Rundveehouderij

Nieuws 12494 x bekeken 194 reacties

Recordhoge melkprijs bij FrieslandCampina

Amersfoort - De melkprijs van FrieslandCampina voor september gaat met €1,50 omhoog ten opzichte van augustus. Leden met een jaarleverantie van 7 ton melk ontvangen contant het recordhoge €42,49 per 100 kilo.

Leden met 1,1 miljoen kilo melk ontvangen 20 cent meer.

Deze prijzen zijn exclusief btw, exclusief weidepremie en na aftrek van 5 cent PZ heffing.

De garantieprijs gaat van 40 euro naar €41,50 per 100 kilo. Biologische melkveehouders zien de garantieprijs met €1,75 stijgen naar €48,25 per 100 kilo. De contante melkprijs voor biologische melkveehouders bedraagt over september €50,07 per 100 kilo. Dat is €2,37 meer dan in augustus. Genoemde melkprijs geldt bij een jaarleverantie van 500.000 kilo en is exclusief btw. De stijging van de contante biologische melkprijs komt deels voor rekening van de hogere wintertoeslag. Die gaat van 1 naar 2 euro per 100 kilo. FrieslandCampina schrijft de hogere prijzen toe aan de verder oplopende zuivelmarkt en de hogere uitbetalingen bij collega-bedrijven.

Ook andere zuivelbedrijven in Nederland hebben hun voorschotprijzen in de afgelopen tijd opgetrokken, maar laten nog niet zo'n sterke stijging zien als FrieslandCampina. Dit komt deels echter doordat FrieslandCampina de prijs een maand tot anderhalve maand eerder publiceert dan veel andere bedrijven. De Graafstroom verhoogde vorige week het voorschot over augustus met 3 cent naar €40,13 per 100 kilo. Dat is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent PZ-heffing. Bel Leerdammer hield de vet- en eiwitprijzen gelijk, maar dankzij de wintertoeslag per augustus, ontvangt een leverancier met 7 ton nu toch €42,43 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • abtje

  Hehe, ze erkennen dat ze zich door de collega bedrijven 'gedwongen'voelen om een betere prijs te betalen. En wat zeggen alle Fc ers dan in koor? Dank je wel collega concurrentie dat jullie de prijs mee omhoog helpen.

 • poldes

  is er ook een (garantie)prijs als je minder dan 500 000Kg melk per jaar levert?

 • klaas.van.der.horst1

  5 ton is de referentiehoeveelheid voor de garantieprijs. Als je minder dan die hoeveelheid produceert, ontvang je een afgeleid bedrag daarvan, maar met lagere toeslagen. Zoals u waarschijnlijk weet, is de garantieprijs wel een mooie ijk-prijs, maar ook een prijs die voornamelijk pro-forma is. Ik zou de melkveehouder wel willen tegenkomen die precies de garantieprijs op zijn bankrekening binnenkrijgt. Misschien een leuk idee voor FrieslandCampina: zoek jaarlijks de veehouder die precies de garantieprijs beurt.

 • Mozes

  De veehouder die precies de garantieprijs krijgt wordt niet gevonden. En dat hoeft ook niet. De garantieprijs wordt ook gebruikt om interne leveringen zo objectief mogelijk te verrekenen. Als men daar geen objectieve referentie voor heeft kan men gemakkelijk het verlies van de ene werkmaatschappij aanvullen met de winst van de andere door te hoge of te lage verrekeningsprijzen te gebruiken. Het gevolg zou zijn dat niemand meer weet hoe de verschillende werkmaatschappijen in werkelijkheid draaien.

 • daan1908

  Hopelijk hebben ze bij de FC iets anders te doen dan uitzoeken wie precies de garantieprijs krijgt . Nog even een geheugensteuntje , garantieprijs bij 7 ton 42.50 + 2.20 wintertoeslag = 44.70 + BTW = 47.20 + prestatietoeslag 3.00 cent = 50.20 plus evt weidepremie . Heel begrijpelijk dat er geen FC veehouders richting A-Ware vertrekken . Gewoon een prima prestatie .

 • poldes

  het is een prestatie om dit in handen te krijgen.
  laat het even weten daan1908 als het zover is .

 • poldes

  het is toch toevallig dat er niet een van de 18 a19000 melkveehouders, de garantie prijs ooit ontvangt.

 • info36

  Een liter melk levert nog geen 25% op van een liter benzine. Is er niet iets scheef?

 • koestal

  goed dat er concurrentie is

 • wmeulemanjr1

  recordhoge melkprijs?? , tot welk een record zijn inmiddels de kosten gegaan?? , Hier hoor je weinig over , Zoals: DIESEL/KRACHTVOER/RUWVOER/LOONWERK/BIJPRODUKTEN/ENERGIE/RENTE en AFLOSSING BANK(vooral niet oudere boeren) en mag een melkveehouder prive ook nog een beetje royaal doen?? of is dit alleen voor topdirecties aanbesteed.

 • johannetje

  ik dacht al, wanneer komt de eerste klager

 • kenmvdwind

  Klagen? Als ik 'oudere' boeren mag geloven is de melkprijs vroeger hoger geweest.

 • a3aan

  Ik weet niet wie spreekt? Vastbijten leugenbankje gestaan

 • Mels

  Meulman,kosten zijn dingen die je ZELF uitgeeft. De opbrengstprijs daarintegen staat vaak buiten je invloed. Streep de kosten die niet perse nodig zijn eens weg en kijk dan nog eens. Kan dat niet dan zit er,bij de meesten lijkt wel,structureel iets fout. Is die laatste kilo krachtvoer nodig of levert ie niks op? Was die stal nou echt zo luxe nodig met alle zogenaamde regelingen(maatlat enz)? Machines idem? Jaren ging het voor de wind en nu het moeilijker wordt is rekenen moeilijk?

 • daan1908

  Het is toch echt niet aan de orde of er iemand is die precies 500.000 kg melk levert . Dit wordt geneuzel achter de komma . Het gaat om de grote lijnen en om de strategie om dit te bereiken nml een zo hoog mogelijke melkprijs . En ja we krijgen het in handen maakt u zich geen zorgen , misschien is het aan anderen om zich zorgen te maken .

 • poldes

  daan 1908,
  u bent duidelijk en schuwt transparantie met uw reacties, maar waarom?
  staan er belangen op het spel die u moet of wil verdedigen?

 • Mozes

  Meuleman #10, begin jaren negentig hadden we nog een rente van 9%. Begin jaren tachtig kan ik mij nog een rente herrinneren van meer dan 12%. Verschillende kosten zijn momenteel hoger zoals diesel, daardoor ook loonwerk en hogere krachtvoerkosten. De rente is momenteel echter lager dan hij ooit geweest is. Het verschil in financiële draagkracht tussen jonge en oudere boeren is momenteel dan ook kleiner dan vroeger.

 • klaas.van.der.horst1

  Even een reactie op Daan1908: A-ware wil geen melkveehouders van FriCa, want overstappers daar vandaan gaan ten koste van de DMF-melkplas die ze kunnen tappen.

 • wmeulemanjr1

  Volgens cijfers word een melkveehouderij niet meer zo 'goedkoop' overgenomen als jaren geleden(misschien door sommigen wel) dus die kosten van het bedrijf uit de familie wegkopen is wel van grote invloed op de jongere generatie melkveehouders, en alleen met lage rente kom je er niet, op de korte termijn is dit mooi meegenomen maar hier kun je niet in blijven 'hangen' voor de lange termijn moet je ook een keer een afgeloste 'tent' hebben anders is het voor velen (als het infuus van de bank er af gaat) misschien wel een keer einde oefening ,of zie ik het verkeert?

 • poldes

  wmeulemanjr 1
  een kostendekkende uitbetaalprijs voor boerderijmelk zorgt daar voor.

 • Mozes

  Meuleman, weet jij wat de kostprijs van een trekker is? Hoe hoog moet voor de fabriekant de prijs van een trekker zijn om de productiekosten eruit te krijgen? Als je nou een trekker kunt kopen die bv in oost Europa is gemaakt en die precies dezelfde mogelijkheden heeft en precies dezelfde kwaliteit maar alleen tienduizend euro goedkoper is wat doe je dan? Ga jij dan nadenken over de productiekosten die de fabriekant moet maken? Nee, je koopt wat het voordeligste is en de kostprijs van de producent interesseert jou niet. Voor winkelketens die zuivel inkopen geldt precies hetzelfde.

 • wmeulemanjr1

  Het interesseert de winkelketens evenmin hoe duurzaam een producent is ,handelaren gaat het enkel om winst. Kijk maar naar de plofkip, iedereen eet hem rustig omdat ie goedkoop is.

 • Hans Sudfryslan

  Wat een geneuzel over een record hoge melkprijs . Ik meende dat we in 2008 een hoge melkprijs hadden 48 tot 50 cent de liter en daar zijn we nog niet aan toe .Het kan dus nog veel beter .

 • poldes

  wmeulemanjr1,
  het gaat ons ook om winst.

 • daan1908

  Reactie Klaas : Waaruit blijkt dat A-Ware geen FC veehouders wil ?
  Waarom zou een FC veehouder opstappen ? Een kaasprijs van 3.60/3.70 daar wordt de opstappende veehouder echt niet mee gelokt . Als FC nou gewoon de garantieprijs 2 cent verhoogd en dit van de prestatietoeslag afhaald , is toch vestzak broekzak , dan krijgen we bij 1 miljard kg leverantie aan het DMF al 20 miljoen euro extra te verdelen nou dit is op de najaarsvergadering goed uit te leggen .

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Daan, het blijkt uit uitspraken van o.m. Klaas de Jong. Dat voorstel van jou voor die hogere garantieprijs is misschien nog een mooie suggestie richting de ledenraad.

 • daan1908

  Kijk beste Klaas , die 20 miljoen komt wel ergens vandaan . Mocht het zo zijn dat van die uitspraken van dhr Klaas de Jong dan weet ik nog wel niet hoe Brussel hier tegenaankijkt . Het kon weleens een zeer interessante en boeiende tijd worden in melkend Nederland .

 • jocox

  Bij de cooperatie staat een hoge of op zijn minst concurrerende melkprijs hoog in het vaandel omdat de leden per slot van rekening de zeggenschap hebben behouden.Dat de meeste leden getuigen van visie blijkt o.a. uit het tot stand komen van RFC. Dat de criticasters moeite hebben met de aanhoudend goede prestaties van RFC is nog daar en toe maar dat ze geregeld blijk menen te moeten geven van hun frustratie over RFC is de domheid ten top.
  Ik adviseer hun eens te googelen naar de betekenis van gunnen en hun energie te steken in het zoeken naar nog beter presterende ondernemingen dan RFC. Wedden dat ook dat een cooperatie is !
  Overigens hebben de leden van RFC geen enkel boodschap aan deze gefrustreerde lieden en gaan hun eigen ( bewezen) weg.

 • wmeulemanjr1

  Is 'jocox' het 'gemiddelde' lid wat bij RFC zit of droomt u daarvan?

 • Mozes

  Ik heb de indruk dat de meeste RFC leden tevreden zijn. In ieder geval is er geen lid overtuigt dat het elders beter is.
  Of A-ware wel of niet RFC leden wil toelaten doet er niet toe. Er is geen lid die naar A-ware toewil.

 • jocox

  Wellicht is het 'wmeulemansjr1' bekend dat de 'gemiddelde' consument inderdaad zelf bepaalt wat hij koopt en waarvoor hij zijn geld uitgeeft.Een slimme boer alsmede zijn verwerker speelt daar op in en verwerft zo marktaandeel en houdt zicht op de lange termijn zoals dat een ondernemer eigen is. In de collegebanken kun je leren hoe marktwerking in elkaar zit. Tot zo lang nog wat college's of cursusjes gaan volgen om de geest te slijpen en niet jammeren over kosten. Die kun heb je immers zelf in de hand ( of niet ??). Aanrader: Meedoen met bedrijfsvergelijking ( als je tenminste wilt leren )

 • abtje

  Als je ergens goed zit moet je uiteraard ook lekker blijven zitten. Geen misverstand over mogelijk, duidelijk.
  Dat wil echter niet zeggen dat je kan indutten, je mag best alert en kritisch blijven. En daar hebben enkele FC ers moeite mee, bij hen ontbreekt dat realiteitsbesef. Die denken dat iedere op of aanwijzing een aanval is en reageren lichtelijk geirriteerd. Denk dan eens wat verder dan je neus lang is. Niet alle 'kritiek' is aanvallend. Slimme FC ers doen er hun voordeel mee. IEDERE melkveehouder heeft er alleen maar voordeel bij als de FC goed functioneerd. En als een niet FC er dat kan aantippen is daar toch niets mis mee? Niet meteen massaal de aanval kiezen en de 'daders'afslachten en als dat niet wil lukken weer lafjes wegkruipen zonder antwoord te geven. Dat gedrag behoort een melkproducent onwaardig te zijn...

 • poldes

  ergens blijven zitten omdat andere wegen zijn afgesneden of geblokkeerd zijn is
  niet democratisch en zegt ook iets over de totstandkoming van de huidige lage marktprijs voor boerderij melk in Nederland.

 • Mozes

  Poldes, Nederland heeft de hoogste prijs voor boerderijmelk.

 • Mozes

  Abtje, de eerste serieuze kritiek moet nog komen. Tot nu toe heb ik niets anders gezien dan klagen en plat schoppen. De enigste serieuze kritiek is van mijzelf afkomstig. Ik heb een tijd terug een verhaal geschreven waarom volgens mij bepaalde zaken bij het vroegere Frieslandfoods fout zijn gegaan. Met name de mislukking met de kaas en de mislukking in Peru.

 • poldes

  mozes,
  in China betalen ze € 2,30 voor een liter koeienmelk.

 • abtje

  Het is maar net wat je wilt lezen Mozes. Het is niet de bedoeling om er nu hier op in te gaan, maar zal je ter verduidelijking enkele voorbeelden geven. Iedere boerenl#l weet dat je een euro maar een keer kan uitgeven. Wat je weggooit/geeft aan wat anders is dus pleitte.
  Kunstwerken kopen, leerstoelen kopen voor vriendjes en de hoogte van het salaris van het bestuur vind ik toch echt wel serieuze nootjes van kritiek.

 • wmeulemanjr1

  Reactie op #31: Bedrijfsvergelijking doe ik al jaren en ik doe het niet slecht en melkveehouders die altijd zeuren hoe laag zijn kostprijs wel niet is zijn zielige mensen want die gunnen zichzelf en anderen weinig. Op de ledenvergadering over 2012 waren vooral de wat jongere melkveehouders die aangaven dat als de coöperatie goed draait ook de boer hier een extra graantje van mee mag pikken en niet extreem veel geld in de fabriek vastgehouden moet worden.

 • poldes

  wmeulemanjr1,
  wij doen het niet slecht;maar de zuivelverwerkers kunnen nu beter.

 • Mozes

  Abtje #37, dat is nou net wat ik bedoel. Kritiek van borreltafelniveau. Een bedrijf met een omzet van 10 miljard heeft een bepaalde representatie verplichting. Dat is centenwerk. Totaal niet relevant.
  Tegelijk heb ik geen enkele criticaster tot nu toe een opmerking zien maken over de verkoop van het kindervoedingsmerk Friso voor de Benelux aan Hero. Ik weet zeker dat iedere bestuurder op dit moment spijt als haren op zijn hoofd heeft dat dit gebeurt is. Híer zouden wij nu juist een interessante discussie over kunnen voeren. Dít zijn namelijk de zaken die er echt toe doen.

 • daan1908

  Klopt Mozes , de FC moet zich meten met wereldspelers zoals Danone , Nestle , Kraft Foods etc .Misschien is dit ook wel een van de problemen in de discussies . Als men het assortiment ziet van de FC en wat voor markten er worden bediend dan is dit toch iets anders dan wat de gemiddelde melkfabriek produceerd en tevens tot waarde probeert te brengen .

 • poldes

  de extra waarden worden in azie gehaald.
  deze extra opbrengsten zorgen voor de enorme cashgelden op dit moment bij de zuivelindustrie(ook die van Nederland)
  daarom moet dat doorgespeeld worden naar de veehouders.

 • Mozes

  Daan1908, er werd hiervoor opgemerkt dat sommige RFC leden geen kritiek konden verdragen. Het probleem is dat hier op het forum helemaal geen ZINNIGE kritiek wordt geleverd. Ik ben als RFC lid juist erg geïnteresseerd in een kritische visie maar dan moet die wel ergens over gaan. Borreltafelgeklets schuif ik aan de kant of reageer er helemaal niet op.

 • daan1908

  Mee eens Mozes , maar de materie is voor vele buitenstaanders moeilijk te doorgronden . U hebt groot gelijk mbt de vaak ongefundeerde kritiek . Een voorbeeld : p#16 ik schuwde tranparantie en/of ik belangen moest verdedigen , aan transparantie geen gebrek , de melkfabriek wordt van boven tot onderen doorgezaagd en belangen welke ? Nee discussie heeft dan geen zin , zonde van je dure tijd

 • poldes

  mozes,
  de deskundige termen in uw rectie, hebt u vergeten te onderbouwen.(als voorbeeld:borreltafelgeklets)
  daan 1908,
  een melkfabrie bestaat ook uit leveranciers en niet alleen uit gebouwen.

 • abtje

  Voelen jullie je nu zo verheven boven de gewone melkleverancier of lijkt het alleen maar zo? Daan1908, ga dan aan je werk en bemoei je niet met het gepeupel, die snappen het niet in jouw ogen.
  Mozes, heel veel FC ers vinden die borrelpraat nu eenmaal wel een doorn in het oog. Iedereen smijt met geld van de boeren en het grondbeginsel, geld voor de boeren wordt zo gedeeltelijk verkwanselt.
  Nu moeten notabene de collega's van Fc die volgens jou in de marge opereren opeens de Fc helpen herinneren dat de boeren wel iets meer willen beuren. Hoe diep ben je dan gezakt als coop, of in dit geval, hoe verheven voel je je dan boven die strontboeren die toevallig wel eigenaar denken te zijn en al generaties lang dit opgebouwd hebben.

 • daan1908

  Dat jij Abtje dingen zo uitlegt en misschien zo voelt , prima dat is jou ding . Het verhaal is vrij simpel , het grote geld wordt buiten Europa verdiend dus betere marges aldaar . Daar hebben de FCDF veehouders in het verleden al veel geld voor gereserveerd en ja nu komt daar iets voor terug zo simpel is het en niet anders .

 • alco1

  @daan. Wordt het grote geld verdient in het buitenland?

 • Mozes

  De Europese markt is een verdringingsmarkt waarin je heel moeilijk marge kunt maken. Toch moet het grootste deel van onze melk hier afgezet worden. Het heeft mij wel eens verbaast dat Arla juist in Europa wilde groeien. De enigste manier om nog een redelijke marge te maken is verkoop in merken die qua imago boven anderen uitsteken. Daar is de inzet van alle veehouders voor nodig.

 • abtje

  Als je alle boeren met de neuzen dezelfde kant op wilt hebben zal je toch die arrogantie moeten inslikken. Dan moet Fc terug met denken op boerenniveau. Geen tweestrijd meer zaaien met zichzelf profileren ten koste van andere boeren zoals met dat weidegangdilemma. Ik denk dat dat voor de FC heel erg moeilijk zou zijn. Het bestuur heeft macht geroken en wil dat moeilijk loslaten. Denken dat ze LTO en produktschap zuivel en de veemarktregeltjes allemaal wel zelf mogen regelen.
  Ga terug naar de basis FC, beschouw alle boeren als gelijke en betaal je leden een conforme plus prijs uit, doen de andere verwerkers dat ook en wint iedereen erbij.

 • jocox

  Reactie op # 50: Als Abtje een melkrobot heeft vrees ik dat die meer verstand heeft dan Abtje. Overigens zal die robot doen waarvoor hij is aangeschaft en is hij niet aangeschaft om Abtje de tijdd te geven zijn frustraties te uiten.

 • johannetje

  weidegang is essensieel voor het imago. FC wil koste wat kost voorkomen dat de melkveehouderij vergeleken wordt met de intesieve veehouderij. Niet dat daar wat mis mee is, maar die sector heeft wel een groot imagoprobleem, zie de plofkipdiscussie.

 • wmeulemanjr1

  Het verbaasd mij dat bepaalde mensen die reageren menen nog meer verstand van FrieslandCampina hebben dan de hoge pieten daar. Misschien moeten ze eens gaan praten daar, kunnen ze een goedbetaald baantje krijgen, misschien als jaknikker en schoothondje. Ze vinden alles toch zo goed wat RFC doet.

 • poldes

  johannetje, is weidegang essentiel voor het imago?
  koeiemelk mengen met geitemelk en dan kaas produceren.
  als de koeien maar in de wei lopen daar koopt de zuivel haar eigen verdoezelinkjes mee af.

 • poldes

  jocox, je reactie op 51,
  is die wel relevant voor de discussie?

 • johannetje

  Ja, is weidegang essentieel voor het imago. Niet voor de wereldmarkt, maar voor de thuismarkt, voor de verwende, gemiddeld genomen in vergelijking met de wereldbevolking, schatrijke Nederlandse consument, tegelijkertijd de kiezer van ons parlement, onze wetgever. Dat een parij als Partij voor de Dieren al een paar keer verkozen is in het parlement geeft te denken. Slechts twee zetels, maar invloed van 30, door op sentimenten te spelen van burgers zonder verstand van zaken. En daar zit Nederland zolangzamerhand vol mee, zoals u weet.

 • minasblunders1

  Ja, weidegang is essentieel voor het imago.

 • johannetje

  En daarmee is imago de goedkoopste reclame voor de sector die je maar kunt bedenken, wees er zuinig op en werk eraan.

 • Mozes

  Johannetje, je beschrijft het perfect in reactie #56.

 • abtje

  Weidegang HAD essentieel kunnen zijn vioor het imago.
  Nu zijn de boeren verdeeld in twee groepen, als WD of wie dan ook een keer wil scoren roepen ze nu gewoon dat weidemelk oplichterij is. En dat is het nu ook geworden door Fc. In totaal een maand naar buiten trappen en de rest van het jaar lekker binnen. waar zijn ze aan begonnen?
  @Poldes #55 Hij weet niet beter, laat lekker gaan.

 • minasblunders1

  Dat de boeren verdeeld zijn in 2 groepen is ook nergens voor nodig. Geen enkele waarheid is DE waarheid. Waarom zouden grote intensieve bedrijven niet gewoon naast extensieve weidebedrijven kunnen bestaan? De eerste groep vangt meer door quantumkorting en de tweede door weidepremie. De laatste groep houdt het imago in ere, waar de eerste ook voordeel bij heeft.

 • minasblunders1

  Ik bedoel natuurlijk niet quantumkorting, maar quantumtoeslag.

 • abtje

  @Minas, je mist de essentie. Door alle ophef is de weidegang een oplichterij geworden dat het imago van de hele Nederlandse melkveehouderij kan schaden.
  Chinezen en Afrikanen interesseert het helemaal niets of onze koeien buiten lopen, maar ze weten wel te vertellen als er geen weidecertificaat bijzit moet het goedkoper.
  En als de Nederlandse consument doorkrijgt dat het nu een grote flessetrekkerij is geworden kopen ze net zo lief Duitse of Belgische melk of wat dan ook, als het maar geen oplichtingsmelk is uit Nederland.

 • minasblunders1

  Daar heb je wel gelijk in Abtje; weidegang is weidegang. Maar zoals Johannetje in #58 ook zegt: wees er zuinig op. We hebben nu NOG voldoende koeien buiten. Met de nadruk op NOG. Door de volkomen idiote mestwet én pachtnormen zal er binnen enkele jaren geen koe meer in de wei staan. Of melkveehoudend Nederland dáár nu zo gelukkig mee moet zijn...

 • abtje

  Daar moeten we juist doodziek van zijn. En daarom is het het ook zo enorm stom van Fc om de boel wakker te trappen op deze destructieve wijze. Dit is al niet meer goed te maken.

 • minasblunders1

  Ach, zolang de consument maar koeien in de wei ziet...de rest weet-ie toch niet. En Belgische en Duitse melk drinkt-ie ook al lang..

  Maar het belangrijkste is toch echt dat die koe in de wei blijft.

 • j.verstraten1

  krijg zo het idee abtje dat jij je koeien jaarrond op stal hebt en probeert dat goed te praten door weidegangers kapot te schrijven. Dát is pas destructief

 • abtje

  Onderschat de consument niet. Dat zijn we zelf ook. Je kan een hoop uitleggen aan de consument, maar blijf eerlijk...
  Als ze erachter komen dat ze voorgelogen worden door Fc, dan maakt het niet meer uit of de koe wel of niet in de wei loopt. Dan is de hele melkveehouderij zwaar aangeslagen.

 • minasblunders1

  Je hebt op zich wel gelijk. Toch is het bij FC niet zo'n zootje als jij schijnt te denken. Ik heb eens meegemaakt dat de melktank weidemelk en niet-weidemelk gescheiden ophaalde. De tank weidemelk zat op dat moment niet vol en men zocht nog een adresje. De RMO-chauffeur schijnt gezegd te hebben: bij 'Minasblunders' lopen de koeien dag en nacht buiten, dus kunnen we de tank daar volmaken. Ik had op dat moment nog nooit die papieren ingevuld, want de premie was toen nog een schijntje. Maar omdat het dus niet op papier stond, ging het feest niet door.

 • Mozes

  Weidemelk wordt door FC beschreven als melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar minstens 6 uur per dag buiten lopen.

 • johannetje

  @ abtje#60
  Mijns inziens is dat nu nog steeds een interne veehoudersdiscussie, die nog aan de grote groep 'consumenten' voorbij gaat. Die gaat voor de grote lijnen, niet in detail. Beeldvorming, daar gaat het om.

 • poldes

  zolang wij over weidemelk wel of niet praten,zolang hoef de zuivelindustrie ons maar onder de marktprijs uit te betalen.

 • abtje

  @Johannetje Die fase zijn we nog, tot WD weer eens goedkoop wil scoren, dan gaan we hard onderuit, lopen we in het zwaard van Fc.
  Dan krijg je #70 om je oren. Opgeteld een maand per jaar buiten de rest van het jaar niet. Conclusie; zwendel is nep, weg imago.
  Minas, ik denk helemaal niet dat het een zooitje is bij Fc. Laatste keer heeft Fc enorm veel geluk gehad dat wij niet de verdachte wei poeder concentraat gekregen hebben. Je moet soms geluk hebben, maar nu ben ik bang dat ze hun hand overspelen en ons allemaal branden met dat weide gedoe als imago.

 • daan1908

  Vertel nou eens Abtje#73 wat probeer jij ons nu eigenlijk te vertellen ?

 • alco1

  @abtje. Zoals in #70 staat is afgesproken, al zijnde goed voor het imago en dat zal ook niemand kunnen ontkennen. Daarvoor is ook terecht een weidemelk premie ingestelt. Waar het FC in mijn ogen een blunder heeft gemaakt is dat in de welzijnseisen punten gescoort kunnen worden met weidegang, al zijnde dat ook beter voor het welzijn dus. Hierover zijn echter de meningen totaal verdeeld. Maar zoals de FC dit dus in de welzijnseisen brengt,kan door WD misbruikt worden al zijnde maar één maand een goed welzijn en elf maanden slecht.

 • wmeulemanjr1

  Op school kreeg je al cijfers en punten, als volwassen boer nu ook, erg mooi toch?

 • minasblunders1

  Abtje, ik denk dat het allemaal wel meevalt. Koeien die 6 uur per dag naar buiten gaan, gaan toch naar buiten. Hoe je het ook wendt of keert. WD zal dus nooit kunnen zeggen dat deze koeien NOOIT het daglicht zien. Waar ze wèl mee uit moeten kijken, is het meetellen van opgestalde koeien in 'duurzame' stallen. Want duurzaam of niet, ze zijn toch opgestald. Dan ben je pas echt de kluit aan het belazeren.

  Meuleman, je hebt gelijk: we worden behandeld als kleuters. En wat nog erger is: we LATEN ons behandelen als kleuters.

 • Mozes

  Die punten zijn ingesteld om de boer meer vrijheid te geven in het duurzaamheidsbeleid. Men heeft een hele rij onderwerpen die bijdragen aan duurzaamheid. Aan ieder onderwerp zijn een bepaalt aantal punten toegekend. Iedere boer kan kiezen welke onderwerpen hem het beste uitkomen om het gewenste aantal punten te halen. Zo behoudt iedere boer zoveel mogelijk vrijheid binnen de duurzaamheidsdoelstelling.

 • alco1

  Het gaat erom dat er punten met weidegang gescoort kunnen worden op duurzaamheid. Dit kan dus verkeerd geinterperteert worden door WD, omdat dit maar een twaalfde deel van het jaar is.

 • koestal

  mooi duurt nooit erg lang

 • johannetje

  Wakker dier is niet de consument

 • poldes

  deze discussie laat zien dat weidegang punten te verdienen zijn met duurzaam gebouwde stallen.conclusie :melk veranderd niets van samenstel,
  wel heeft de zuivelindustrie een stok om de ene boer iets meer te betalen dan de andere voor de geleverde melk.
  en zo blijkt verder uit deze discussie;dat men in eerste instantie door dik en dun de zuivelverwerker de hand boven het hoofd houdt,om een eindje verder te moeten constateren dat wij allemaal als kleuters in de klas maar te doen hebben en af te wachten wat ze voor onze melk uitbetalen.

 • abtje

  De grootste slachtoffer bij dit geheel is het dierenwelzijn.
  De koeien mogen eerst niet naar buiten, eerste snede en vaak ook tweede snede moeten we inkuilen. Dan is het te heet of te nat, pech, verplicht wachten achter je stroomdraadje tot de zes uur detentie buiten er weer opzit. Fc wilde de melk eerst Salmonella vrij hebben, 95 procent van Nederland was dat al. De resterende 5 procent in de leverbot-hotspot-gebieden bekijken het maar.
  Dan gaan we ze nog langer buiten houden om de 120 dagen te bereiken, lopen ze ook nog even allemaal leverbot op die ook niet meer bestreden mag worden. Ja, in de droogstand, mag een verse melkkoe eerst dik negen maanden ziek blijven.
  Nee, goed bezig die melkverwerker.

 • Mozes

  Abtje en Poldes, jullie leveren geen van beiden melk aan FC. Dus waarom maken jullie je druk over de weidegang en het duurzaamheidsbeleid van FC? Jullie klagen dat je als kleuters behandelt wordt. Ga naar de spotmarkt, dan kun je zelf over de prijs en leveringsvoorwaarden onderhandelen.

 • daan1908

  Abtje en Poldes waar leveren jullie aan ? Mischien mogen wij ook meepraten over de duurzaamheidsdoelstellingen van jullie betreffende melkfabrieken . Waarschijnlijk hebben we nog wat gratis tips .

 • abtje

  Dat heb ik je al vaker vertelt Mozes. De Fc stelt eisen aan de melk en dat is prima, mits dat redlijk is en ook daadwerkelijk meerwaarde oplevert. De kleinere melkverwerkers worden gedwongen om te volgen omdat ze anders 'mindere kwaliteit' zouden leveren en daar kunnen ze niet naar hun klanten toe verantwoorden zonder minder geld te kunnen ontvangen.
  Maar met dat weidemelk debakel kost het iedereen geld en de meerwaarde is er niet.
  Klagen als kleuters doen we niet, we zijn gewoon kritisch, iets wat een hoop Fc ers niet meer durven te zijn door de afbrandtactiek die de meelopers hanteren. Je moet het als Fc er maar accepteren dat er een hoop geld verdampt en er regeltjes bijkomen zonder een duidelijke meerwaarde.
  En zoals ik al aangaf komt dat fc gedram het dierwelzijn niet ten goede.
  Eerst deed een boer zijn koeien nog wel eens spontaan naar buiten, nu eerst regeltjes volgen, geen goede ontwikkeling.

 • abtje

  Mozes Je hoeft het uiteraard helemaal niet met me eens te zijn. Maar lees de koptekst nog maar eens goed door.
  De Fc gaat er prat op de beste te zijn voor de boer. Hoe komt het dan dat ze door de collega's zich gedwongen voelt de melkprijs te verhogen?
  Wat is dan het belangrijkste item van de fc?
  Niet een goede prijs uitbetalen, anders was je de hoogste en hadden de collega's het nakijken. Nee, ze worden door de feiten achterhaald en vehogen de prijs.
  Alle meelopers weer blij, ze betalen meer, maar dat hadden ze uit zichzelf al moeten doen. De collega's dwingend om schorvoetend ook te verhogen.

 • daan1908

  Nogmaals wat probeer jij Abtje nou aan melkend Nederland uit te leggen .

 • abtje

  @Daan1908 Dan zal je je dure tijd moeten gebruiken om een en 't ander terug te lezen. Weet je en de motivatie en de melkverwerker :-)

 • poldes

  mozes,
  de spotmarkt betaald de afgelopen 10 maanden ongeveer tussen de 10 en € 0,15 meer als de fabriek waar wij ons geld vandaan krijgen.
  verder.
  90% boerderijmelk in Nederland wort betaald als vergelijkende omgevings uitbetalers.
  wat zien jullie voor spoken in het gewogen mandje,wat de uiteindelijke uitbetaalprijs bepaald?

 • Mozes

  Poldes #90, dan moet je daar naar toe gaan.
  Jij probeert samen met Abtje steeds de een of andere redenering te bedenken dat anderen (FC) verantwoordelijk is voor jullie situatie. En dat terwijl jullie niet eens lid zijn van FC. Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor jullie eigen keuzes en de gevolgen hiervan. En jullie eigen melkafnemer is verantwoordelijk voor jullie melkprijs.
  Kun je de laatste twee regels van jou reactie toelichten want ik kan er geen touw aan vast knopen.

 • poldes

  onozele mozes,
  de zuivelverwerker waar wij aan leveren heeft beloofd dat wij een gelijkwaardige melkprijs ontvangen als leveranciers zoals o.a.die van fc campina en nog een stuk of 2 fabrieken.
  als fc 80% van de markt bezit en een stuk of 2 meer nog eens 10% dan vergelijk je dus met 90% van wat in Nederland geleverd wordt ,en dat resutaat is dan een ,,markt comforme prijs'.

 • daan1908

  Sprookjes bestaan niet , en ik kan je nu al vertellen dat dat zogenaamde beloven meestal niet goed afloopt . Veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven . Kijk ik hoop echt niet dat dit opgaat voor de beloftes die aan jullie gedaan zijn , maar dit gezegde gaat helaas in agrarisch Nederland te vaak op . Kijk naar Lymph , Katshaar ( deze leefde ook van de spotmarkt , nu einde oefening ) en er gaan nog meer gekke dingen gebeuren , niet omdat ik het weet puur en alleen omdat er altijd veel beweging in de markt is .

 • Mozes

  Onnozele Poldes, die melkverwerker waar jij de melk aan levert is toch vrij om zelf zijn prijs te bepalen. Hij heeft toch de vrijheid om meer te betalen dan FC. Toen jij de melk daar ging leveren had jij toch de vrijheid om een melkprijs te bedingen die boven die van FC ligt. Dat jullie de melkprijs gekoppeld hebben aan FC is toch jullie eigen keuze geweest en is toch geen verantwoordelijkheid van FC.
  FC heeft met jou en die melkverwerker helemaal niets te maken.

 • poldes

  mozes,
  fc is onderdeel van de markt.
  of vind jij dat de markt verboden is?

 • wmeulemanjr1

  Alleen met 'duurzaam ondernemen' kom je er niet(misschien sommige verwende boerenzonen en dochters wel) Gekoppeld aan duurzaam ondernemen zoals RFC nu wel heel extreem wil hoort toch ook wel een heel duurzame melkprijs op een gegeven moment, anders zitten we voor noppes te scoren met punten en cijfers bij onze RFC. Maar ja, sommigen zijn met weinig tevreden en hebben graag een lage kostprijs gecombineerd met lage privé uitgaven. Volgens mij mag een melkveehouder ook best een beetje royaal doen met privé een kosten(vooral als je goed duurzaam bezig bent) we werken er als melkveehouders per slot van rekening hard voor(vooral t/b/v duurzaamheid) Het woord ''Royal' van RFC geld toch ook voor de leden melkveehouders en niet alleen voor de mensen die het hele systeem bij RFC aansturen en steeds weer een andere opstelling bedenken en uitvoeren. Want wie is de coöperatie?

 • abtje

  Er zitten bij de Fc een paar managers die niet naar duurzaam kijken, maar het wel steeds roepen. Wat heeft dierenleed te maken met duurzaam zoals in #83? En het ergste is nog dat die kritiek niet eens gepareerd word. Jullie vinden het prima, het moet van arrogant Fc. Dus slikken wij dat en doen er niets tegen?
  Je moet je doodschamen en zou jezelf niet eens boer mogen noemen om zo met je vee om te gaan. Zo moeilijk is het toch niet om dierenbelang net iets boven imago te zetten???

 • Mozes

  Poldes #95, de melkprijs wordt niet bepaalt op een markt voor boerderijmelk, die bestaat niet eens. Er is wel een markt voor boter, melkpoeder, weipoeder en kaas. Deze markten bepalen het melkprijsniveau. Als FC morgen zou besluiten om de melkprijs met 5 cent te verhogen zal dan ook de poederprijs op de internetmarkt van Fonterra zoveel hoger worden? Nee dus. Het is juist deze markt die het prijsniveau over de hele wereld aangeeft.

  Sinterklaas is een magische figuur die oneindig cadeautjes uitdeelt zonder dat het kind hoeft na te denken waar hij die vandaan haalt. Een zuivelcoöperatie is geen Sinterklaas. Alles wat ze uitbetalen moet ergens vandaan komen. Ze kunnen dus nooit meer uitbetalen dan de producten opbrengen. De markt voor zuivelproducten (boter, melkpoeder, weipoeder en kaas) wordt niet door FC bepaalt maar door de internationale verhouding tussen vraag en aanbod. Ook Fonterra die twee keer zoveel melk verwerkt als FC kan de prijs niet bepalen.

  Jou pogingen om FC verantwoordelijk te stellen voor het melkprijsniveau is dan ook op niets anders gebaseerd dan een Sinterklaas geloof.

 • poldes

  geachte FC verdeiger,,MOZES'.
  ik begrijp dat u deskundig bent.
  maar als u zich uitspreekt alsof er geen marktprijs voor voerderijmelk mag zijn /is of komen; dan ondergraaft U eigen deskundigheidskuil.

 • wmeulemanjr1

  # 98, Dan is de melkveehouder de sinterklaas. Hij is volgens u veelal te dom om maar 'iets van de zuivelmarkt te snappen' Ik vraag mij af waarom u zoveel in 'het sprookje' van RFC gelooft. Misschien kreeg u het melkveebedrijf bijna cadeau en vind u zichzelf heel belangrijk nu.

 • Mozes

  Beste Poldes en Meuleman, net als jullie verwacht ik van de zuivelcoöperatie dat ze zich inspannen om een zo hoog mogelijke melkprijs te betalen. Anders dan jullie accepteer ik dat men gebonden is aan internationale prijsniveau's. Een zo hoog mogelijke melkprijs realiseren betekent dat men enerzijds zo efficiënt mogelijk is en dat men anderzijds zo duur mogelijke producten maakt. DOC is een voorbeeld van een zuivelfabriek die uitblinkt in efficiëntie, Cono is een voorbeeld van een fabriek die zijn product zo duur mogelijk weet te verkopen. Door efficiënter te zijn en duurder te verkopen kun je een eindje boven het internationale prijsniveau uitkomen. Dit is wat wij bij FC de 'prestatie toeslag' noemen. De garantieprijs is het internationale prijsniveau waar FC niet verantwoordelijk voor is. FC kan alleen aangesproken worden op de prestatietoeslag.
  Overigens hebben veehouders zelf ook een verantwoordelijkheid in de mogelijkheid van de coöperatie om de zuivelproducten zo duur mogelijk te verkopen. Dankzij bv de kwaliteitsborging kunnen we veel farmaceutische lactose en kindervoeding verkopen die zeer goed opbrengt. Weidegang en duurzaamheid zijn belangrijk om het marktaandeel van het Campinamerk zo groot mogelijk te houden. Zuivel die verkocht wordt via het Campinamerk brengt veel meer op dan zuivel via het winkelmerk.
  Een coöperatie is een gezamelijke onderneming waar ieder lid een verantwoordelijkheid in heeft.

 • abtje

  Leuke zoethoudende verhaaltjes Mozes. Als Fc nu echt nog een coop was deden ze niet zoveel dingen waar de leden niet achterstaan.
  Er is maar een manier om daarachter te komen, maar dat gebeurt toch niet.
  Laat alle leden maar eens een anonieme enquete invullen.
  Vragen zijn simpel, moet de Fc kunstwerken kopen? Vind u dat leerstoelen van uw geld bekostigd moeten worden? Vind u de salarissen van het bestuur goed of exorbitant? Vind u dierwelzijn belangrijker dan het imago?
  Zo maar enkele vragen die ze nooit durven te stellen aan hun leden omdat ze de antwoorden weten. En toch stug doorgaan.

 • Mozes

  Abtje, als je binnen een gemeente een enquete houdt over de vraag of de gemeentelijke belastingen omlaag moeten zal 99% met 'ja' antwoorden.
  Als je vervolgens een enquete houdt met de vraag of de gemeente de voetbalclub moet subsidieëren zal ook 99% met 'ja' antwoorden.
  Als je de mensen vervolgen vertelt dat dit niet samen kan gaan en ze tussen deze twee moeten kiezen wordt het in één keer een heel stuk minder eenduidig.
  Als je veehouders vraagt of ze zo weinig mogelijk regels willen hebben dan zegt iedereen ja. Zelfs de kwaliteitsborging willen ze massaal vanaf. Als je de veehouders vervolgens vertelt dat dit er toe leidt dat we de markt voor duurdere producten kwijtraken en dat dit er toe leidt dat we een cent lager uitkomen met de melkprijs zullen de boeren plotseling heel anders gaan denken.

  Het bedrieglijke van de meeste enquêtes is dat er eendimensionale vragen worden gesteld waarin voorbij wordt gegaan aan de achterliggende verbanden en de consequenties.

 • abtje

  Met als gevolg hebbende dat alles bij het oude blijft, de boeren zich maar moeten laten welgevallen wat er allemaal gebeurt en dus inderdaad niets te vertellen hebben. Zijn we het daar in ieder geval over eens.

 • wmeulemanjr1

  # 103, Uw vergelijking van RFC met een gemeente is de spijker op zijn kop slaan: Beiden smijten ze met geld wat niet vaak niet goed terecht komt.

 • poldes

  dik 20 jaren geleden heeft de eu rechtsreeks inkomenssteun voor granen ingevoerd.
  een jaar of 5 later ongeveer,is men ook de melkveehouderij gelijdelijk(eerst met € o,o1 en later met€ 0,03 0rechtstreeks gaan betalen als compensatie voor de lagere wereldmarktprijs.
  Nou is deze wereldmarktprijs zover gestegen, doordat de vraag groter is als het aanbod.(Geen wereldse voorraden).
  nou zou het toch heel normaal zijn als de veehouders dit meteen hadden gemerkt.
  Neen onze boerderijmelk innemer zegt: wij betalen een europese vergelijkbare melkprijs.
  het zou toch moeten kunnen dat in deze situaties(waar de nationale overheden garen bij spinnen)en de betrffendezuivelindustrieen zich vet mesten;er een verplichting met sancties zou bestaan om de veehouders haar deel in deze te bezorgen.
  er is veel te veel vrijheid als de boerderijmelk de boerderij heeft verlaten.
  wij doen aan schaalvergroting en de zuivelindustrie doet aan cash vergoting en onze overheid helpen wij aan een economisch overschot.
  Dit moet beter zichtbaar worden in onze ontvangen melkgelden.

 • Mozes

  Op de eerste plaats is de prijs in Europa hoger dan de rest van de wereld. Binnen Europa heeft Nederland vervolgens nog weer de hoogste melkprijs. Waarop baseer jij jou idee @poldes dat geld uit de markt niet bij de boer terecht komt?

  De prijs op de wereldmarkt voor zuivel is gestegen. Daar staat tegenover dat de exportsubsidies zijn verdwenen. Vroeger (voor 1992) kwam een flink deel van de melkprijs niet uit de markt maar uit exportsubsidies. De wereldmarkt moest dus eerst al een flink eind stijgen om de exportsubsidies te compenseren om de melkprijs voor de boeren alleen nog maar gelijk te houden.

  Als jij denkt dat zuivelcoöperaties veel geld uit de markt achterhouden waar staat dat geld dan geparkeerd? Op welke bankrekening staat dat? Als wij nu particuliere zuivelfabrieken zouden hebben zou ik jou verhaal nog kunnen geloven, die zijn er immers voor hun eigen winst en niet voor de melkprijs voor de boeren. De coöperaties hebben een bestuur en een ledenraad die uit melkveehouders bestaat. Die hebben toch belang bij een zo hoog mogelijke uitbetaling. Waarom zouden die geld achterhouden?

 • poldes

  mqzes,
  zoals je zegt ,waarom zouden ze?

 • Mozes

  Ja @poldes, waarom zouden de bestuursleden en ledenraadsleden onnodig geld in de coöperatie houden. Zij hebben zelf toch ook belang bij maximale uitbetaling. Daar komt bij dat ze niet hun hele leven in de ledenraad zitten. Na een aantal periodes zijn ze niet meer herkiesbaar en zijn ze weer gewoon veehouder in de zaal. Er is dus een doorstroming. Bij Frieslandfoods heeft men verschillende keren pogingen gedaan om mensen van de NMV kandidaat te stellen voor districtsraden. En wat te denken van Vogelaar, oprichter en voormalig voorzitter van de NMV die in het hoofdbestuur van Frieslandfoods heeft gezeten. Moet ik geloven dat al deze mensen de boel bedonderen?

 • abtje

  @Mozes particulier Vreugdenhil betaalt beter. Minder strijkstokprincipe dan de fc. Maken ook winst, gedeelte eigen voor herinvesteringen, rest voor producenten. Iets wat de cooperatieve grote zus nalaat, die heeft zelf teveel nodig en ondanks bestuur en boeren die ja mogen knikken is het geld verdampt.

 • abtje

  Al die boeren in het bestuur zien door de bomen het bos niet meer en de managers vertellen ze dan schijnbaar wel wat ze moeten zien, wat dan ook, het functioneert schijnbaar niet.
  En Mozes, je hebt nog steeds niet gereageerd op het feit dat de grote Fc zich door de kleine zusjes gedwongen voelt om de prijs te verhogen.

 • jaapjo

  @ #10 abtje de laatste boerderij niet gelezen?

 • poldes

  mozes 109,
  wij gaan er vanuit dat niemand de boel bedondert.
  maar erger een strategie uitstippelen om iedereen die niet in de primaire productie werkt; een goed inkomen en nog veel meer toe te schuiven.
  En vervolgens de overblijvende producenten op het platteland een uitgemolken en afgeroomde melkprijs uit betalen ,om grotere en modernere steden /kantoren en fabrieken te realiseren is niet duurzaam.(waar de zuivelindustrie ons mee bejegend)

 • Mozes

  @poldes, jij gaat er steeds vanuit dat er een berg geld in de markt ligt of binnen FC ergens een berg geld ligt die zo uitgedeeld kan worden aan de boeren. Wat ik ook vertel over de zuivelmarkt jij blijft samen met @abtje en nog een paar personen geloven dat er ergens een zak geld ligt die zo uitgedeeld kan worden. Voor dat geloof hebben jullie geen enkel bewijs en argumenten die dit weerleggen worden genegeerd.

 • abtje

  Jij negeert wat je niet wilt lezen beste Mozes en fantaseert antwoorden voor ons. Geef nou eens een reactie dan op dat Fc de prijs verhoogt door de collega's. Die ontwijk je systematisch.
  En je wilt nog steeds niet horen dat je een euro maar een keer kan uitgeven, Fc verkiest ervoor om daarbij de boeren te passeren voor andere 'uitgaves'.

 • poldes

  mozes114,
  ik begin langzaam te ontdekken ,uit jou bijdragen in deze discussie
  dat jij medelijden hebt met de zuivelindustrie omdat deze ons nog betalen moeten voor de door ons geleverde melk.
  het kan zijn dat je zuivelverwerker bent of geld daarvan ontvangt om de melkveehouders een verhaaltje van nul en geen waarde op de mouw te spelden.

 • Mozes

  @abtje, de garantieprijs is het gewogen gemiddelde van 47 miljard liter in Noord West Europa. Daar bovenop komt de prestatietoeslag die onafhankelijk is van anderen. De garantieprijs+prestatietoeslag is een geheel eigen melkprijs van FC.

 • abtje

  Lezen Mozes, in de tekst helemaal bovenaan staat dat Fc de prijs verhoogd omdat de collega's haar daar naar toe stuurden.
  Daar staat niets over een geheel eigen melkprijs.
  De Fc zou haar boeren het liefst 30 cent betalen, meer geld voor allerlei andere dingen :-)

 • alco1

  @abtje. Dat is tekst van Klaas.

 • Mozes

  Als de referentie bedrijven hoger uitbetalen gaat het gewogen gemiddelde van de 47miljard liter naar boven. Dus de garantieprijs ook. De garantieprijs is overigens een voorspelling. Men schat in wat de referentie bedrijven de KOMENDE maand gaan uitbetalen.

 • Mozes

  @abtje, je schrijft: 'de FC zou haar boeren het liefst 30 cent betalen, meer geld voor allerlei andere dingen'.
  Dit is nou net wat ik in eerdere reacties bedoel. De gedachte dat FC in de markt of in hun eigen organisatie zakken met geld voor het oprapen heeft die ze kunnen uitdelen aan de boeren.
  Jij en @poldes denken net als dieractivisten die menen dat een boer net zo kan werken als in de tijd van Ot en Sien en daarbij een goed inkomen kan verdienen. Net zo'n economisch analfabetisme dat deze dieractivisten hebben tegen het boerenbedrijf hebben jij en @poldes tegen het zuivelbedrijf.

 • poldes

  mozes,
  het moge duidelijk zijn.
  In Nederland komen de afgelopen jaren steeds meer wereldse melkverwerkers bij.
  En ieder jaar stoppen er een heleboel melkveehouders in nederland.
  het beleid wat jij vededigd ;is de ideale zuivelsituatie van Holland zoals deze nu is.
  Geen sinterklaas spelen voor boeren;dus deze ongeveer € 0,35 a€ 0,37 per jaar per geleverde liter melk betalen en daar zoveel aan verdienen dat het lonend is voor de fabriek om op de spotmarkt voor € 0,50 bij te kopen.
  Misschien is mozes wel voorzitter van de NZO ?

 • Mozes

  @poldes, ik verdedig geen zuivelindustrie. Ik ben de enigste die in eerdere discussies wel eens SERIEUZE informatie heeft gegeven over zaken die bij Frieslandfoods in het verleden fout zijn gegaan.
  Ik probeer alleen het economisch analfabetisme tav de zuivelindustrie te doorbreken.

 • abtje

  Mozes, je slaat weer helemaal door. Dus nu zijn we weer economische analfabeten? Ik probeer een moderne, op diervriendelijke wijze vee te houden, je weet wel wat Fc niet belangrijk vind, die gaat alleen voor imago, wat WD toch zo doorprikt.
  Je blijft er allelei onzin bij fantaseren wat wij al wel niet voor engerds moeten zijn om jou fantasie te doorprikken. Freud zou smullen van je...

 • daan1908

  Abtje , ik heb U al meerdere keren gevraagd aan welke fabriek U levert . Nog steeds geen antwoord , waarom niet ?

 • abtje

  Daan1908 Dat heb ik u al vertelt, zoek het ondanks je dure tijd even op.
  Heb het op dit forum al meerdere keren vertelt.
  Nu mag ik het u vertellen en dan krijgt die melkverwerker zeker de volle lading? Als je daar zo'n behoefte aan hebt lees je maar terug.

 • Mels

  Abtje heeft zeker een punt met zijn 30cnt. Het zal de nepcoop een worst zijn hoeveel ze de boeren betalen. Zolang hun salaris op nivo blijft en ze lekker kunnen ondernemen in het buitenland en met veel bombarie de duurzaamheid en andere bla bla kunnen verkondigen hoor je ze niet. Denk nou niet dat ze wakker liggen van die paar mopperboeren. De meeste kikkers kwaken zacht. Die paar brulkikkers houden je maar even uit je slaap......

 • alco1

  abtje en poldes. Ik heb ook al eens gezegd het niet eens te zijn met de punten toekenning voor welzijn van de FC, omdat dit door WD verkeert kan uitgelegd worden omdat dit maar 1/12 deel van het jaar is. Ook vindt ik de buitenlandse ondernemingen maar hachelijk. Maar goed, deze plannen zijn wel door een democratisch gekozen ledenraad goedgekeurd.
  In de hele discussie vindt ik echter dat jullie niet met steek houdende argumenten komen. Alleen met 'open' commentaar. Maak nu is een keer duidelijk wat, misschien wel door een voorval in het verleden, jullie werkelijk steekt.

 • poldes

  welke melkverwerker maakt niet uit.
  ik heb nog een artikel liggen van een stuk of wat jaren geleden;met als titel:Campina verhoogt de melkprijs in verband met de liquiditeit van de veehouders.

 • daan1908

  Er zit oud zeer dat is duidelijk ze draaien er om allerlij redenen om heen .

 • abtje

  @Alco1 Lees deze hele rij commentaren nog eens rustig door. Argumenten zat. Van het blijven herhalen word het er ook niet beter op. je moet ze wel willen zien!
  @Mels Dank U...

 • alco1

  Sorry. Abtje. Als je zegt dat Vreugdenhil beter betaald zegt b.v. nog niks.
  En die leerstoel, kunstwerken en salarissen. Leg uit.

 • daan1908

  Jongens tijd voor iets positiefs , wij krijgen deze maand rond de 50 cent wat krijgen jullie ?

 • abtje

  Alco1 Juist jij die altijd hamert op eerst verdienen en dan sociaal zijn. Een euro die de fc verkwanselt aan kunstwerken enz enz zal de boer nooit bereiken. Nu de collega's goed betalen sluit de Fc, die koploper hoort te zijn, zich aan bij een betere prijs.
  Wat klopt er niet in dit verhaal?

 • abtje

  En Alcovindt jij het niet triest dat 83 op geen enkele wijz edoor niemand weerlegt wordt?

 • daan1908

  Nogmaals , wat krijgen jullie ?

 • abtje

  Daan, als de Fc een cooperatie was geweest had je misschien wel 0,75 gekregen:-)

 • daan1908

  Mijn vraag is heel simpel , wat krijgen jullie .

 • poldes

  wij hebben de eerste 6 maanden van 2013 ,let op :niet meer dan € 0,305 exclusief btw ontvangen en over augustus 2013 € 0,40 inclusief.

 • alco1

  Als ik #83 lees, denk ik werkelijk: Wat bekijk jij het negatief! Niemand is verplicht die paar centjes te verdienen voor weidemelk.
  En als kunstwerken aankoop in het onzinnige zou zijn, had je een punt, maar ik weet van geen uitspatting. Echter kun zo je wel doorgaan. Onze bank had ook veel geld kunnen besparen door gewoon vierkant te bouwen, in plaats van zo'n markant gebouw.

 • abtje

  Alco1 Als Fc er het juiste antwoord. We stappen over de feiten heen, die jij niet weerlegd, en zien wat we willen zien. Of nog beter, wat de Fc ons vertelt te zien.
  Dan was minasblunders nog een heel stuk eerlijker, die zei geen enkele waarheid is DE waarheid.
  Tuurlijk trek ik het even in het extreme, dat is om een discussie los te trekken of als oogopener. Maar vele Fc ers zijn schijnbaar al te ver heen.

 • daan1908

  Sorry Poldes , maar dit is veel en veel te weinig vergeleken met de andere fabrieken . Nogmaals Abtje wat is jouw melkprijs ?

 • Mozes

  Abtje #124, je hebt nog steeds geen reëel antwoord gegeven op de vraag waar het geld vandaan moet komen wat FC volgens jou extra zou kunnen uitbetalen. Met een stoel of een kunstwerk waar ik nog nooit van gehoord heb kom je niet zo ver met dat extra melkgeld.
  In verhaal is in economisch opzicht net zo'n zeepbel als het verhaal van dieractivisten. Die weten precies te vertellen hoe een boer moet werken maar hebben geen flauw idee hoe je daar financiëel de eindjes mee aan elkaar knoopt.

  Wat betreft reactie #83: Alco1 heeft jou al het juiste antwoord gegeven. Je bent niet verplicht de koeien naar buiten te doen. Als weidegang voor jou bezwaarlijk is vanwege bv ziektes waar jij op wijst laat je ze voor die halve cent toch gewoon binnen. Ik heb zelf ook geen weidegang voor de koeien omdat ik te weinig grond heb. Daardoor mis ik een halve cent maar ik kan de grond wel beter benutten. Dat boeren die wel weidegang doen een halve cent meer krijgen dan ik mogen ze best hebben, dat doet mij geen pijn.

 • abtje

  Mozes het doet mij ook geen pijn. Heb een koevriendelijke stal en dat is ook goed voor de duurzaamheid. Dat levert bij onze melkverwerker ook duurzaamheidspunten op. Dus kom ik ook in aanmerking voor dat sigaartje uit eigen doos.

 • alco1

  Sorry abtje. Ik ben in veel forums een medestander van jouw. Maar in dit item vat ik je niet. Ik vermoed dat er nog een open wond is. Denk echter niet dat ik voor de FC in de bres spring. Ik kom zelfs nooit in een ledenraad.Dit komt omdat ik nog weleens commentaar lever. Je zult nu denken: Juist ja allemaal vriendjes politiek. Daarin geef ik toe dat het onmogelijk is om enig verandering teweeg te brengen. Het enigste wat ik kan doen is de melkprijs in de gaten te houden en evt. mijn lidmaatschap opzeggen. Echter doet niemand dat en dat geeft een goed gevoel.

 • abtje

  Alco1 Die open wond is er niet. Ben een beetje allergisch voor hypocritie, en arrogantie en zoals jij dat omschrijft 'hautain'gedrag.
  Ben vereerd dat je vaak medestander bent, maar dat is irrelevant. Je eigen insteek en oogklepvrij blijven is vele malen belangrijker. :-)
  Wat mij ook tegenstaat aan de Fc is het gebrek aan boereninbreng, prima, noem het dan geen cooperatie.
  Een coop en een particulier zijn beiden even druk met meerwaarde creeren en betalen hun leverancier een minimum uit, des te meer geld over om andere dingen mee te doen. Zoals groeien en optimaliseren.
  Het verschil is dat een particulier in ieder geval niet de schijn ophoud boerenbelang op de eerste plaats te hebben staan. Ze zijn er zuinig op, anders word de melkaanvoer duurder en grilliger. De Fc doet alsof het ze wat interreseert, gebaseert op?
  Nogmaals, als je ergens goed zit, lekker blijven zitten, maar leg die Fc sprookjes lekker naast je neer en blijf lekker zelf denken.

 • Mozes

  In het verleden was er veel kritiek dat Coberco en later Frieslandfoods veel geld uitgaven aan groeien, optimaliseren en ontwikkeling van toegevoegde waarde producten. Dit ging ten koste van de uitbetaling aan de boeren. Het leverde niets op want DOC betaalde beter uit en die deed niet aan die flauwekul.
  Het kost inderdaad eerst geld, het rendement komt jaren later. Al een heel aantal jaren kan DOC die vroeger beter betaalde niet meer meekomen met de melkprijs. Nu DOC het water aan de lippen staat gaan zij ook investeren in afzet en toegevoegde waarde. Ze hebben een kaashandel overgenomen en willen zich meer op andere kazen richten dan de goedkoopste foliekaas. Als ze daar twintig jaar geleden mee begonnen waren konden ze nu een betere melkprijs uitbetalen.

 • abtje

  Mozes, je zegt toch niet dat ik alweer gelijk heb?:-)

 • poldes

  mozes,
  verdedig en wapen jij je eigen maar tegen een hoge uitbetaalprijs.
  Maar daar tref je mij niet als medestander.

 • Bison

  Dan doen de dairy's in Alberta nog niet zo slecht met $.80 ltr.

 • jocox

  Wedden dat Abtje in geen enkel bestuur zit .Hij zal nimmer worden gekozen omdat hij is als een vat vol frustratie ( en die klinke hol ). Heeft kennelijk de boot bij RFC gemist en gaat er dus flink tegen aan schoppen.De frustratie van zijn lagere melkprijs heeft hij dan ook volledig aan zichzelf te danken. Hij krijgt wat hij verdient want van visie heeft ( en had hij ) hij geen benul !

 • PIETER123

  De investering in extra kaasbakken is leuk maar die moeten wel vol volgend jaar en na '2015''.Maar het rendement van die kaasbakken moet op langere termijn nog blijken.Deze prijs is er omdat anders grote vissen naar een andere kaasbak zwemmen.Er zal nu ook meer melk moeten komen anders kost dit boeren melkgeld.

 • jan1

  RECORD HOGE MELKPRIJS.
  20 jaar geleden beurden we dezelfde melkprijs als nu.

 • jan1

  Beste Jocox,
  Het wordt hoog tijd dat RFC een goede melkprijs uitbetaald. De boeren liggen wel aan de laatste speen. Het is jaren geweest dat ze een shitprijs hebben uitbetaald en dat ze scheit hadden aan de boeren. Hoe meer er naar de kloten gingen des te beter het was. ( schaalvergroting). Bij de fusie heeft men gezegd, dat er door senergie-en goedkoper gewerkt kon worden. Een cent transport en cent door groter inkopen en zo nog een paar. Dat is geld wat aan de boeren ten goede moet komen. Nu kun je wel zeggen dat dat in de prestatietoeslag naar voren moet komen, maar daar hebben we niks aan. Voor mij hoeven ze geen winst te maken, krijg je alleen maar gedonder mee. Dat geld wat de senergie-en extra opbrengt zou direct al toeslag op de garantieprijs moeten komen. Nu doen ze de boeren te-kort. Wij leveren een hoogwaardig product waar hoge eisen aan worden gesteld en daar mag ook wel een goede vergoeding als melkprijs tegenover staan. De directie gaat ook met meer dan € 1500.00 in de maand naar huis. aan hem worden ook eisen gesteld.
  Waar ik het ook geheel niet mee eens ben is de tendens dat de boer werkt voor de hobby. Boer moet 800.000 kg melk produceren en de partner moet voor het inkomen zorgen.

 • abtje

  Ja Jocox, wat nu? Op de man spelen lukt je wel , na een halve week bedenken hoe. Maar inhoudelijke reactie geven is een ander verhaal, he?

 • Mozes

  @jan1,met verbazing lees ik sommige reacties waaronder die van jou. Een aantal jaren geleden is de DDB opgericht die een melkprijs eiste van 40 cent. Nu betaald RFC op dit moment een garantieprijs van 41,5 cent, daar bovenop nog een wintertoeslag, kwantumtoeslag en voor 75% nog een weidetoeslag geeft een melkprijs van 44 à 45 cent. De melkprijs over het hele jaar inclusief prestatietoeslag wordt voorspelt boven de 40 à 41 cent.
  En wat lees ik hier? 'Het wordt hoog tijd dat RFC een goede melkprijs uitbetaald'. Je gelooft je ogen niet als je het leest!
  Waaraan lever jij de melk @Jan1? Ik heb sterk het vermoeden dat je net als @Abtje en @Poldes de melk ook ergens anders levert en dat jou melkprijs gekoppeld is aan de garantieprijs van RFC. Waarschijnlijk vind je daarom ook dat er geen winst gemaakt moet worden die in een prestatietoeslag uitbetaald wordt maar dat alles in de garantieprijs uitbetaald moet worden.

 • abtje

  Mozes, als je je verbaast ligt het onderhand toch aan jezelf. Fc betaalt EINDELIJK meer dan veertig cent. Dit niet door eigen prestatie maar omdat de collega's haar daar toe dwingen. Steeds meer Fc ers worden het beleid zat en eisen eindelijk een fatsoenlijke prijs.
  Partijen die klein zijn en de Fc aansporen om ook beter te betalen is gewoon schandalig.
  Maar blijf jezelf vooral verbazen en wentelen in ongeloof. Doe waar je goed in bent.
  Alles en iedereen roept dat de zuivelboeren reserves moeten opbouwen, dat doet Fc liever zelf, die boeren zijn te stom om het zelf te doen?

 • daan1908

  Het is andersom , iedereen wil naar de FC , niemand wil weg , zelfs al krijgen ze 5 cent toe . Abtje sorry maar jij snapt het echt niet .

 • Mozes

  Hoe vaak is nu al uitgelegd dat de garantieprijs niets met de prestatie van RFC te maken heeft. Het is het gewogen gemiddelde van 47 miljard liter in Noord West Europa. De prestatie van RFC komt tot uitdrukking in de prestatietoeslag die voor het lopende jaar wordt geschat op meer dan 3 cent per liter. Dit is al meer dan het dubbele van 2008 toen Frieslandfoods en Campina samen zijn gegaan. Er is dus meetbaar resultaat.

  Wat betreft het reserves opbouwen: dit doet RFC juist niet. Ze investeren dit jaar 600 miljoen uit LOPENDE INKOMSTEN. Dus zonder te lenen bij de bank. Het betreft hier vooral investeringen in kindervoeding die de komende jaren een nog hogere prestatietoeslag moet opleveren.

  Zijn steeds meer RFC-ers het beleid zat? Waarom gaan ze dan niet weg, ze kunnen immers ook nog 5 cent toe krijgen?
  @Abtje, @Poldes en nog enkelen gedragen zich tegenover RFC als een jongeman die verlieft is op een mooi meisje die voor hem echter onbereikbaar is. Er deugt helemaal niets meer aan haar terwijl hij het liefst met haar zou trouwen.

 • alco1

  En ze leefden nog lang en gelukkig. Welterusten!

 • hornblower

  Een goede melkprijs??? Laat me toch niet lachen, dit beurden we in de 80 ger jaren ook al. Men zal nu dik 60 cent moeten beuren. Ik meen op te merken dat niet alleen een kinderhand gauw gevuld is doch ook een boerenhand. En dat men dit in de media brengt is voor de verwerkers / opkopers / supers, wel de aanleiding om niet teveel te bieden, de boeren beuren immers een 'top 'prijs! Ook de LTO doet hier vrolijk aan mee, het FNV zal niet gauw zeggen dat je werknemer 'te'veel verdient.

 • abtje

  Mozes, die zehonderd miljoen IS VAN DE LEDEN, die krijgen ze niet, nee, mogen even ruiken en word weer geinvesteerd. De leden mogen daarna met kwijl op hun snuit toekijken. Je zegt het alweer zelf.

 • Mozes

  @Abtje, moeten ze die 600 miljoen dan uitbetalen en die prachtige markt voor kindervoeding aan zich voorbij laten gaan? En dat terwijl volgend jaar de superheffing wordt afgeschaft en er veel meer melk komt. Daar komt nog bij dat op de Europese markt geen extra afzetmogelijkheden zijn en de afzet die er wel is weinig rendeert.

 • jan1

  Beste mozes,
  Ik lever gewoon aan RFC. Vroeger was het mijn cooperatie, waar ik trots op was. Omdat ze mij op een vuile manier een oor aan hebben genaaid ben ik anders gaan kijken. Jij haalt ook de manier van prijsopbouw aan. De garantieprijs is gewoon een flutprijs. Men kijkt hoe anderen presteren en daar koppelen ze de melkprijs aan. andere ondernemers doen het zelfde.
  Jij schrijft dat het samengaan resultaat op heeft geleverd, dat is ook zo, maar was ook nodig. Campina presteerde onder de maat, dit doordat de consumentenzuivel onvoldoende goed aan de man kon worden gebracht en dat is nog steeds zo. De verse zuivel brengt nog steeds te weinig op. En Friesland Foods had weinig voor de leden over, dit omdat ze niks met de boeren hadden. wij als boeren mogen blij zijn dat RFC in Azie een goede poot aan de grond heeft en dat daar de laatste jaren de winst vandaan in gekomen, maar hier lopen de resultaten achter bij de rest en ze krijgen er blijkbaar geen grip op.
  De enigste die er tot nu toe goed mee heeft gehad is de consument, die heeft al jaren zuivelproducten voor een fractie in het winkelkarretje kunnen leggen.

 • abtje

  Mozes, als ze slim zijn betalen ze die strontboeren gewoon maar een 0,20 per liter uit, kunnen ze nog harder groeien in het mooie Azie.
  Allemaal prachtig voor de toekomst. Alleen jammer he, dat er van die zeikboeren zijn die ook NU geld willen hebben om hun rekeningen te betalen en NU willen leven.

 • somporn

  In azie is de melk/melkproducten in de supermarkten een heel stuk duurder dan in NL.De consument is een stuk voordeliger uit in NL en dat beseffen ze niet.In azie betaald de gewone man 10% van zijn daginkomen aan 1 liter melk.

 • jocox

  #165
  De ' slimheid' van Abtje grenst aan het ongelooflijke en kent geen grenzen.Toch heeft hij geen volgelingen.
  Hoe zou dat nu komen ? Hij zit vol met complottheorieen en heeft geen benul van korte en lange termijneffecten en leeft dus bij de dag.
  Wel beschikt hij over voldoende vrije tijd om zijn 'slimheid' aan de man te brengen. Helaas....zoals een gek meer kan vragen dan tien wijzen kunnen antwoorden zo gaat Abtje als een dwaas tekeer tegen RFC wat voor hem onbereikbaar (was) en gelukkig voor RFC blijft.
  Tot slot Abtje....de zon in het water kunnen zien schijnen is voor jou kennelijk een brug te ver.

 • Mozes

  @Jan1 #164, 'hier lopen de resultaten achter bij de rest en ze krijgen er blijkbaar geen grip op'.
  Duitse coöperaties zoals DMK doen ook veel in verse zuivel, hoeveel meer weten zij uit de Europese markt te halen dan RFC? En Milcobel? En de Britse zuivelondernemingen?
  Ik ben erg benieuwd hoe groot deze bedragen zijn en waar jij deze informatie vandaan haalt. Ik zou zeggen: laat maar eens horen......

 • Mozes

  @abtje #165, jij vindt in feite dat RFC een beleid moet voeren als DOC in de jaren negentig. Zoveel mogelijk uitbetalen op basis van de marktsituatie van dat moment en de marktsituatie van de toekomst zien we dan wel weer......
  Hiermee kon DOC in de jaren negentig meer uitbetalen dan anderen maar sinds de eeuwwisseling lopen ze al 8 cent achter en dit jaar zal de achterstand mogelijk oplopen tot meer dan 10 cent. Is dit in het belang van de boer?
  Er zijn verschillende veehouders van het vroegere Coberco om deze reden naar DOC gegaan. Ze keken niet verder dan de dag van vandaag. Maar de dag van vandaag is inmiddels al heel lang de dag van gisteren. In de nieuwe dag van vandaag betalen ze de rekening. Een dergelijk beleid is mijn keuze niet en ook niet de keuze van de grote meerderheid van de RFC-leden.
  Het is jou keuze wel @abtje, maar de RFC-leden hebben recht op hun eigen keuze, ook als deze anders is als die van jou.

 • abtje

  Mozes, wat jij beweert is niet mijn keuze, dat wil jij. En wat de Fc leden willen luistert toch niemand na. Het bestuur kan ook voor de gulden middenweg kiezen. En dat is blijven investeren in de toekomst, maar net even iets minder en de leden net even iets meer uitbetalen, omdat die het geld misschien zelf ook hard nodig hebben. Dan maar wel iets lenen tegen zeer lage rente.
  Dan kan de Fc vol trots zeggen dat ze hun leden een goede prijs betalen omdat ze daar recht op hebben en niet omdat ze anders minder betalen dan de collega's.

 • abtje

  Mozes Vreugdenhil en Delta betalen meer dan Fc. Zijn die in jouw optiek dan stom bezig?

 • jan1

  Mozes, als overstappen van zuivelaar net zo makkelijk was als het veranderen van voerleverancier, had het er voor ons veel beter uitgezien.

 • Mozes

  Waar was je dan heen gegaan @Jan1?

 • Mozes

  @abtje #171, het jaar is nog niet om en de prestatietoeslag wordt pas in april volgend jaar bekend. En ook al zouden ze na afsluiting van het jaar hoger zitten dan nog haal ik mijn schouders daarover op. Voor mij telt alleen het meerjarige gemiddelde.

 • poldes

  gezellig kletsen,
  om te zeggen dat de uitbetaalprijs van boerderij melk ,,een record'zou zijn;dat is sterk overdreven.
  maar het is voor ons als melkveehouders een positieve ontwikkeling.
  nou verbaasd het mij op dit forum, dat er een schrijver is,die door dun en dik constant berichten (waar of niet)weet te schrijven .
  Deze hebben maar 1 doel:de opbrengst voor boerderijmelk is al hoog zat.
  en hij schrijft met zijn lange berichten zonder inhoud iedere keer met dezelfde intentie;de uitbetaalprijzen niet verder omhoog mogen.
  in al deze berichten weet deze dat de melkveehouders al veel geld ontvangen en hij alleen drukt alle realiteit aan de kant.
  de meeste reageerders op dit forum hoeven niet lang te raden.
  ik heb het idee dat deze schrijver niet weet dat hij zo langzaam aan de hand een gevaar voor zichzelf en de gehele nederlandse melkveeboeren aan het worden is.
  o ja ik had het over mozes.

 • wmeulemanjr1

  #175, ieder mens is uniek ja, sommigen zijn met hun reacties wel erg uniek en weten alles beter, maar zulke mensen moeten er ook zijn vinden ze zelf.

 • Mozes

  @poldes, als ik vind dat forse investeringen in kindervoeding belangrijk zijn vind ik dat omdat ik de melkprijs in de nabije toekomst graag zo hoog mogelijk wil. Kiezen tussen korte en lange termijn.
  Bij DOC kozen ze in de jaren negentig voor de korte termijn, nu de lange termijn actueel is geworden betalen ze de rekening.
  Ik heb belang bij een zo hoog mogelijke melkprijs. Op dit moment een cent meer beuren om daardoor op termijn twee cent minder te beuren past niet bij mijn streven naar een zo hoog mogelijke melkprijs.

 • poldes

  mozes 177,
  lees je eerder geschreven verhaaltjes op dit forum nog eens.
  je zult dan van je eigen kunnen leren.

 • alco1

  Poldes. Sorry hoor, maar als ik die van jouw allemaal lees, kan ik daar helemaal niets van breien.

 • poldes

  alco 1,
  wij rijden in nederland met zijn alle aan de rechterkant van de weg met een auto met het stuur aan de rechterkant.
  en als jij hier met een engelse auto op de weg blijft rijden is dat jou goed recht,maar dan kun je ons wel niet begrijpen ,maar dat moet je dan bij jezelf te raden gaan om er iets van te breien.

 • alco1

  @poldes. Lees nou je eigen reactie eens. Ik denk zelfs dat je er zelf niets van kunt maken. Zet ook eens neer wat ik geschreven ten nadele van de FC.
  Converseren is je mening geven , maar ook goed lezen!

 • hornblower

  Alco, ik meende te weten dat het stuur hier aan de linkerkant in het voertuig zit.

 • hornblower

  Sorry , poldes. die heeft het verkeerd met de plaatsing van het stuurwiel.

 • alco1

  @hornblower. Je geeft een voorbeeld van de warrigheid van poldes.

 • Mozes

  In feite gaat deze discussie nergens anders over dan de tegenstelling tussen lange- en kortetermijnbelang. Ik kies nadrukkelijk voor het belang van de langetermijn. @Poldes voor de korte termijn. Daarom is hij eind 2007 ook weggegaan bij Campina. De melkprijzen stegen plotseling tot ongekende hoogte. Campina kon hier niet snel genoeg in meekomen omdat ze gebonden waren aan leveringscontracten die nog een tijd doorliepen. 500 boeren zijn weggelopen. Allemaal korte termijn denkers. Als het lange termijn denkers waren geweest hadden ze zich gerealiseerd dat iets wat snel kan stijgen ook snel kan dalen. Dat iets wat hoog kan stijgen ook diep kan dalen. Dat een langlopend leveringscontract nadeel opleverd als de prijs plotseling stijgt maar voordeel opleverd als de prijs plotseling daalt. Zo had Campina nadeel in het najaar van 2007 maar had RFC groot voordeel in 2009.
  De 500 boeren van Campina zijn weggegaan met de jaarwisseling van 2007/2008 toen de piek in de melkprijs al weer voorbij was. Ze zijn vervolgens regelrecht de prijsdiepte ingelopen die er achteraan kwam. De melkverwerkers waar ze naartoe gingen bleken veel verder weg te zakken dan RFC.
  De les die wij hier uit kunnen leren is dat kortetermijn denkers altijd achter de markt aanlopen en de plank steeds misslaan.

 • poldes

  mozes,
  gelijk heb je maar je zit er maar 20 jaren naast.
  wij hebben in 1986 ons lidmaatschap van campina opgezegd en in 1987 elders gaan leveren.
  en je gelooft het of niet,maar binnen 3jaren werd de onderneming met 4 verwerkende fabrieken waar wij aan leverde ingelijfd /overgenomen door
  jawel:Campina.

 • poldes

  wij leveren vanaf 1989 de melk niet bij campina.

 • Mozes

  @poldes, als je al 26 jaar de melk niet levert aan Campina waarom maak jij je vandaag de dag dan nog druk om RFC?

 • abtje

  Goh, Mo, wat ben jij toch vol van jezelf. Wil je dat antwoord maar niet onthouden?
  Fc is de grootste afnemer, dan mag je verwachten dat ze ook de betere betaler zijn. Als ze dat deden werd de rest ook gedwongen om goed te betalen. Cirkeltje rond.

 • Mozes

  @abtje, waar moet dat geld vandaan komen? De prijs voor boerderijmelk is een afgeleide van de prijs van boter, melkpoeder, kaas en ingrediënten. Dit is een internationale markt. Als RFC de prijs voor boerderijmelk verhoogt wordt daardoor dan de prijs voor boter, melkpoeder en kaas op de wereldmarkt hoger? RFC heeft maar 5% van de Europese markt en amper 1% van de wereldmarkt. Zij kunnen de prijs van zuivelproducten niet bepalen en dus ook de prijs van boerderijmelk niet.
  Je moet eens een keer leren om oorzaak en gevolg in de juiste volgorde te zien. De prijs van boerderijmelk is een gevolg van de prijs van zuivelproducten. De prijs van zuivelproducten is weer een gevolg van wereldwijde verhouding tussen vraag en aanbod.

 • jocox

  @Mozes,ik vrees dat Abtje lijdt aan geldingsdrang en tevens ook nog selectief horend is.Hij viert zijn frustraties ( gevolg van eigen verkeerde keuzes ) af door aanhoudend tegen RFC te menen moeten schoppen.Zijn medestander Poldes kan er ook wat van. Hij zou moeten erkennen ook de boot te hebben gemist en dat een volgende boot z( van RFC formaat) er voorlopig voor hem niet zal komen ( daar zorgt Brussel wel voor ).Kortom: Abtje en Poldes moeten hun wonden likken en hun frustraties manmoedig verwerken.Ze kunnen hun pijlen beter richten op de organisatie waar ze nu aan leveren zodat die boot blijft drijven.Als ze daar op af gaan geven worden ze daar vroeg of laat over boord gezet en hun bedrijf gaat ten onder aan hun 'gelijk'.Enig historisch besef zou hen van hun kwade dromen kunnen bevrijden.

 • abtje

  Mozes, er zijn collega's van Fc die het wel kunnen en ook doen. Die zijn verder geevolueerd. waar Fc stil blijft staan door logheid gaan deze spelers verder.
  Soms moet je keuzes maken, soms een compromis sluiten. Iets wat deze spelers wel doen en jij en de Fc nalaten.
  Je kunt niet alleen maar naar de toekomst loeren en nu iedereen aan zijn lot overlaten. Juist dan heb je geen toekomst, de toekomst begint nu.
  Wat DOC verkeerd heeft gedaan in het verleden doet Fc nu precies andersom verkeerd.

 • Mozes

  'en nu iedereen aan zijn lot overlaten' Ik zou hieruit kunnen begrijpen dat jij graag naar RFC wilt net als @Poldes en gefrustreerd bent dat de deur daar dicht zit.

 • abtje

  En weer insinuaties die niet kloppen uiten, beste Mozes??? Hou je maar bij de feiten, daar heb je al moeite genoeg mee.

Laad alle reacties (190)

Of registreer je om te kunnen reageren.