Rundveehouderij

Nieuws 25 reacties

Veelvoorkomend MRSA-type afkomstig van koeien

Kopenhagen - Eén van de tien meest voorkomende MRSA-types die ook gezonde personen buiten het ziekenhuismilieu kunnen besmetten, blijkt oorspronkelijk een bacterie te zijn die alleen bij koeien voorkwam.

Dat hebben onderzoekers uit Schotland en Denemarken ontdekt. Het gaat volgens hen om de MRSA-stam CC97. Volgens de onderzoekers is de ontdekking belangrijk met het oog op een groter begrip van de manier en de mate waarmee de bedoelde multiresistente bacteriën zich verspreiden. De bacteriestam in kwestie is circa veertig jaar in twee los van elkaar staande rondes van rundvee op mensen overgesprongen en heeft zich aangepast door mutatie. De zaak is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift mBio, meldt DTU Lyngby, een van de researchinstellingen die meegedaan heeft aan het project.

Laatste reacties

 • drientje

  Dachten de subsidie-boeren dat ze de pleuris naar de varkens- en kalverhouders
  hadden doorschoven, komt er opeens eens een wetenschappelijk rapport die daar anders over denkt!

 • jaapjo

  melkkoeien,stieren,mestkalveren bij sommige mensen valt het allemaal onder ...koeien

 • Richard uit de grensstreek

  Het zijn natuurlijk de koeien die in de natuur staan.

 • iptho1

  Ik zie nieuwe bordjes komen in het ziekenhuis...... willen zij die koeien houden zich eerst melden bij de balie?
  Nu is het nog afwachten tot ook de particulier met een Kat in huis zich mag gaan melden, maar dat zal wel niet gaan lukken daar er zo ontzettend veel mensen met een kat als huisdier zijn.
  Maar affijn, weer een stempel erbij in de sector.... waren de droogzetters niet standaard bij de melkveehouders? En dan iedereen altijd maar wijzen naar de varkens en kalveren.......

 • abtje

  @ Drientje en Iptho1 Waarom zo zuur doen naar de koeienboeren? Jullie denken dus alleen aan jezelf? Gelukkig zijn niet alle varkenshouders zo.
  Btw, een op de tien, en die andere negen dus niet. Als je dat belangrijk vindt.

 • iptho1

  @abtje, nee, zo bedoelde ik het niet...... ik bedoel ziekenhuizen hebben weer een zondebok erbij! Zij zelf dragen ook veel schuld aan alle MRSA's ESBL's en ga nog maar even door.
  Ja, ik ben getrouwd met een varkenshouder, ja ik heb 3 maal in het ziekenhuis gelegen bij de geboorte van onze kinderen. 't Is toch raar dat men je 's morgens (voor de kleine er was overigens) geen eten komt brengen omdat er een 'raar' bordje op je deur hangt.
  En dan nog één..... mijn kind ligt ziek in het ziekenhuis ik geef aan dat hij van een varkensbedrijf komt. Toeters en bellen gaan rinkelen, maar eerst worden nog heel snel achter elkaar wat testen en onderzoeken gedaan, om maar niet alles via protocol te hoeven doen en weer te ontsmetten!!!??? Raar toch?
  Overigens was ik alle keren en mijn zoon en man ook steeds negatief voor MRSA, onze dierenarts zij ook altijd dat er hier niet veel te verdienen valt door de (toen al oudste is 6) zeer lage antibiotica toediening / afname.
  Ik bedoel dus alleen dat de ziekenhuizen weer nieuwe enge patiënten er bij hebben in hun ogen. Niet ikke, maar zij..... zo is onze samenleving toch? Ook ziekenhuizen doen er goed aan hun protocollen zelf goed na te leven. enne wie durft de check aan om al zijn ziekenhuis personeel te controleren op MRSA? Wordt toch erg lastig om de patiënten dan nog van goede zorg te voorzien, het aantal handen aan het bed krimpt dan enorm!

 • abtje

  Zal het je nog sterker vertellen. In onze kennissen kring hadden we een meisje met leukemie. Alles goed gegaan , beenmergtransplantatie en het hele circus.
  Bij de laatste controle was er voor haar uit een buitenlander bij de arts geweest die een baterie in de behandelkamer heeft achtergelaten en die zij heeft opgelopen.
  Drie weken later is ze begraven.
  Daar kan die buitenlander ook niets aan doen, natuurlijk, maar hij was geen dierenhouder. Toch is ze dood.

 • poldes

  hebben melkkoeienhouders hier al meer schadelijke gevolgen van ,dan andere personen?

 • Fleur de lille

  Het begrip over het MRSA protocol in ziekenhuizen kan veel beter. Personeel moet goed worden voorgelicht over hoe en waarom.

  Dat de bestrijding van veterinaire en humane MRSA nodig is blijkt uit de casus van abtje.
  Lage weerstand door afweerremmers om afstoting tegen te gaan en elke agressieve bacterie kan je de das om doen.

  Het had niet eens een resistente hoeven zijn want bij transplantatie leggen ze je cellulaire immuniteit lam. Elke reguliere niet resistente bacterie kan je de das om doen.

  De oorzaak gevolg relatie beschrijf je wel heel sterk.
  Is het genotype van de bacterie bij de eerste en tweede patiënt gecontroleerd?

  Triest voorval. Ik wens de familie veel sterkte.

 • abtje

  Dat hebben ze mij niet vertelt, ook niet wat voor een exotische bacterie het was. Dat doet er ook weinig aan toe. dat is al het leven, live, suffer die.
  Maar als je op de kankerafdeling rondloopt als leek dan zie je dingen...
  Verplegers en verpleegsters die maling hebben aan alle protocollen, niks steriele kleding per patient of simpel handen ontsmetten, is scijnbaar alleen voor bezoek...
  Het allersterkste vond ik nog dat patienten hun vuile was meegeven aan bezoek en die gooien het zolang ze er nog zijn maar even op de gang, helft rolt eruit, en niemand die wat zegt. Bij de patientenkeuken staat een koelkast voor de patienten. Dus geen hond die dat controleert op rot fruit en open drinken. Wel een patient met alle beperkingen daar door zijn vrouwtje uit voedsel heen en weer slepen.
  Geen wonder dat het ziekenhuis beleid tegenwoordig is om je zo snel mogelijk weg te jagen, minder kans op infecteis thuis dan daar.
  Maar dan doen we het onder de noemer dat je tegen je eigen infectiedruk weerstand hebt en tegen al die beestjes die de ziekenhuizen inkomen en daar ongebreidelt mogen fokken niet.
  Zetten we bij de balie een bordje neer, varkenshouders en kalvermesters zijn stout. Liefst wegblijven, gaat er hier niemand dood aan de onkunde en nonchalance van het personeel.

 • Fleur de lille

  @abtje
  Als je het nog niet wist? Een ziekenhuis is een gevaarlijke plek. Zorg dat je gezond blijft!

 • abtje

  Wat is dan een gezonde plek wijsneus?

 • W Geverink

  Ik heb het vaker gehoord dat ze je in Nederland als varkenshouder het liefst buiten op het gazon of de parkeerplaats opereren. Bij ons vraagd niemand iets. Is waarschijnlijk omdat iedereen inclusief ziekenhuispersoneel en dokters hier wel een hond kat koe varken of paard heeft die mrsa kan dragen. Een van de huisartsen woond hier verderop aan de weg en die is in zijn vrije tijd in hun manege en paardestallen aan het klussen. Hij doet ook het hooien en paardestront uitrijden...

 • Fleur de lille

  MRSA onder huisdier onderzoeken is tov. productiedieren zoeken naar een speld in een hooiberg. Heeft geen zin, zul je niet vinden.

  Wil je non-onderzoek doen moet je daar op inzetten. Geld over de balk.
  De vergelijking tussen huisdieren en productiedieren gaat niet op. Begrijp niet dat dit argument steeds weer wordt herhaald op deze site.

  Wil je wat onderzoeken bij huisdieren die buiten komen moet je voor tekenziekten of wormen gaan. Deze kunnen ook makkelijk bij intensief contact met je huisdier naar de mens over gaan.

  Breng antibioticavrije producenten onder de aandacht dan kom je positief naar voren. Geef aandacht aan alternatieven voor antibiotica. Dat is goedkoper.

  @abtje De gezondste plekken in Nederland zijn de Veluwe en het Wad.
  Groningen en Friesland scoren ook goed.

  Voor een medische behandeling zonder al te veel risico's kun je het best naar de dokterspost gaan. Moet je naar een specialist dan kijk je eerst op de vergelijkingssite met sterftecijfers voor ziekenhuizen.

  Eet niet te vet, beweeg voldoende, rook niet en drink met mate.

  Life is risk.

 • abtje

  'Gezonde' plekken bestaan niet. Overal heb je virussen, bacterien en schimmels. En dat is maar goed ook, anders zou je ook dood gaan.
  Je kunt wijzen op de voor ons slechte, maar de goede heb je nodig. dat noemen ze evenwicht, natuurlijke balans.
  Roeien ze morgen een bacteriesoort uit, dan ontstaat er een vacuum in de verhoudingen en wordt dit opgevult door een andere. misschien wel een die nog erger is voor ons.

 • abtje

  De grootste kolder dat je geen MRSA kunt vinden bij huisdieren. Alsof huisdieren immuun zijn...

 • Lie

  Helaas er is vaak genoeg MRSA gevonden bij huisdieren.

 • Lie

  In de veterinaire geneeskunde moet zeker ook bij de gezelschapsdieren verantwoord antibiotica worden ingezet, in het verleden is net als in de humane geneeskunde teveel antibiotica gebruikt bij aandoeningen die geen antibiotica behandeling vereisten.

 • jordi 1455

  @abtje als er dijksma zegt dat het antibiotica gebruik bij huisdieren moet worden ingedamd dan verliest zij stemmen.

 • LUCTOR

  @Fleur de lille u vergeet te vermelden dat elke week een modderbad nemen de natuurlijke weerstand verhoogd.

 • W Geverink

  Idd Klompjan. En voor de locatie van het beste modderbad kun je de site van de pvdd raadplegen. Die geven namelijk elk jaar een prijs voor het beste modderbad.

 • Fleur de lille

  Reken de dierdagdosering van een gemiddeld huisdier en een productiedier uit en je ziet de verschillen in antibiotica toediening van deze diergroepen.

  In praktijken voor gezelschapdieren wordt regelmatig antibiotica gegeven. Er is echter geen sprake van koppelbehandeling. Uitzondering zijn waarschijnlijk hobbyschapen.

  Ook onder dierenartsen is de trend minder AB te gebruiken maar aan het MRSA probleem draagt het nauwelijks bij.

 • abtje

  Niet draaikonten, jij beweerde dat je bij huisdieren geen MRSA kunt vinden.

 • abtje

  Hobbyschapen koppelmatig AB toedienen heb ik nog nooit van gehoord. Ook niet van de andere schapenkuddes. Ook niet bij runderen...

 • W Geverink

  Het lijkt er op dat jij er onderzoek naar hebt gedaan fleur. Ik sprak vanochtend met iemand die een aantal operaties heeft gehad en er nog een krijgt in januari. Deze persoon werkt elke dag met varkens en koeien. Hier wordt in het ziekenhuis door niemand gevraagd of je met dieren werkt. Waarschijnlijk heeft men al uitgevonden dat iedereen drager kan zijn en het openen van een heksenjacht geen zin heeft.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.