Rundveehouderij

Nieuws 3080 x bekeken 5 reacties

'Marge uitbreiding melkproductie flinterdun'

Heibloem - Melkveehouders met uitbreidingsplannen moeten hun plannen heel kritisch tegen het licht houden en nauwkeurig laten uitrekenen wat de laatste kilo melk echt oplevert. Het saldo daarvan ligt, afhankelijk van bedrijfstype en regio, tussen de 9 en 13 cent.

De marge die gerealiseerd wordt met de uitbreiding van de melkveestapel, van bijvoorbeeld 100 naar 200 koeien, is op veel bedrijven flinterdun, aldus Jan Dortmans, adviseur financieel management van DLV tijdens een bijeenkomst van Agrifirm Feed.

Van de genoemde 9 tot 13 cent moeten zowel rente en aflossingen worden betaald als de vergoeding voor arbeid en/of de kosten van automatisering. “Per saldo blijft heel weinig over. Banken zijn daarom kritisch over een investering. Ze eisen veelal een reserveringscapaciteit van minimaal 7 cent per kilo melk. In de praktijk halen dit alleen de 25 procent beste bedrijven. Op de langere termijn houden alleen bedrijven die bovengemiddeld presteren het vol. Gemiddelde bedrijven met een opvolger moeten een extra slag maken. De doorsnee financiering in Nederland is €1,25 per kilo melk.

Dortmans adviseert om alleen uit te breiden bij voldoende financiële zekerheid, dito ondernemerskwaliteiten en bovengemiddeld bedrijfsprestaties. Het runnen van een melkveebedrijf wordt steeds meer topsport. Risicomanagement wordt een nieuwe tak. Een veehouder moet zich meer afvragen welke risico’s hij wil of kan lopen over de laatste liters melk. De grootste risico’s zijn schommelingen van melkprijs (afgelopen vijf jaren zo’n 15 cent per kilo), van ruwvoer (11 cent), krachtvoer (3 cent) en rente.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Die financiering van 1,25 per kilo, zijn daar zowel pachters als eigendomsbedrijven meegenomen? En zijn zowel leningen als krediet meegeteld?

 • BoB de Bakker

  En daar komen ze nu mee wanneer de helft van de veehouders al uitgebreid heeft

 • simpel boerke

  Iedereen kan toch op de achterkant van een sigarenkistje uitrekenen dat al de die uitbreidingsinvesteringen niet uit kunnen. Je hebt daar geen hoge school voor nodig. Alleen op de lange termijn komen ze naar je toe, maar die tijd moet je wel gegund zijn, en met samen geknepen billen hopen dat er geen dierrechten komen, want dan weet je zeker dat het niet meer uit kan.

 • Sjaak

  'Dortmans adviseert om alleen uit te breiden bij voldoende financiële zekerheid, dito ondernemerskwaliteiten en bovengemiddeld bedrijfsprestaties.'

  Zelf vind ik dat je alleen moet uitbreiden als dat ook daadwerkelijk rendement oplevert, al het andere is bedrijfseconomische niet verantwoord en is gewoon onnodig risico lopen....zie hier ook totaal de uitdaging en drijfveer niet van in!

 • koestal

  de huidige melkprijs biedt ook geen zekerheid op lange termijn,maar ondernemen is ook durven !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.