Rundveehouderij

Nieuws 1150 x bekeken

'Vrijwillige beperking productie werkt niet'

Dublin – Een vrijwillige beperking van de productie door melkveehouders na afschaffing van het quotumsysteem in 2015 sorteert onvoldoende effect.

Dat concludeert accountantsbureau Ernst & Young (E&Y) volgens Kevin Kiersey, voorzitter van de sectie melkveehouderij van de  Irish Farmers Association (IFA), in een nog te publiceren rapport. E&Y heeft in opdracht van de Commissie gekeken naar de gevolgen van mogelijke maatregelen voor de periode na afschaffing van de melkquota.

Het systeem, voorgesteld door parlementariër Michel Dantin, komt er op neer dat bij lage melkprijzen veehouders vrijwillig, gedurende minimaal drie maanden, minimaal 5 procent minder gaan produceren ten opzichte van een jaar eerder. Deze groep veehouders wordt beloond op kosten van veehouders die juist meer dan 5 procent meer produceren ten opzichte van een jaar eerder.

Het idee circuleert al jaren in Brussel. Afgelopen maart sprak het parlement zich voor het beheersplan uit. Ook de European Milk Board is voorstander van het plan. De Europese Raad van landbouwministers en de Commissie zijn echter tegen. Ook Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos lijkt weinig te zien in de aanvoerregulering.

Op 24 september spreekt de Commissie opnieuw met vertegenwoordigers van de melkveesector over de periode na 2015. Daar wordt ook het E&Y-rapport gepubliceerd. Uit het rapport blijkt volgens Kiersey ook dat de melkquota niet langer effect hebben op de hoogte van melkprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.