Rundveehouderij

Nieuws 2424 x bekeken 4 reacties

Zestig procent melkveebedrijven heeft asbestdak

Roggel - Bijna 60 procent van de melkveehouders in Nederland heeft asbest op het dak. Dit zijn vooral de kleinere bedrijven in Limburg en Noord-Brabant. Dat blijkt uit een inventarisatie van Agridirect.

Bij 58,6 procent van de melkveehouders bestaat de dakbedekking van de melkstal uit asbesthoudende golfplaten. Grotere bedrijven hebben minder vaak asbest op het dak. 64 procent van de melkveehouders met 50 tot 70 koeien heeft zijn stallen nog bedekt met asbesthoudende golfplaten, ten opzichte van 54 procent van de veehouders met 100 koeien of meer. Bij de melkveebedrijven met 70 tot 100 koeien behoort een percentage van 61 procent. Ruim 6.300 melkveehouders met minimaal 50 koeien zijn benaderd voor de inventarisatie.

De meeste bedrijven met asbesthoudende daken zijn gevestigd in het zuiden van Nederland. 65 procent van de Limburgse melkveehouders heeft stallen nog bedekt met asbest. Noord-Brabant telt 64 procent. Van de Noordelijke provincies heeft 62 procent van de Friese melkveebedrijven asbesthoudende daken. Gelderland kent een gelijk percentage. In Zeeland en Flevoland bestaat meer dan de helft van het aantal melkveebedrijven uit asbestvrije daken. In Utrecht zijn het minst aantal stallen met asbesthoudende platen te vinden, namelijk 46 procent.

De gegevens zijn afkomstig uit de RundveeScanner 2013 van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau Agridirect. Tijdens deze jaarlijkse telefonische inventarisatie worden Nederlandse melkveehouders benaderd met vragen over hun bedrijfsactiviteiten, de toekomstplannen en hun investeringsplannen.

Laatste reacties

 • poldes

  dit asbest is destijds door deze ondernemers voor marktwaarde aangeschaft en betaald.

 • schoenmakers1

  en ik ga er van uit dat het ook volgens de vergunning die door de overheid was afgegeven gedaan is

 • Romeijn

  Eigenlijk is het heel bijzonder dat de schadelijkheid al zo lang bekend is (60-jaren) en dat het verbod zo lang op zich heeft laten wachten. Het is dus helemaal niet zo verstandig geweest om willens en wetens asbest nog zo lang toe te passen. De vervuiler betaalt hier?

 • koestal

  hier ook asbest op daken bij biologische boeren,hoezo biologisch ? zeker weer iets voor Zembla

Of registreer je om te kunnen reageren.