Rundveehouderij

Nieuws

Runderslacht naar piek van 13.000 stuks

Zoetermeer - Het aantal runderslachtingen per week loopt op naar het hoogste punt in 2,5 jaar. Dit blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees.

Uit de cijfers blijkt dat in week 38 maar liefst 12.758 runderen zijn geslacht. Dit is voor het eerst sinds begin 2011 dat het aantal slachtingen rond de 13.000 ligt.

In totaal zijn er in de eerste 38 weken van dit jaar 339.884 runderen geslacht. Dit zijn er 25.625 minder dan in dezelfde periode vorig jaar wat neerkomt op een daling van 7 procent. Eerder dit jaar lag het aantal slachtingen nog 11 procent achter op vorig jaar.

De flinke stijging van het aantal slachtingen wordt veroorzaakt door een grote aanvoer van uitgeproduceerde melkkoeien. Veel melkveehouders hebben aan het eind van het vorige quotumjaar extra koeien aangehouden om de melkproductie op peil te houden. Nu steeds duidelijker wordt dat deze extra koeien zorgen voor flink wat extra liters melk moeten melkveehouders de keus maken, of wat koeien weg, of duur quotum kopen of leasen.

Het stijgende aanbod van slachtkoeien heeft in de afgelopen maanden voor een flinke prijsdaling gezorgd. Vorige week verlaagde de NBHV haar notering met 5 cent per kilo geslacht gewicht, alleen de luxe U-kwaliteit koeien noteren stabiel. Met deze prijsdaling is de prijs in de afgelopen drie maanden met zo’n 50 cent per kilo gedaald. Dit is ongekend snel.

Een O-kwaliteit koe brengt maximaal 2,95 euro per kilo geslacht gewicht op. Dit is 55 cent minder dan 3 maanden geleden. Bij een geslacht gewicht van 350 kilo ontvangt een handelaar of melkveehouder zo’n 190 euro minder dan 3 maanden geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.