Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

EuroGroup waarschuwt zuivel voor risico kloonproduct

Keulen - De zuivelindustrie moet actie ondernemen om de opmars van gekloonde producten tegen te gaan. Als de consument ontdekt hoe ver producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen al verspreid zijn in de melkveehouderij, kan dit erg vervelende gevolgen hebben. Deze waarschuwing uitte Michel Courat van de EuroGroup for Animals op een congres van de Europese Zuivelindustrie (EDA) in Keulen.

"De dierenwelzijnsorganisaties zullen niet langer inactief blijven aanzien bij wat op dit gebied gebeurt", waarschuwde Courat. Volgens hem is het ook vrijwel uitgesloten dat dierenwelzijnsorganisaties ooit wel akkoord gaan met klonen en producten van gekloonde dieren. Dit om meerdere redenen. Het ethische bezwaar blijft altijd, maar de dierenwelzijnsorganisaties zijn ook tegen klonen omdat de diertesten die nodig zijn bij het succesvol klonen van dieren te veel lijden met zich meebrengen.

Europarlementariër Herbert Dorfman (Italië) stelde dat ook het Europees Parlement fel tegen het klonen van dieren is. Een probleem waar de Europese instanties nog wel meer vat op moeten krijgen is de import van uitgangsmateriaal van gekloonde dieren (embryo's en sperma). De regelgeving hiervoor en het toezicht hierop zijn nog niet sluitend.

Courat waarschuwde de zuivelindustrie om verdere introductie van gekloonde dieren en hun nakomelingen niet af te wachten. "Ga in overleg met de vleessector en zorg dat gekloond product verder wordt afgeremd. Als de consumenten er achter komen hoe het zit, volgt een forse reactie."

Laatste reacties

 • abtje

  Geldt niet hetzelfde met GMO???

 • klaas.van.der.horst1

  Daarover lijkt meer verschil van opvatting te bestaan. GMO is bv taboe in Dld, maar in andere landen veel meer geaccepteerd.

 • koestal

  is klonen dan nodig ?

 • m.en.mh.miedema

  Wie heeft er in de melkveehouderij gekloonde 'produkten' dan en wat moet ik me daar dan bij voorstellen? Ik ben ze {het?) in mijn stal (ook niet in de stal van anderen) nog nooit tegengekomen. Of is dit ook weer een idee van een of andere onrust zaaiende groep over een niet bestaand iets, als de landbouw maar zwart gemaakt kan worden!?! Euro Group for Animals?? nooit van gehoord. GMO is inderdaad zeer dubieus maar in dit artikel wordt toch iets anders bedoeld?

 • agratax2

  @abtje. Je hebt gelijk dat GMO 's en gekloode dieren hetzelfde is. Helaas ziet de mens niet de overeenkomst tussen planten en dieren. Dieren worden gezien door de ogen van de mens en daar komt bij dai eder mens denkt als klonen van dieren normaal wordt, wat gebreurd dan met de mens? Niemand denkt genetische manipulatie van planten normaal. Wanneer is de mens aan de beurt? Wij dichten dieren eenzelfde gevoelsleven toe als aan ons zelf maar voor planten geldt geen gevoelsleven en geen gevoel in de meeste banale betekenis. Heb je ooit gehord dat er ethische discussies zijn over genetische manipulatie bij planten? Nee maar wel als het over dieren of mensen gaat.

 • wbakker

  Je hebt groot gelijk Miedema, er zijn geen gekloonde dieren in de markt. Er is ooit een gekloond schaap ontwikkeld maar dat is dan ook alles. Wordt alleen maar gekletst, onrust gezaaid en onwaarheden verteld uit de mond van domme ignorante figuren. Hoe kunnen deze dwaze verspelingen ooit in the kranten komen. Wordt het kaft niet van het koren gescheiden?

 • jordi 1455

  @wbakker je had ook nog stier herman, maar die hadden ze gecastreerd (dus geen nakomelingen).

 • agratax2

  jordi1455. Er zijn wel nakomelingen van stier Herman en de technologie is verplaatst naar het buitenland, nadat Den Haag eerst tientallen miljoenen heeft gegeven voor genetische manipulatie en klonen en daarna op ethische gronden over is gegaan op verbod van klonen en genemanipulatie bij dieren.
  Er zijn minimaal 2 vaarsen geweest die de eigenschappen van Herman hadden geerfd nl. het produceren van humanlactose. Ik heb nl. zelf de 100 donor vaarsen gedurende de carantaine tijd op stal gehad. De plannen waren om een kudde van honderden gekloonde koeien met deze eigenschap op te zetten, de donatie vaarsen en draagmoeders waren reeds geimporteerd.

 • geintreseerde

  en de wolfen da n die in schaaps kleren

 • koestal

  KLONEN IS HARDSTIKKE DUUR,KAN NIET UIT

 • denker123

  Dacht dat de stier Herman al vroeg ouderdomsverschijnselen had,dus is klonen fokken van niet duurzame koeien. Net als de GMO techniek niet duurzaam is in de plantenveredeling.

 • williewortel

  Als je in de zoekfunctie bovenaan KLOON intikt zal je lezen dat er in de vs wel degelijk gekloonde stieren zijn waarvan volop sperma word verkocht en van bepaalde keuringstoppers klonen zijn die ook weer gewoon meedoen in Madison enz. . we moeten hier niet zielig over doen er zijn ook mensen die vooraf het geslacht tot het iq van hun kind willen weten en dan beslissen of ze het laten geboren worden of niet (en zij lopen vrij rond).
  Gewoon ter info

 • Katrijn van Dalen

  Stier Herman is niet gekloond, maar genetisch gemodificeerd. Een soort GMO-stier dus.

  Ook dichterbij huis wordt al aangekloond: vechtstieren in Spanje.

 • MtsvN

  De houding van het europese parlement is xenofoob en hypocriet. Bijvoorbeeld: insuline wordt al jaren gemaakt m.b.v. GMO's en volgens mij wordt de vraag daarnaar alleen maar groter.....
  Kijk eens verder dan je lobbyneus lang is, europarlementariers!!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.