Rundveehouderij

Nieuws 3896 x bekeken 9 reacties

Verboden stof gevonden in stieren

Den Haag - Bij een stierenhouder is de verboden stof chlooramphenicol (CAP) aangetroffen bij zeven runderen. Deze dieren zijn vernietigd.

De overige dieren van de veehouder, aanwezig op twee locaties, zijn daarop ook bemonsterd. De uitslag daarvan is niet bekend.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

De veehouder liep tegen de lamp toen een stier eind juni tijdens slachtcontrole positief testte voor CAP. Daarna volgde nader onderzoek. De aangetroffen gehalten liepen uiteen van 0,3 tot 1,1 microgram CAP per kilo. De veehouder verzette zich bij het CBB tegen bemonstering van al zijn dieren (nog 26), maar werd in het ongelijk gesteld.

Laatste reacties

 • abtje

  Heel erg nauwkeurig uitzoeken en dan direct aanpakken. Hoe komt dat spul in de dieren terecht? Via stro of op een moedwillige wijze?

 • Bison

  Ze doen nou net of het agent orange is.
  25 jaar geleden gebruikten we dat chlooramphenicol by the gallon hier in de feedlots,gewoon de withdrawel date in de gaten houden net als met elk ander medicijn of vacine


 • Mels

  Scheelt veel wat het doet en wat voor gevolgen het kan hebben. Als wij hier afgesproken hebben dat het niet(meer)gebruikt mag worden dan zal je je daar als stieren meste raan moeten houden en zo niet is het volgens mij meestal een economisch delict. Ook past hierbij dan hard straffen,3 jaar geen dier meer houden b.v.

 • peterhoogendoorn

  Mag niet gebruikt worden, want zou kankerverwekkend zijn. Mijn vrouw had pas infectie aan haar ogen. Krijgt ze oogzalf van de huisarts met werkzame stof chloorampfenicol !! Kan iemand mij dat uitleggen ?

 • Bison

  Ik dacht dat chlooramphenicol uit de diergeneeskunde was gehaald en alleen nog voor de mens gebruikt mag worden?
  Zover ik weet is het nog steeds een van de beste antibiotica's.
  Nooit gehoord van kankerverwekkend.

 • klaasmeijaard

  Hoogendoorn@kliksafe.nl
  ik zal proberen uit te leggen. Door goede medicijnen als medicijn te laten werken voor mensen is er een verbod gekomen op toepassingen die er toe leiden dat dieren minder energie kwijt zijn aan ontstekingen en dus sneller groeien (ook wel groeibevorderaars genoemd maar gewoon medicijn) .
  Als mensen kleine hoeveelheden binnen krijgen ontstaat de situatie dat bacterien of schimmels (organismen) er een manier op vinden dat zij de aanval van het middel kunnen pareren en blijven leven (resistentie ontwikkeling) dit laatste kan uitmonden dat medicijnen niet meer werken en dat zal uw vrouw erg vervelend vinden.

 • steenbok1

  wist niet dat er nog gecontroleerd werd bij de runderen, wie doet dat tegenwoordig?

 • Hilhol

  Net als de antibiotica familie cefalosporines,die mag alleen bij hoge uitzondering gebruikt worden, inverband met de humane medicatie.

 • Elevage

  as dit moedwillig gebruikt is, dan mag deze grote eikel meteen hard aangepakt worden!! Is weer een mooie reclame voor de veehouderij......
  Maar als het niet zo is, dan verwacht ik een uitgebreid, levensgroot excuus!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.