Rundveehouderij

Nieuws 1256 x bekeken

Grasklaver heeft geen last van droogte

Driebergen - De droge zomer heeft nauwelijks weerslag gehad op de opbrengst en voederwaarde van percelen met gras en rode klaver. Dit blijkt uit het project Klaverklimaat van het Louis Bolk Instituut, Agrifirm en Barenbrug.

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut volgen dit jaar op twee locaties de opbrengsten en voederwaarden van grasmengels met en zonder rode en witte klaver. In de eerste twee snedes was er nog weinig onderscheid, ongeveer 0,7 ton drogestof per hectare. Maar in de derde snede half augustus liep het verschil sterk op met 1,6 ton. Hiermee wordt het voordeel van droogtebestendigheid van grasklaver goed duidelijk. Tot en met de derde snede lag de droge stofproductie van 100 procent grasland op zandgrond op 7,8 ton per hectare, het gras-klavermengsel leverde 9,2 ton droge stof op. Op kleigrond leverde het gras 8,3 ton droge stof op en de gras-klaver 10,6 ton. De voederwaardeproductie tot en met de derde snede bedroeg voor de graspercelen ruim 7.000 kVEM per hectare, terwijl grasklaver ruim 7.800 kVEM opbracht.

Ook de ruw eitwitgehaltes (RE) liggen, zoals de onderzoekers verwachtten, voor de mengsels een stuk hoger. De gegevens van de klei-percelen zijn nog niet bekend, maar op zand leverde gras-klaver met 195 RE, 45 RE meer dan alleen gras.

Het gebruik van rode klaver staat weer in de belangstelling na de lage ruw eiwitgehaltes in de graskuilen van 2012. Met name voor maaipercelen op afstand biedt rode klaver mogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.