Rundveehouderij

Nieuws 3205 x bekeken 6 reacties

DOC Kaas wil groei halen uit sterkere eigen integratie

Hoogeveen - DOC Kaas wil verder als zelfstandige producent en verkoper van kwaliteitskazen en wei. Daarbij streeft het er naar de leden een melkprijs uit te betalen die concurrerend is aan die van FrieslandCampina. Dit stelt de onderneming bij de presentatie van de nieuwe commerciële strategie.

Nu zit er tussen de melkprijzen van beide nog een gat. "We zien echter mogelijkheden om aan dat gat te werken", aldus algemeen directeur Jannes Oosterveld. Gezien de ontwikkelingen op de markten voor kaas en wei en ook gelet op de resultaten die worden geboekt dankzij de integratie van met name Cheese Partners Holland moet de inzet haalbaar zijn, meent DOC Kaas.

De leden worden de komende maanden bijgepraat over de verdere inzet. Ook wordt hun goedkeuring gevraagd voor de benodigde investeringen.

Om zich verder te kunnen ontwikkelen, is de bouw van een tweede kaaslijn nodig en moet extra worden geïnvesteerd in weiverwerking. Het laatste kost relatief beperkte middelen, het eerste kost vele tientallen miljoenen. De tweede kaaslijn vervangt deels de oude fabriek aan de Hoogeveense Alteveerstraat en krijgt een capaciteit van zo'n 50.000 ton. De nieuwe lijn moet DOC Kaas ook meer flexibiliteit geven, in de zin dat er meer soorten kaas op kunnen worden gemaakt. Het bedrijf heeft in een proeffabriek ook al nieuwe veelbelovende kazen gefabriceerd. Enkele daarvan komen vanaf oktober op de markt.

DOC zal geen geld steken in andere zuivelactiviteiten naast kaas en wei. Dochterbedrijf Cheese Partners Holland wordt omgedoopt tot DOC, wat dan staat voor Dutch Original Cheese.

Nog een inzet van DOC Kaas is om de Duitse leveranciers - zo'n 100, die samen ruim 120 miljoen kilo melk leveren - gelijke rechten te geven als de Nederlandse leden. Of dat moet door hen ook lid te maken of anderszins, wordt nog uitgezocht. Volgens Oosterveld heeft het vertrek van een aantal leden naar A-ware geen invloed op de strategie. "Het is evident dat we een groep leden verliezen. Dat is jammer. Er zijn echter ook veel nieuwe toetreders."

Laatste reacties

 • rieuwersveld

  waar komen die nieuwe toetreders dan vandaan?

 • Reb

  Gat? Kloof!

 • Jongman

  Duurzaam integreren met Friesland Campina zal heel vel boerengeld besparen en DOC-leden direct een goede melkprijs!!!

 • daan1908

  Op persoonlijke titel : FCDF heeft alleen belang bij samenwerking/fuseren als het meerwaarde voor de eigen leden/ veehouders oplevert , dit dus niet , levert geen meerwaarde dus denk ik dat dit niet gaat gebeuren

 • Rip

  Leden van FrieslandCampina hebben geen enkel belang bij een fusie met DOC. Hun kaasdivisie presteert al slecht. Het zou dom zijn daar nog een kaasfabriek aan toe te voegen met dezelfde problemen.

 • koestal

  DOC gaat veel leveranciers kwijt aan de nieuwe kaasfabriek van A-ware in Heerenveen,kunnen ze de investeringsplannen beter op een laag pitje zetten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.