Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Vaak mastitis op bedrijf met 100 koeien

Gent - Vlaamse melkveebedrijven met 100 koeien krijgen gemiddeld wekelijks te maken met een koe met klinische mastitis. Voor bedrijven met 50 koeien bleek dat zij jaarlijks met 22 gevallen van klinische mastitis te maken krijgen.

Dit is een van de conclusies uit een lopend onderzoek van het M-team van de Universiteit van Gent. Het M-team volgt op 51 melkveebedrijven de ontwikkeling van klinische mastitis. Belangrijkste veroorzakers van klinische mastitis zijn streptococcus uberis en E-coli. Nieuwe infecties met deze bacteriën wijzen op een verhoogde blootstelling en/of een verlaagde weerstand van de koe. Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de streptococcus uberis-isolaten voor minstens een type antibioticum ongevoelig. Daarom is het volgens het M-team belangrijk om klinische mastitis te behandelen aan de hand van een met de dierenarts opgesteld behandelplan.

Laatste reacties

 • Hemink

  Dus bij 100 koeien gemiddeld eens per week = +/- 50 per jaar
  Of bij 50 koeien gemiddeld 22 per jaar
  Wil niet rot doen maar percentueel verschilt dat niet zoveel.

 • jaapjo

  Niet zo van die harde conclusies trekken,dat is alleen voorbehouden aan het M-TEAM!

 • drientje

  Opschaling van dierhouderij geeft onomstotelijk verhoging van de besmettingsdruk van dierziektes. In de varkenshouderij zie dit ook, maar wordt dit volledig weggeent.

Of registreer je om te kunnen reageren.