Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Kalversector richt eigen brancheorganisatie op

Zeist - COV, LTO Nederland en Nevedi hebben gezamenlijk de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) opgericht. Deze stichting gaat functioneren als interbrancheorganisatie, zoals beschreven is in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Volgens interim-voorzitter Henny Swinkels is het voor de sector van groot belang dat het huidige beleid met het verdwijnen van de productschappen naadloos door te laten lopen. De publieke taken van het Productschap Vee en Vlees (PVV)  zoals monitoring van kritische stoffen gaat naar de overheid, private taken als de IKB-regeling, voedselveiligheid, antibioticagebruik en onderzoek gaan naar de nieuwe brancheorganisatie. Veel van deze regelingen worden nu uitgevoerd door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) en dat zal zo blijven.

Het bestuur van de SBK zal bestaan uit twee leden vanuit de COV, twee leden vanuit Nevedi, twee leden vanuit LTO en een bestuurslid van de risicodragende partijen uit de vrije kalversector.

De financiering van de SBK komt vanuit de gehele kalversector. Hoe dit vorm wordt gegeven kon Swinkels nog niet aangeven omdat de precieze invulling volgens de regels van de Europese Commissie moet lopen en niet alle regels al precies zijn omschreven. De Productschappen heffen nog wel over 2014, waar de SBK in de loop van volgend jaar op aan wil sluiten. Swinkels ziet het liefst een voortzetting van de huidige heffingenstructuur. Die bestaat uit een vrijwillige bijdrage van slachterijen, voerindustrie en kalverhouders en een klein deel verplichte heffing. Een verplicht deel ten behoeve van het diergezondheidsbeleid wil de SBK in stand houden.

Eén reactie

  • koestal

    schenk ook eens aandacht aan de import van Duitse kalveren met BVD

Of registreer je om te kunnen reageren.