Rundveehouderij

Nieuws 1711 x bekeken 4 reacties

Exportkansen voor Europese melkproducten

Kiel - De Europese zuivelmarkt kan goed profiteren van verdere exportkansen, op voorwaarde dat de melkproductie niet wordt geremd. De zuivelexport kan daarbij groeien van ruim 17 miljoen ton melkequivalenten nu naar ruim 22 miljoen ton in 2022. Ook de melkveehouder zal daar baat bij hebben.

In de jaren 2006 tot en met 2013 resulteerde gemiddeld elke cent prijsverhoging in 0,78 cent meer melkgeld voor de Europese veehouder. Dit staat in een studie, gemaakt door professor Holger Thiele van de universiteit in Kiel, in opdracht van de Europese koepel van de zuivelindustrie, EDA.

De vraag naar zuivel binnen de EU zal de komende jaren vrijwel stagneren, terwijl de vraag in opkomende landen in onder meer Azië sterk zal stijgen. Met name de export van melkpoeders en kaas zal flink kunnen profiteren.

Om de concurrentie met andere aanbieders, zoals Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, goed aan te kunnen is het nodig dat de Europese Unie de concurrentiekracht van de Europese melkveehouderij en zuivelindustrie verder versterkt, aldus het rapport.

Laatste reacties

 • info48

  Weer zo'n rapport wat in opdracht van de Industrie geschreven ( lees gekocht) is met vooraf opgegeven conclusie, 'Industrie belang' is niet hetzelfde als 'Producenten belang'!

 • Zuperboer

  @info48, behalve voor producenten die (mede-)eigenaar zijn van een melkverwerkend industrie(lees: cooperatieve melkveehouders)el bedrijf. Lang leve de cooperatie.

 • koestal

  dus volop export kansen voor zuivel,melken maar !

 • Farm1110

  I think info48 you are right! When the price is down nobody and it will come in 2015 the industrie dont care about farmes even the 'cooperaties'

Of registreer je om te kunnen reageren.