Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Zand is beste ligboxvulling voor klauwen

Bristol - Zand is volgens deskundigen nog altijd de beste ligboxvulling als het gaat om bevorderen van de klauwgezondheid van rundvee.

Dat schrijft Vetvice op basis van de inleidingen die gegeven zijn op de International Lameness Conference in Bristol. Bedrijven die met zand in de ligboxen werken, weten nauwelijks meer wat mortellaro, stinkpoot, zoolbloedingen en zoolzweren zijn. Zand in de ligbox heeft dus klaarblijkelijk een positieve invloed op zowel de infectueuze aandoeningen, zoals mortellaro en stinkpoot, als de mechanische klauwaandoeningen.

Vetvice schrijft dat mits het systeem en de stal goed is opgezet, zand een simpel en arbeidsbesparend systeem is dat zeker niet meer problemen oplevert dan andere systemen. De manieren om mest met zand te verwerken worden ook steeds verfijnder, wat de kansen van zand in de box vergroot. Het lastigst is om een goede scheiding van mest en zand te krijgen en om mest met zand uit te rijden op het land, zonder schade aan of extra slijtage van de machine.

Ook op foktechnisch gebied lijken er mogelijkheden te zijn voor verminderen van problemen met tyloom en zoolbloedingen. Zo blijkt de erfelijkheid voor gevoeligheid voor tyloom 30 tot 43 procent. Fokken op ongevoeligheid voor tyloom kan dus wel, maar volgens Vetvice gaat selecteren sneller door eenvoudigweg geen kalveren meer aan te houden van koeien met tylomen.

Ook is er een gen gevonden dat een hoge correlatie heeft met zoolbloedingen. Dit biedt de mogelijkheid om via genotyping, het onderzoeken en in kaart brengen van de genen in het DNA, een bijdrage aan de oplossing van dit probleem te leveren.

Eén reactie

  • koestal

    Het probleem is ,hoe krijg ik zand weer uit de mestput ?

Of registreer je om te kunnen reageren.