Rundveehouderij

Nieuws 1084 x bekeken 1 reactie

Perspectief voor vlinderbloemigen

Wageningen - De voorlopige cijfers van vier praktijkpercelen met gras en vlinderbloemigen (rode-, witte- en Alexandrijnse klaver en luzerne) zijn positief.

Drie percelen brachten in de eerste vier sneden al 12 ton droge stof en 2.000 kilo ruw eiwit (16 procent). Per kilo stikstof is er dan 5,8 kilo ruw eiwit geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van netwerk 'Klaver 4'. Hierin staat de productie van eigen voer en eiwit centraal. Dit staat zeker ook in de belangstelling van de praktijk gezien de noodzaak van een hogere benutting van eiwit en de hoge prijzen van eiwit op de grondstoffenmarkt.

Dat vlinderbloemigen hun nuttige bijdrage door stikstofbinding kunnen leveren blijkt uit de goede opbrengsten van de drie percelen. Het netwerk legt echter ook de moeilijkheden bloot van gecombineerde teelten met vlinderbloemigen. Zo is het vierde praktijkperceel qua opbrengst achtergebleven door een te matige stand van de klaver.

Het netwerk teelt op een aantal praktijkpercelen ook mengteelten met erwten. De ervaringen zijn hier zeer wisselend. De in het najaar ingezaaide percelen granen/erwten hebben geleden onder te late zaaitijdstippen en de dubbele winter, waardoor er te weinig erwten stonden. De wintergewassen zijn als tussengewas geteeld en dus vroeg geoogst om plaats te maken voor de hoofdteelt.

Op een drietal percelen zijn mengteelten met erwten gezaaid als hoofdteelt. Dit lijkt meer perspectief te hebben, mits tijdig gezaaid. Hoewel de analyses nog niet binnen zijn is de verwachting dat, met uitsluitend een drijfmestgift in het vroege voorjaar, de productie van ruw eiwit per kilo stikstof met name in het erwten/gras mengsel hoog zal zijn. Bij 16 procent ruweiwit in 8.000 kilo droge stof is deze hoger dan 15.

Eén reactie

  • agropak

    Beneigenlijk benieuwd hoe het met zoveel tam tam aangekondigde soy projecten gaat. Boerderij graag een update

Of registreer je om te kunnen reageren.