Rundveehouderij

Nieuws 426 x bekeken

Vijf procent Vlaamse runderen op BVD getest

Drongen – Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) heeft in een nieuw nationaal BVD-bestrijdingsprogramma in het eerste kwartaal op 5.767 rundveebedrijven 61.500 antigeenonderzoeken uitgevoerd.

Dat is ongeveer de helft van de bedrijven en 5 procent van alle  runderen. In totaal waren 876 tests positief op BVD-circulatie (bovine virusdiaree) en dragers. Het DGZ stelt op basis van haar onderzoek dat de animo voor onderzoek naar BVD laag is, 92 procent van de veehouders onderzocht geen of minder dan tien dieren. Daartegenover staat dat naar schatting 35 tot 40 procent van de bedrijven besmet is met het virus. Van de bedrijven die onderzoek liet uitvoeren deed 60 procent dat in het kader van het abortusprotocol en het aankoopprotocol.

Of registreer je om te kunnen reageren.