Rundveehouderij

Nieuws 3996 x bekeken 3 reacties

Ex-leden DOC moeten 1,84 procent melkgeld terugstorten

Arnhem - De groep leden die in 2008 is opgestapt bij DOC Kaas, moet daarvoor een schadevergoeding betalen van 1,84 procent van het gemiddeld ontvangen (jaarlijkse) melkgeld over de voorgaande vijf jaren.

Dit heeft het gerechtshof in Arnhem uitgesproken in de bodemprocedure die liep tussen de zuivelcoöperatie en een groep van 96 ex-leden. Per uittreder kost het vertrek uit DOC daarmee zo'n 5.500 tot 5.600 euro.

De vraag is echter of het daarbij blijft. Advocaat Dinant te Biesebeek, die de uittreders bijstaat, meent dat het zinvol is om de mogelijkheid van cassatie te onderzoeken. Hij stelt vraagtekens bij de wijze waarop het gerechtshof de door DOC Kaas geleden schade heeft vastgesteld. Ook DOC Kaas zelf zou deze weg kunnen bewandelen, maar advocate Erica van Asselt stelt dat hierover nog geen standpunt is vastgesteld.

Volgens het gerechtshof blijft de totale schade voor DOC Kaas is gevolg van het opstappen van een groep van 125 leden beperkt tot 700.000 euro. Dat is omdat DOC Kaas het verlies van ledenmelk grotendeels wist op te vangen door in de loop van 2008 nieuwe leden en leveranciers bij aan te trekken. Ook kocht het een flink volume melk bij van andere leveranciers.

Te Biesebeek meent dat de door DOC Kaas geleden schade eigenlijk kleiner was dan vastgesteld bedrag. Dat is omdat DOC Kaas in 2008 ook minder melk nodig had, want de markt zakte toen in.

Van de 125 opgestapte leden zijn er in de loop van de jaren 23 weer teruggekeerd naar DOC Kaas. Met hen is een schikking getroffen. De betreffende inkeer-leden hebben hun procedure tegen DOC Kaas gestaakt, DOC heeft de vordering tegen hen ingetrokken. Voor een groep van zo'n twaalf ex-leden loopt nog een procedure tegen DOC Kaas. In deze zaak wordt op een later moment uitspraak gedaan.

Laatste reacties

  • koestal

    gaan er straks weer een aantal weg naar Aware ,weten dan al wat ze betalen moeten aan uittreegeld !

  • Zuperboer

    Bij FC krijg je geld mee als je gaat!

  • daan1908

    Daarom gaan ze nu ook Duitse leveranciers lid laten worden , vroeger kon dit niet . Sorry maar met zo ' n beleid redt je het echt niet . Er zit weinig continuïteit in het DOC verhaal .

Of registreer je om te kunnen reageren.