Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Zware mishandeling Nieuw-Zeelandse melkkoeien

Ashburton – De 38-jarige Nieuw-Zeelandse melkveehouder Kevin Craig Smith is schuldig bevonden aan zware mishandeling van zijn vee.

De boer hangt een straf van maximaal 5 jaar cel of een boete tot 100.000 Nieuw-Zeelandse dollar boven het hoofd. Maandag 14 oktober bepaalt de rechter de strafmaat.

De veehouder heeft toegegeven zijn koeien stelselmatig te hebben mishandeld. Bij 154 koeien is een gebroken staart vastgesteld. De dieren zijn vervolgens niet adequaat behandeld. Ook sloeg hij zijn koeien met een kunststof pijp.

De veehouder werkte op de Ashburton Dairy farm, gelegen op het Zuidereiland, en was als ‘herdmanager’ verantwoordelijk voor twee kuddes van respectievelijk 130 en 510 koeien. De zaak kwam in april aan het licht nadat een KI-medewerker getuige was van de mishandeling van één van de koeien. Zij kwam af op het vele lawaai tijdens de mishandeling. Uit een latere inspectie kwam bleek dat bij 154 koeien de staart door menselijk toedoen was gebroken. Smith verklaart achteraf te ‘walgen’ van zijn gedrag.

De Nieuw-Zeelandse zuivelsector heeft de mishandeling veroordeeld. Federated Farmers-voorzitter Willy Leferink laat in de New Zealand Herald weten zich niet voor te kunnen stellen dat een melkveehouder denkt dat het breken van staarten het werken met koeien makkelijker maakt. Zuivelorganisatie Dairy New Zealand geeft aan dat het doel van een melkveehouder moet zijn om mét zijn koeien te werken en niet tégen ze te werken. De veterinaire autoriteit (NZVA) wil dat Smith een verbod krijgt om ooit nog in de sector aan het werk te gaan. Dit zou volgens de NZVA een krachtig signaal zijn richting personen die zich schuldig maken aan het mishandelen van dieren.

Laatste reacties

 • Hoflindenoord

  Slecht voor het imago van de zuivelsector in Nieuw Zeeland. Een levenslang verbod om ooit nog in de sector te werken is een uitstekend signaal aan al die ongeduldige lieden die ook staarten van koeien breken.

 • NoordHollander

  moet dit soort gestoord gedrag in de wereldpers ik vind van niet

 • ed12345

  Niet vergeten het zijn wel veel koeien ,maar EEN man dus te veel ophef werkt het goede imago van honderden of duizenden niet in de hand

 • Romeijn

  Juist door dit niet te verzwijgen maak je dat de omgeving voldoende alert blijft bij boeren met psychische problemen. Dan kunnen zulke dingen ook in een vroeger stadium worden tegengegaan.

 • alco1

  Vreselijk gedrag. En weer een bewijs dat afbraak voor het imago zo veel gemakkelijker is dan opbouw.

 • Elevage

  alco 1 het is inderdaad makkelijker om de sector af te breken dan op te bouwen. Maar helaas voor ons schrijven de pers-muskieten alleen maar sensationeel (lees negatief) nieuws. En niet alleen in deze sector, je hoort alleen berichten waar dan ook over als het negatief is en afwijkt van de dagelijkse gang van zaken, anders is het geen nieuws.
  Ik vind dat het hoogste tijd is om alleen maar positieve berichten te brengen, dat is beter voor alle sectoren. Journalisten doe er wat aan !!

 • polsbroek

  goed nieuws is geen nieuws

 • varkensdierenartsen.com

  Dat homo sapiens geen lieverdje is zal duidelijk zijn. Dat die andere mens-soorten (neanderthaler e.d.) zijn uitgestorven komt vast omdat 'wij' slimmer (sapiens) waren (of toch iets eerder de andere zijn hersens ingeslagen?). Regelmatig wordt het ook in brede lagen geaccepteerd om andere rassen uit te roeien (vandaar ook het wereldwijde succes van religie; je verzint een boek, maakt de onderdanen bang en beloofd ze een beter leven na hun strijd, hilarisch .. als er niet zoveel gelovigen waren..) Maar wat mij bij dit soort gedrag altijd verbaasd is dat er blijkbaar nergens in een vroeger stadium een lampje gaat branden bij de dader (wat een sukkelaar) of zijn omgeving (dierenmishandeling blijft namelijk vaak niet beperkt tot dieren).
  Spectaculair genoeg toch voor journalisten ??

 • Mozes

  Dit soort gedrag komt voort uit frustraties waar men zich machteloos in voelt. Je ziet het hier ook vaak op het forum: mensen die zich machteloos voelen laten zich gemakkelijk verleiden tot schelden of beledigen.

 • Piet, Midden-Europa

  Dat denk ik ook @Mozes, machteloosheid !!!... Die meestal voortkomt uit eerzucht en hoogmoed van ''mensen'' ( nou ja mensen, ? ) die meer willen dan zij kunnen, stakkers !!!... Arme koeien/dieren die in de omgeving van zo'n gek moeten leven.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.