Rundveehouderij

Nieuws 2033 x bekeken

Levensduur melkvee nadrukkelijker op de kaart

Wageningen - In project Routekaart Levensduur Melkvee zijn voorstellen gedaan voor een sectorbrede aanpak om de levensduur van koeien te verhogen.

Allereerst moet in kaart worden gebracht waarom er zoveel verschillen zijn in levensduur tussen koeien en bedrijven, en de oorzaken van afvoer.

Recent afgesloten onderzoek toonde dat de gemiddelde leeftijd van koeien bij afvoer 5,9 jaar is. Op de 25 procent laagste bedrijven is de gemiddelde leeftijd net geen 5 jaar en bij de hoogste 25 procent worden de koeien gemiddeld 7,1 jaar oud.

De deelnemers van het project, LTO, NZO, CRV en Wageningen UR willen de levensduur verhogen en de verschillen tussen bedrijven verkleinen door bestaande kengetallen beter te presenteren zodat de gericht te gebruiken zijn voor het sturen van de levensduur, bij voorkeur via begeleiding of studiegroep. Daarnaast moet er een planmatige methode ontwikkeld worden om doelgerichter aan levensduur te kunnen werken. Externe stimulansen, financieel of in de vorm van scholing vanuit de zuivelsector of overheden, worden ook genoemd als onderdeel van de sectorbrede aanpak.

Of registreer je om te kunnen reageren.