Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Deense minister wil einde nuka-export

Kopenhagen - De Deense landbouwminister Karen Hækkerup onderzoekt hoe een eind kan worden gemaakt aan de export van nuchtere kalveren.

Deze export naar primair Nederland is sterk gegroeid, maar dat is een doorn in het oog van Hækkerup, die een commissie heeft ingesteld die naar oplossingen moet zoeken.

Volgens landbouwsectorfederatie LF is de belangrijkste oorzaak van de export de verlaging van de stierenpremie. De vleeskalverenhouderij is in Denemarken daardoor niet meer rendabel. Daarnaast spelen financieringsproblemen bij de boeren en trage behandeling van milieuvergunningsaanvragen voor stalbouw een rol. LF zegt wel dat er pogingen worden ondernomen om de binnenlandse kalfsvleesproductie te vergroten, onder meer door samenwerking met Danish Crown en rundveefokkerijbedrijf Viking. Doel is om door kruising een kalf te krijgen met een hoger slachtgewicht.

In de eerste acht maanden van dit jaar groeide de nuka-export met 26 procent naar krap 31.000 dieren. LF gaat ervan uit dat het totale aantal dit jaar op rond de 45.000 belandt.

Eén reactie

  • koestal

    Zo wordt de agrarische economie en de zgn. vrijhandel in de EU weer teniet gedaan

Of registreer je om te kunnen reageren.