Rundveehouderij

Nieuws 1678 x bekeken

Opbrengst verkoop proefbedrijven in melkveefonds

Wageningen - De opbrengsten van de verkoop van proefbedrijven komen in een speciaal melkveefonds. LTO Nederland en Wageningen UR Livestock Research gaan de vrijgekomen gelden besteden aan praktijkgericht onderzoek en kennisverspreiding voor een competitieve duurzame melkveehouderij.

Wageningen UR besloot begin 2011 om het praktijkgericht melkveehouderij onderzoek te concentreren op Dairy Campus in Leeuwarden, op het terrein van het voormalige melkveeproefbedrijf Nij Bosma Zathe. De praktijkcentra Aver Heino en Cranendonck zijn al verkocht en het melkveeproefbedrijf in Zegveld staat te koop. De komende jaren wil Wageningen UR nog één of twee bedrijven verkopen. Hierdoor is het exacte bedrag waarmee het melkveefonds kan gaan werken nog niet bekend. Maar afhankelijk van verdere verkoopopbrengsten zal het fonds tussen 8 en 10 miljoen euro bevatten.

De eveneens opgerichte Melkvee Advisory Board, bestaande uit vertegenwoordigers van LTO Nederland en Wageningen UR, gaat onder leiding van LTO vakgroep voorzitter Kees Romijn beslissen over de besteding van de gelden. Het streven is om het nieuwe fonds binnen tien jaar volledig te benutten.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.