Rundveehouderij

Nieuws 2955 x bekeken 4 reacties

Markt lonkt naar geitenhouderij

Den Bosch - Melkgeitenhouders willen graag vooruit, want het gaat ze bedrijfseconomisch voor de wind en de markt wil meer. Regelgeving houdt hun echter tegen. Dat bleek op de Landelijke Melkgeitenhoudersdag 2013 die donderdag plaatsvond in Den Bosch.

De markt lonkt naar de geitenhouders. De vraag naar geitenmelkproducten neemt autonoom toe. De productie van geitenkaas is de afgelopen jaren belangrijker geworden bij de verwerking van geitenmelk. Halfharde en zachte geitenkaas worden steeds meer door consumenten gekocht. In het voorjaar van 2014 beslist Brussel of Hollandse geitenkaas een beschermde status krijgt zoals Parmaham of Champagne die ook heeft. Dat maakte Frits Vink van het ministerie van Economische Zaken bekend op het congres.

Niet alleen is geitenkaas een groeimarkt. De komende jaren zijn er ook veel groeimogelijkheden voor de verwerking van geitenmelk in andere geitenmelkproducten zoals geitenmelkpoeders, blijkt uit de Sectorupdate Melkgeitenhouderij van ABN AMRO.

Echter, regelgeving belemmert de sector om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Het bouw- en uitbreidingsverbod in Brabant werd eind 2009 ingesteld na de uitbraak van Q-koorts. Landelijk werd een verbod op uitbreiding voor de geiten- en schapenhouderij in 2011 al ingetrokken. Alleen Noord-Brabant handhaaft de bouwstop.

Nederland telt ongeveer 340 professionele melkgeitenbedrijven, waarvan circa de helft is gevestigd in de provincie Noord-Brabant. Dit zijn veelal de grotere melkgeitenbedrijven. Buiten Brabant groeit de sector ook niet spectaculair vanwege regelgeving, zegt Jeanette van de Ven, voorzitter van de LTO-vakgroep Geitenhouderij. "De top is bereikt. Nederland lijkt vol. Dat geldt niet alleen voor geiten, maar ook voor varkens, koeien en kippen." Ambtenaren van de provincie Noord-Brabant waren wel uitgenodigd maar niet aanwezig op het congres.

De Landelijke Melkgeitenhoudersdag werd bezocht door naar schatting 230 deelnemers waarvan ruim 40 procent geitenhouders en 40 procent afkomstig uit de periferie.

Laatste reacties

 • ja

  Jeanette , jij moet de sector vertegenwoordegen dan helpt het niet als je zegt ,Nederland is vol!!!

 • Annebel

  goede reactie Jeanette, een eerlijke vertegenwoordiger , daar ben ik wel voor!

 • klaas sjoerd

  Dankzij onder meer de Brabantse bouwstop hebben geitenhouders nu voor het eerst sinds jaren weer een fatsoenlijke boterham. Mag van mij nog wel een paar jaar zo blijven.

 • Wink

  Mee eens, bij te snelle opschaling hebben we straks met z'n allen weer niks.

Of registreer je om te kunnen reageren.