Rundveehouderij

Nieuws

Overeenkomst over fok en zwoegerziekte

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Nederlandse Schapen – en geitenfokkers Organisatie (NSFO) hebben overeenstemming bereikt over fokdagen en zwoegerziekte.

Het is vanaf 1 september voor GD-klanten mogelijk om dieren aan te voeren met een NSFO-certificaat. Ook zijn afspraken gemaakt over keuringen. Dat meldt GD.

De afspraken voor de fokdagen per 1 september 2013 worden verlengd tot 1 september 2014, met telkens een jaar verlenging, tenzij tenminste drie maanden voor het einde van de periode schriftelijk met redenen omkleed wordt opgezegd. Verder accepteert GD per 1 september 2013 de zwoegervrij-certificaten van de NSFO gedurende een periode van een jaar, met telkens een jaar verlenging. Dat tenzij tenminste drie maanden voor het einde van die periode schriftelijk met redenen omkleed wordt opgezegd.
In de praktijk betekent dit dat het toevoegen van een door NSFO gecertificeerd dier aan het beslag van een door GD gecertificeerd bedrijf, zonder aanvullende voorwaarden zal worden geaccepteerd en niet leidt tot statusverlaging van het door GD gecertificeerde bedrijf. Dit is een uitbreiding van de werkafspraken fokveedagen tussen GD en NSFO die sinds 18 december 2012 golden. De NSFO accepteerde de zwoegerziektevrij-certificaten van GD al.

Of registreer je om te kunnen reageren.