Rundveehouderij

Nieuws 2424 x bekeken 7 reacties

Stop in terugloop weidegang

Voorburg - De teruggang van de weidegang op melkveebedrijven is vrijwel tot staan gebracht. Vorig jaar liep 70 procent van alle koeien in de wei, tegen 71 procent in 2011.

Het percentage voltijds opgestalde koeien steeg spiegelbeeldig van 29 naar 30 procent. Het aantal koeien dat dagweidegang krijgt, steeg vorig jaar van 75 naar 76 procent.

Daar stond tegenover dat het percentage voltijds-weidegang terugliep van 25 naar 24 procent, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de CBS-gegevens blijkt eens te meer dat het vooral de grotere bedrijven zijn waar de weidegang onder druk blijft staan. Bij het gemiddelde melkveebedrijf met volgens het CBS 86 melkkoeien, bedraagt het percentage weidegang nog altijd circa 70 procent. Op bedrijven die meer dan dubbel zo groot zijn, daalt het percentage weidegang rap. Boven de 160 koeien bedraagt het percentage weidegang nog maar 44 procent.

Behalve de bedrijfsgrootte speelt ook de ligging van het bedrijf een sterke rol. Melkveehouders in Flevoland en de Wieringermeer passen in minder dan de helft van de gevallen weidegang toe. Daarna komen de melkveehouders in Groningen en Drenthe en hun collega's in Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Daar schommelt het percentage weidegang tussen de 50 en 65 procent. Het weideganggebied bij uitstek is West-Nederland. Daar loopt nog 90 procent van de koeien in de wei.

De zuivelsector is opgetogen over jongste cijfers. In de voorbije jaren liep het gemiddelde percentage weidegang terug met ongeveer 10 procentpunt per 5 jaar, nu is de terugloop vrijwel tot staan gebracht, oordeelt de bedrijfstak. Bij FrieslandCampina loopt 75 procent van de koeien in de wei. Voorzitter Piet Boer hoopt dat de situatie nog verder kan verbeteren. Hij meent dat bewustmaking bij boeren van het maatschappelijke belang en de beloning voor weidegang belangrijke elementen daarbij zijn.

Laatste reacties

 • Kasteelrund

  Als we om ons heen kijken en we zijn eerlijk en oprecht, dan weten we allemaal dat deze cijfers niet kloppen. Het zou jammer zijn dat dit door derden zou worden vastgesteld. Dan loopt onze sector opnieuw een imagodeuk op.

 • Freriks

  volgens mij is het CBS een derde. en ik vind de cijfers redelijk gedetailleerd met percentages weidegang in de verschillende gebieden en provincies. Het is niet verboden om trots te zijn op een goede uitslag. Natuurlijk vindt de WSPA en al die andere rare organisaties het niet genoeg, want dan zouden ze hun bestaansrecht verliezen.

 • pvantongeren1

  Waarom is een organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn, niet alleen in verre landen maar ook hier, nou toch een 'rare' organisatie? Is dierenwelzijn een 'raar' onderwerp of zo?

 • Kasteelrund

  Het CBS ontleent haar cijfers aan de opgave zoals wij die als boeren doen. Blijkbaar lopen er op papier meer koeien buiten dan in de praktijk. Het CBS is in deze GEEN onafhankelijke derde!

 • hnijdam

  Als alle boeren die weide melk leveren via een lijst (openbaar en inzichtelijk voor iedereen in zijn omgeving ) dan zullen er veel boeren geen weidemelk op durven te geven .ze weten dan dat de omgeving meekijkt groet van DEWEIDEMELKER

 • Gemini

  En nu het percentage weidegang weer laten groeien!

 • koestal

  Ach,er zijn ook boeren die alleen de droge koeien zomers buiten hebben,die zullen ze ook wel meegeteld hebben !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.