Rundveehouderij

Nieuws 1979 x bekeken 7 reacties

Data breder verspreiden voor meer winst

Koudum - Meer aandacht voor het individuele dier via sensoren moet de levensduur flink verlengen. Daarvoor moeten wel nieuwe toepassingen ontwikkeld worden. SmartDairyFarming gaat de daarvoor benodigde brondata voor iedereen beschikbaar stellen, maar wel tegen betaling.

Het gemiddelde melkveebedrijf genereert veel data. Melkrobots en stappentellers zenden realtime data naar de leverancier die deze verwerkt tot signaleringen voor de gebruiker. Daarnaast wisselt de melkveehouder gegevens uit met zijn toeleveranciers,  afnemers en de overheid.

Al deze data gaat alleen van en naar de veehouder. Verder gebeurt er met de brongegevens niets, terwijl deze volgens wetenschappers en praktijkmensen waarschijnlijk wel de basis zullen zijn voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties die afwijkende dieren in de koppel herkennen nog voor de boer ze ziet. Dat kan de levensduur van de koeien aanzienlijk verlengen en het rendement verhogen.

Voor de ontwikkeling van die apps moeten ontwikkelaars, onderzoekers en toeleveranciers deze brongegevens kunnen gebruiken. Daarvoor is het project SmartDairyFarming gestart. Een tussenstation (infobroker genoemd) haalt de gegevens op van waar deze opgeslagen zijn en sluist deze direct door naar de gebruiker. Hij slaat ze dus niet zelf op.

De trekkers in het project zijn Agrifirm, FrieslandCampina, CRV, WUR en TNO. De eerste drie hebben een stichting in oprichting die de infobroker financiert en aanstuurt. Doel is deze voor de hele rundveehouderij open te stellen.

Een verdienmodel is nog niet vastgesteld. Gedacht wordt aan pay-per-use door aanvragers van de data, die eigendom zijn van de boer. Een voorbeeld: CRV zou voor verbetering van de betrouwbaarheid van fokwaarden interesse kunnen hebben in specifieke gegevens die alleen geregistreerd worden door Sensoor-gebruikers. CRV zou dan betalen voor de opgevraagde data. Zulke betalingen moeten dan de kosten van de infobroker dekken.

In de huidige pilotfase van de infobroker ligt de focus op gegevens die een voorspeller kunnen zijn voor levensduur van de koeien. Daarnaast is er speciale aandacht voor de opfok van het jongvee, inclusief automatische gewichtsbepaling van de dieren. Derde aandachtsgebied is de transitiefase rondom afkalven.

Laatste reacties

 • wpg

  Kan ik als boer ook iets verdienen op de door mij geleverde data??

 • ...............

  Nee natuurlijk niet, daar moet weer iemand anders aan verdienen.

 • wpg

  Dan moeten we daar maar weer met zijn alle instinken.!!

 • agratax2

  wpr. Je hebt de kop zeker goed gelezen, Data verspeiding voor meer winst. Toen las je tussen de regels datdie winst voor de verwerker van de data is en mocht er nog iets over zijn, is dat voor de boer. Correct zo gaat het all vele decennia iedere winst groot of klein die de boeren gemiddeld weg genomen behalen wordt acuut afgeroomd door allerlei dienstverleners.

 • j.h.a.a.rijkers1

  Met bijvoorbeeld het Sensoor systeem kun je heel veel data continu meten. Als deze informatie voor derden interessant is en je die data kan verkopen heb je als boer naast veel data die je zelf al wilde hebben, ook data om te verkopen aan derde, waardoor het naast een goed koe controle systeem , ook nog goedkoper wordt, of gaat bijdragen aan de winst. Iets wat het mogelijk ook al doet zonder data verkoop. Ps ik gebruik het systeem niet, maar afgelopen week lezing over Sensoor in studieclub aangehoord. Mooi systeem.

 • ...............


  Als de klauwverzorgervan AB Oost komt voor een koppelbehandeling moet je even een machteging tekenen om de diergegevens in hun pda te krijgen, kosten CRV voor de veehouder, want CRV wil de klauwscores hebben voor de fokwaarden. Volgens mij moet CRV de veehouder dan betalen ipv andersom.
  Er zijn dus geen klauwscores bijgehouden!!

 • abtje

  @Mts.tenhove1 Is melkcontrole niet precies hetzelfde?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.