Rundveehouderij

Nieuws

Synlait: forse winst, omzet blijft achter

Takapuna - Synlait Milk heeft haar winst na belastingen over het afgelopen boekjaar (einde 31 juli 2013) zien stijgen tot ruim 7 miljoen euro (11,5 miljoen NZD). Dat is meer dan de verwachte 6,7 miljoen euro, en 4,4 miljoen euro meer dan over vorig boekjaar. De omzet nam over het afgelopen boekjaar toe met 11,5 procent naar 258 miljoen euro ( 420 miljoen NZD), maar kwam lager uit dan verwacht. Geprognosticeerd was 262 miljoen euro (426,4 miljoen NZD).

De 1,5 procent lagere omzet is een gevolg van tegenvallende verkoopcijfers. Synlait ondervond eind 2012 hinder van  de aangescherpte importeisen van China. Hierdoor werden volumedoelen wat betreft de verkoop van babyvoeding niet gehaald. De onderneming laat weten dat deze problemen achter de rug zijn en dat de onderneming nu goed in staat is om aan de kwaliteitseisen van de Chinezen te voldoen.

FrieslandCampina heeft dit jaar voor zo’n 14,5 miljoen euro een belang van 7,5 procent verworven in Synlait Milk. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming is in 2008 gestart met de verwerking van melk en heeft een verwerkingscapaciteit van ongeveer 550 miljoen liter rauwe melk, die wordt aangeleverd door zo’n 155 melkveebedrijven in de streek Canterbury en jaarlijks wordt verwerkt tot circa 95.000 ton producten. Het bedrijf richt zich uitsluitend op zakelijke afnemers en strijdt met name op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland met Fonterra om de beschikbare melk. Synlait betaalt haar aandeelhouders over het afgelopen en huidige boekjaar geen dividend uit. Het beleid van de leverancier van hoogwaardige grondstoffen voor de zuivelindustrie is vooral gericht op groei van de onderneming.

Of registreer je om te kunnen reageren.