Rundveehouderij

Nieuws 1534 x bekeken 2 reacties

Buitenlandse zuivel moet geduld hebben met India

New Delhi - Buitenlandse zuivelbedrijven willen graag meer voet aan de grond in India, maar moeten waarschijnlijk nog wachten tot na 2017 voordat er meer mogelijkheden zijn in het land.

Dit stelt Rabobank International in een rapportage over de Indiase zuivelmarkt. Andere kenners van de markt onderschrijven deze visie. FrieslandCampina en andere Nederlandse zuivelbedrijven zijn tot nog toe niet echt actief op de Indiase zuivelmarkt. FrieslandCampia heeft via joint-venture DFE wel een belang in Indiase bedrijven, maar die zijn niet actief in de zuivelindustrie zelf. Van de andere Europese zuivelbedrijven is met name Danone actief in India. Ook het Nieuw-Zeelandse Fonterra is er actief. Daarnaast nemen diverse Westerse investeringsfondsen deel in Indiase zuivelbedrijven. Buitenlandse spelers willen er allemaal snel bij kunnen zijn als de Indiase markt open gaat, maar tot nog toe is dit niet het geval.

De Indiase overheid beschermt de eigen, veelal kleine bedrijven sterk. Bovendien moet zich in India nog een koopkrachtiger middenklasse met een meer Westerse consumptiepatroon ontwikkelen, stellen analisten. Dat kost nog een aantal jaren.

Als de Indiase markt eenmaal opengaat, is deze markt naar verwachting even groot of misschien nog groter dan de Chinese markt, menen onderzoekers.

Nu importeert India echter nog nauwelijks zuivel. Sterker nog, momenteel exporteert het land zelf melkproducten. Zo verkoopt het Indiase Amul regelmatig melkpoeder via de internetveiling van Fonterra. Bij een sterkere economische ontwikkeling en een ander consumptiepatroon zou dat niet meer het geval zijn.

Laatste reacties

  • koestal

    ze zijn hun eigen zuivel zelf wel nodig

  • peter1939

    ze hebben hun zuivel zelf nodig(ABN)

Of registreer je om te kunnen reageren.