Rundveehouderij

Nieuws 1292 x bekeken

Geen hoop veemarkt op principe-uitspraak Hof

Leeuwarden - De Leeuwarder veemarkt rekent er niet op dat het gerechtshof een principe-uitspraak zal doen over het gelijktijdig aanvoeren van stieren en koeien op de weidemarkt in Leeuwarden.

Die conclusie trekt Andries Kingma van de veemarkt, nadat hij dinsdagmorgen in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden de naar zijn overtuigen onzinnige regelgeving aankaartte.

Het openbaar ministerie heeft bij het hof om een veroordeling van de veemarkt gevraagd. Daarbij gaat het om het tegen de regels gelijktijdig aanvoeren van stieren en koeien, een overtreding van de regels voor oormerken en een overtreding van dierenwelzijnsregels.

Kingma heeft op de laatste twee punten geen principieel verweer gevoerd. Waar het gaat om dierenwelzijn en identificatie- en registratie moeten de regels gewoon worden nageleefd. Maar dat de regelgeving verbiedt om gelijktijdig koeien en stieren aan te voeren, kan hij niet begrijpen. "Wij willen niet om onzinregels veroordeeld worden", aldus Kingma.

De procureur-generaal bij het Hof eiste een boete van 11.000 euro, waarvan 9.000 euro voorwaardelijk. Op de Leeuwarder markt is nu de laatste donderdag in de maand gereserveerd voor mannelijk weidevee. Op de andere donderdagen wordt vrouwelijk weidevee verhandeld. Kingma zegt dat er geen enkele veterinair doel gediend wordt met de scheiding van mannelijke en vrouwelijke dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.