Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Driekwart bedrijven heeft last van klauwaandoening NGWA

Deventer - Op driekwart van de melkveebedrijven komt de klauwaandoening NGWA voor. Op de bedrijven had 3 tot 5 procent van de koeien er last van. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer waarbij gebruik is gemaakt van de gegevens van Digiklauw van CRV van 185 bedrijven.

NGWA staat voor niet genezende wittelijn aandoening. Dit wordt sinds 2004 steeds vaker waargenomen en de oorzaak is onbekend. Bij NGWA is het klauwhoorn aangetast tot aan de lederhuid, waarbij na inzetten van (herhaalde) standaard behandelmethode geen herstel optreedt.

Door de aandoening zijn de koeien vaak langdurig kreupel. Dat beïnvloedt de vruchtbaarheid en zorgt voor vervroegde afvoer van de koeien.

GD onderzocht ook de risicofactoren rondom NGWA. Het blijkt dat de aandoening multifactorieel is, ofwel er is niet een enkele oorzaak voor optreden van de aandoening. Er lijkt een relatie te zijn met verhoogde infectiedruk, het systeem van bekappen en de aanwezigheid van een andere klauwaandoening ‘stinkpoot’. Maar ook een niet goed werkende mestschuif of mestrobot heeft invloed net als een recente introductie van de infectieziekte BVD. Er is geen verband vastgesteld met de voeding van de koeien of de aanwezigheid van digitale dermatitis (Mortellaro).

Mogelijke positieve invloed op het beperken van problemen met NGWA zijn toepassen van weidegang en het goed schoonhouden van roosters en loopgangen.

In het onderzoek kwam ook naar voren dat in het klauwhoorn van koeien met NGWA bepaalde bacteriegroepen vaker voorkwamen. Een mogelijk infectieuze oorzaak is zeer opmerkelijk, want in dat geval zou NGWA de eerste infectieuze aandoening van het klauwhoorn zijn.

Laatste reacties

  • kiepel

    Mechanisch probleem. Koe die tekort moet draaien op beton of uitschuiven a.g.v. gladde vloer. Dit heb ik ervaren.

  • LUCTOR

    Terug naar de grupstal

  • Bison

    Eeh koeienhoef is er niet op gemaakt om altijd op beton in de natte strond rond te sloffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.