Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Te lang alleen weidegras voor koe kost geld

Apeldoorn – Agrifirm ziet uit resultaten van Focus Melkvee 2012 dat het verstandig is om tijdig te starten met bijvoeren. Door de combinatie weiden en bijvoeren verliezen de koeien minder conditie dan bij langdurig vasthouden aan volledig weidegang.

Vasthouden aan volledig weidegang met een rantsoen van 80 procent vers gras leidde vorig jaar (half oktober) tot gemiddeld €8,50 krachtvoerkosten per 100 kilo meetmelk. Op tijd starten met bijvoeren, waardoor het vers gras nog 50 procent van het rantsoen uitmaakt, drukt de krachtvoerkosten tot €8,00 per 100 kilo meetmelk, omdat er minder eiwit bijgevoerd hoefde te worden.

De voederwaarde van gras op dit moment is met 900 VEM per kilo drogestof vrij laag. Het ruweiwitgehalte ligt nog wel op een redelijke 170 gram per kilo drogestof. Het gras is door de droogte in de aar geschoten en groeit niet meer. Dit gras moet gemaaid worden, zodat het gras weer uitstoelt en een nieuwe snede kan vormen.

Door de lage voederwaarde kunnen hoogproductieve melkkoeien niet meer in hun energiebehoefte voorzien als ze alleen weidegang krijgen. Ook de vereiste drogestofopname komt in het gedrang. Op stal bijvoeren is daarom noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld door volledig beweiden om te zetten in beperkt weiden.

Het advies is om de koeien nu zoveel mogelijk op etgroen te weiden. Etgroen is het smakelijkst waardoor de drogestofopname en eiwitbenutting het grootst zijn. De omloopsnelheid van weidepercelen moet hoog zijn om de opname zo hoog mogelijk te houden. Een lichte bemesting met kunstmeststikstof, eventueel met natrium, draagt bij in voorkomen van kroonroest en bevordert de smakelijkheid van het gras.

Laatste reacties

  • Nathanael

    Zie ook: weidepremie helpt, maar volstaat niet :D. To be in the wei or not to be in the wei, that's the question ...

  • Nathanael

    Zie ook: weidepremie helpt, maar volstaat niet :D. To be in the wei or not to be in the wei, that's the question ...

Of registreer je om te kunnen reageren.