Rundveehouderij

Nieuws 3006 x bekeken 14 reacties

Onbeperkt weiden levert hoogste saldo

Apeldoorn - Melkveebedrijven die onbeperkt weiden, realiseren de laagste krachtvoerkosten en daarmee het hoogste saldo.

Het optimaal benutten van het weidegras verlaagt het krachtvoerverbruik en zo ook de kosten. Gegevens van Agrifirm Focus Melkvee bevestigen dit. Agrifirm onderscheidt in de ‘Weidekompas’ drie vormen van weidegang en vindt een saldoverschil van 80 cent per 100 kilo melk.

Bij onbeperkt weiden of ‘compleet weiden’ krijgen de koeien 18 uur weidegang en vreten 12-15 kilo drogestof uit vers gras. De bijvoeding op stal is tot maximaal 3 kilo. Door maximaal te profiteren van het verse gras hebben de bedrijven die dit uitvoeren de krachtvoerkosten over de maanden mei, juni en juli van dit jaar op €7,20 per 100 kilo melk weten te houden.

De veehouders die de vorm ‘combi-weiden’ toepassen, waarbij de koeien 8 tot 12 uur weidegang krijgen en 6 tot 9 kilo vers gras vreten en evenzoveel bijvoeding krijgen, zien de krachtvoerkosten oplopen naar €7,80 per 100 kilo melk.

Bij ‘compact weiden’ is de weideduur nog korter, tot maximaal 8 uur. De drogestofopname uit vers gras is dan nog 4 tot 6 kilo. De rest van het rantsoen is bijvoeding op stal. De krachtvoerkosten lopen nog iets verder op tot €7,90 per 100 kilo melk.

De krachtvoerkosten hebben direct invloed op het saldo van de bedrijven. Het verschil van 80 cent keert terug. De bedrijven met compleet weiden realiseren een saldo van €34,95. Combiweiden volgt met €34,40 en compact weiden met €34,20 per 100 kilo melk.

Niet elk bedrijf kan onbeperkt weiden. Een en ander hangt natuurlijk samen met de wensen van de veehouder en bijvoorbeeld de grootte van de beweidbare oppervlakte.

Laatste reacties

 • jaapjo

  Het onderzoek zou compleet zijn als ze het aantal liters/ha erbij vermelden

 • minasblunders1

  Klopt Jaapjo, zo'n onderzoek zegt op deze manier helemaal niets.

 • poldes

  benutting is in juli hoger als in december,januari en februari.

 • Romeijn

 • schoonvelde

  Sja, en waar beginnen de Ieren en Nieuw Zeelanders bij deze melkprijs mee. Stallen bouwen en de koeien (deels) op stal anders krijgen ze de productie niet omhoog. Bedrijven met koeien op stal halen misschien een lager saldo maar het bedrijfs resultaat is bij de opstallers hoger. Saldo per liter zegt helemaal niks.

 • j.verstraten1

  Daarbij moet dan ook nog de kosten van extra mechanisatie/loonwerk/stalwerk uitgerekend worden bij minder weiden, en corrigeren voor de netto kvem opname van grasland. Dan zie je dat met minder weidegang je meer kvem per ha oogst en dan heb je pas een totaalplaatje wat het uiteindelijke saldo op jaarbasis het beste weergeeft.

 • pietjeeigenwijs

  Als je huisperceel maar groot genoeg is kun je veel verdienen.
  Als je hobby trekker rijden is weet je wat het kost.

 • schoonvelde

  De trekker loopt bij weiden amper minder. Bij ons gaat 4x per jaar alles eraf in een keer. Werkt zeer efficient, loonwerk kosten zijn zeker niet hoger dan toen wij weidegang toepasten met misschien wel 10 keer per jaar de loonwerker op de dam om kleinere percelen te kuilen. Ga je met reeele uurlonen rekenen dan is opstallen beter voor je totale resultaat.

 • jan1

  Met de robot studie club voor een paar jaar terug naar een vervent weider geweest. Beste man had 36 ha grond nodig om volledig te kunnen beweiden. De d.s. opbrengst van de weidende percelen lag op 9300 kg d.s. terwijl zijn andere percelen een d.s. opbrengst hadden van 12600 kg d.s.
  Dus reken uit het verschil.
  Het is zo simpel om een berekening een dusdanige draaiing te geven dat deze voor iets positief uit komt.

 • jaapjo

  9300x1000vem=
  12600x900vem=
  het verschil wordt al kleiner,wat lopen ze dan in nieuw zeeland te prutsen dan?

 • Ewullink

  De weiders zijn dit voordeel van het winter zo weer kwijt als ze aan hun graskuilen beginnen van uitgeweide percelen. Dit Agrifirm onderzoek is een moment opname

 • hakobo

  Met alle manieren van werken valt wel een goed resultaat te halen.Het belangrijkste is dat je je werk goed moet doen.En doe het dan zo zodat het voor jou het fijnste werkt zodat je plezier in je werk hebt dan brengt dat voor jou het meeste op.Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden toch?

 • boerhendrik

  en het mooie is dat iedereen t op zn eigen manier doet, en wat is goed?

 • fokkert

  wat is het verschil in voersaldo/koe(incl. ruwvoer) tussen deze bedrijven

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.