Rundveehouderij

Nieuws 2825 x bekeken 8 reacties

Torenhoge NVI bij jongste stieren

Wageningen - Bij de jonge stieren met een genomische fokwaarde zonder dochters voert Delta Cupido bij zwartbont de lijst aan. Dat blijkt uit de indexdraai van afgelopen woensdag.

De rangschikking van stieren gebeurt op basis van NVI, de Nederlands-Vlaamse totaal-index waarin productie, exterieur en gezondheidskenmerken worden gewogen. Cupido (Wonder x Paramount) haalt een NVI van 334 punten. Op de tweede plaats staat Apina Hurricane met 317 punten NVI en Bouw Rocky bezet de derde positie met 315 punten NVI.

Op gebied van levensduur blijft Lowlands Chicane (v. Edison) de absolute nummer een. In de vorige draai had hij een levensduur van 928 dagen maar dat is in de jongste draai zelfs nog iets naar boven bijgesteld op 942 dagen. De nummer twee, met 908 dagen levensduur is Delta Casino (v. Cricket). Opvallend is dat beide stieren afkomstig zijn van een Mascol-moeder.

Bij roodbont voert Texel Beauty Debutant (Dakker x Super) de genomische lijsten aan met 292 punten NVI. De tweede in de lijst is Delta Haka met 284 punten NVI. Debutant haalt zijn goede positie uit veel kilo melk met daardoor een van de hoogste kilo eiwitproducties. Ook zijn totaal exterieur is met 11 prima in orde en hij is een van de weinige stieren die, op basis van de genetische kenmerken, positief vererft op vruchtbaarheid. Dat laatste is wel een aandachtspunt bij de jonge roodbonte stieren. Er zijn maar drie genomische stieren met 103 voor vruchtbaarheid en slechts elf met een genomische fokwaarde van 102.

Meer over de indexdraai van augustus in Boerderij Weekend.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Straks maar in de praktijk zien of het klopt

 • Bison

  Werkt net zo als met de weersvoorspelling.

 • jillesstam

  Russische roulette is er niks bij

 • m.en.mh.miedema

  Gogelen met cijfers, het blijven proefstieren, gewoon oude bewezen stieren gebruiken, veel goedkoper en bedrijfszekerder.

 • Waalster

  Het zijn proefstieren met wat meer informatie.

 • peterhoogendoorn

  Ongeloofelijk dat er nog boeren zijn die daarin geloven !! Grote kans dat de ingenieurs die deze cijfers berekend hebben, de desbetreffende stier nog nooit hebben gezien. Ik fok ook alleen met stieren die zelf goed in elkaar zitten en fok niet met cijfers / sprookjes.

 • ...............

  Als cupido met z'n pijlen gaat schieten wordt er vaak niet meer rationeel gedacht.

 • 344412

  Hallo beste mensen, kijk dan bij de'bewezen' stieren met dochters aan de melk en welke daar hoog nieuw binnen komen: allemaal stieren die ook op basis van hun DNA hoog scoorden: wat is er te geloven.... inderdaad, net als het weerbericht, ik ga toch liever maaien als ze voor de komende dagen droog weer verwachten!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.