Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Na vertraging toch fokwaarde kalvervitaliteit

Wageningen - Stichting GES publiceert in augustus voor het eerst de fokwaarden voor kalvervitaliteit. De indexdraai, waarin de fokwaarde van stieren wordt geschat, vindt nu plaats en wordt woensdag 14 augustus gepubliceerd.

De fokwaarde kalvervitaliteit zou eerst in de indexdraai van april al worden meegenomen maar ondervond toen veel weerstand. Reden om de publicatie van de fokwaarde toen uit te stellen, is dat er veel discussie was onder leden van het GES. Veel leden verwachtten dat de kalvervitaliteit van buitenlandse rassen als Brown Swiss, Jersey, Montbéliarde, Fleckvieh en Zweeds roodbont gelijk of beter zou zijn dan die van Holstein. Het tegendeel blijkt volgens de rekenmeesters waar.

Ook was is er discussie over de presentatie van de fokwaarde. Sommige leden wilden een fokwaarde op basis van absolute waarden. Het voortel was echter om de nieuwe fokwaarde als een relatieve fokwaarde uit te drukken, met een gemiddelde van 100 en een spreiding van 4 punten. Dat laatste voorstel wordt nu gevolgd.

De erfelijkheidsgraad van kalvervitaliteit is slechts een procent. Een relatieve fokwaarde van 108 van een stier betekent dat de overlevingskans van de nakomeling in de opfokperiode van drie dagen tot afkalven 2 procent hoger is. ofwel bij 100 opfokkalveren twee kalveren minder uitval.

De gemiddelde kalversterfte in de periode vanaf drie dagen leeftijd tot en met dag 365 van het eerste levensjaar is 5,6 procent. Een veehouder die dezelfde gemiddelde uitval heeft in die periode zou bij consequent gebruik van stieren met een fokwaarde van 108 voor kalvervitaliteit de sterfte moeten zien teruglopen naar 3,6 procent. De genetische trend voor kalvervitaliteit is al sinds 1990 stabiel. GES verwacht dat binnen de rassen de directe impact van selectie beperkt zal zijn. De fokwaarde is slechts op de achtergrond voor veehouders van belang. Stierkeuze vindt in eerste instantie plaats op basis van productie (melk, vet en eiwit) en exterieur (benen, uier, frame). Daarna volgen de onderbalkkenmerken en pas daarna zal kalvervitaliteit worden gewogen.

Eén reactie

  • jan1966

    Gelukkig dat dit gepubliceerd is en dat men niet gezwicht is voor de mooie praatjes van Walter Liegbregts van de gezamenlijke sperma importeurs

Of registreer je om te kunnen reageren.