Rundveehouderij

Nieuws 641 x bekeken 1 reactie

Seleniumopname is in zomer lager

Deventer - De opname van selenium door melkkoeien is in de zomermaanden lager dan in de wintermaanden. In april bevat een liter melk ongeveer 23 microgram per liter, in juni bedraagt het gehalte nog maar 19,5 microgram. Dit blijkt uit het tankmelkonderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Als oorzaak voor het verschil geeft de GD aan dat veehouders in de winter vaak meer mineralen en sporenelementen via het voer verstrekken. Het seleniumgehalte is ook via het bloed te meten, maar daarbij duurt het zes tot acht weken voordat een verandering in de seleniumopname zichtbaar wordt. Het meten via melk is accurater, omdat veranderingen daar al binnen een  paar dagen terug te zien.

Eén reactie

  • jaapjo

    kijk an weer een probleem erbij

Of registreer je om te kunnen reageren.