Rundveehouderij

Nieuws 32 reacties

LTO onderzoekt onderhoudscontracten melkrobot

Den Haag - LTO Nederland gaat onderzoek doen naar de onderhoudscontracten van melkrobots, omdat tientallen melkveehouders klagen over de hoge kosten.

LTO wil dat de onderhoudscontacten meer transparant worden en melkveehouders zelf kunnen kiezen uit een aanbieder van servicecontranten en leverancier van machineonderdelen. Melkveehouders worden door leveranciers gedwongen robotonderdelen te kopen bij de veel duurdere regiodealers.

Eerder dit jaar maakte adviesorganisatie DLV de grote variatie aan kosten voor robotonderhoud openbaar. Een onderhoudscontract voor een melkrobot kost tussen de 2.000 tot 6.500 euro per jaar, bleek uit onderzoek van DLV. De organisatie zocht de verschillen in kosten uit voor één melkrobot waarmee 65 koeien worden gemolken. Het gemiddelde contract kost 3.000 euro. Brancheorganisatie van melkmachineleveranciers Fedecom heeft toegezegd mee te werken aan het onderzoek.

Laatste reacties

 • alco1

  En wat valt er niet onder het onderhoudscontract.

 • Mozes

  De hoge kosten zijn voor mij heel herkenbaar. Ik melk nu anderhalf jaar met een Lely A4. Het eerste jaar valt onder garantie, voor mij eindigde de garantieperiode in februari. In het afgelopen half jaar heb ik al voor enkele duizenden euro's aan reparaties gehad buiten de kosten van het servicecontract. Onderdelen die tijdens de garantieperiode al eens vervangen waren bleken nu al weer stuk. Bijvoorbeeld een stuurmotortje voor een vacuümklep. Deze bleek maar liefst €620 te kosten. Incluis voorrijkosten en arbeidsuren een factuur van boven de duizend euro. Een stuurblokje voor luchtdrukkleppen bleek 252 euro te kosten. Incluis voorrijkosten en arbeidsuren meer dan 500 euro. Enkele maanden later precies hetzelfde stuurblokje op een andere plaats ook stuk. Nogmaals 500 euro. Een lekkende klep van het reinigingsmiddelensysteem werd niet opgemerkt. De verkeerde klep werd vervangen. Omdat het euvel niet was opgelost werd later de pomp vervangen. Pas na lange tijd werd duidelijk welke klep lek was. Totale kosten meer dan 700 euro.

  Een oomzegger van mij is zeer deskundig in besturingstechnologie. Ik zal hem eens vragen om eerst eens uit te zoeken wat de genoemde onderdelen kosten op de technische toeleveringsmarkt en daarna eens uit te zoeken of er alternatieve onderdelen te krijgen zijn die niet ieder jaar stuk gaan.

 • simpel boerke

  Mozes. dat is nog maar het 2e jaar van de robot. De eerte jaren gaat het nog wel. Als A2 gebruiker van lely vielen de eerste jaren mee. Maar na een jaar of vijf komen de grotere kosten er aan. Printplaten die rare fratsen krijgen, cilinders die beginnen te lekken, klepjes die het begeven en neem van mij aan dan is een paar 100 euro niets meer, denk eerder in duizendjes. De pura's is helemaal een verschrikking. Tot nu toe zijn de kosten grotendeels voor lely geweest, maar willen het nu door gaan berekenen. Bij mij heeft er nog nooit eentje het langer dan een jaar volgehouden. In het begin werden ze soms om de 14 dgn vervangen en zo heel veel is er nog niet aan verbeterd. Het werkt gewoon niet goed, terwijl er wel het volle pong voor betaald is.

 • Koeienboer

  Mozes, wij melken over 14 dagen 2 jaar met de A4. Ik wil niet zeggen dat er nooit wat kapot gaat, maar over hoge kosten kan ik niet klagen. Als jij duidelijk kan maken dat de fout van die reinigingsklep bij hen ligt, dan moet je daar gewoon achteraan. Mijn ervaring is dat ze dan best coulant zijn.

 • poldes

  zolang de uitbetaalprijs de naam heeft hoog te zijn; kunnen deze kosten toch geen probleem zijn.
  of is de uitbetaalde boerderijmelkprijs zo hoog dat deze onder de kostprijs is?

 • Mozes

  Wat voor onderhoudscontract heb jij @Koeienboer?

 • h.spijkman1

  Kan iemand mij ook enige details over een sac robot geven,dan bedoel ik onderhoudskosten ,enz.

 • drientje

  Koeienboer, heb je soms ook afgetekend bij Lely voor publicatie van negatieve zaken. Allerlei geruchten doen de ronde, en waar rook is, is ook vuur(geweest).

 • Hoevink

  We hebben hier een SAC robot gebruikte gekocht uit 2008 en de kosten daarvan vallen me enorm tegen. Veel valt niet in het onderhoudscontract. De rekeningen van wat buiten het onderhouds contract valt, lagen het afgelopen half jaar tussen de 1000 en de 4000 euro, heb 't nog niet bij mekaar opgeteld, maar totaal ergens tussen de 6 a 7000 exclusief het onderhouds contract van 480 euro in de maand.
  @Poldes dan mag de uitbetaalde melkprijs wel hoog zijn, veel stroomt hier naar de SAC

 • W Geverink

  Ook een melkrobot zal men proberen zo veel mogelijk op te bouwen uit onderdelen van het schap. Trek het merk en onderdeel # na en kijk of iemand anders die op het schap heeft liggen voor een schappelijke prijs. Je zal als boer toch wat handigheid moeten krijgen in onderhoud en reparaties van je machine anders wordt je een poot uitgedraaid.

 • NoordHollander

  als je high tech apperatuur wilt gebruiken zonder er verstand van te hebben is wat je er ook mee laat doen een onzekere factor aan t worden als de robot niet goed werkt gaat en je veestapel en je eigen ik gevoel naar de haaien was daar getuige van

 • sybrenm1

  Een veel is electronisch vandaag de dag. Voor de gewone man is dat bijna Chinees.

 • b_wiefferink1

  Mozes de stuurblokjes van de cilinder hoeven niet altijd kapot te zijn, er wil wel eens vocht oid op in zitten. Stuurblokje uit elkaar halen met droge doek over contachtpuntjes en hij kan het zomaar weer doen. Hier meerdere keren gehad en daarvan een keer een kapotte.

 • Khalid en zijn maten

  Ik zie het al,mooi werk zo'n melkrobot!!Van dat geld kun je ook iemand betalen die jou koeien melkt in een doorloop melkstal,als je zelf geen tijd hebt of op vakantie wit.Wat ik nu weer jammer vind is dat er geen prijsvergelijking word gemaakt met een doorloop melkstal qua onderhoudskosten bij die gemiddelde 65 koeien.

  Het is net als Noordhollander aangeeft,als je wel hightech in wil zetten,maar er zelf geen verstand van hebt om kleine storingen zelf op te heffen,dan word het prijzig,óf een onzeker factor...

 • W Geverink

  Wat robotmelkers nodig hebben is melkrobot forum waar de robotgebruikers ervaringen kunnen uitwisselen over doe het zelf onderhoud en reparaties. De ervaring van b_wiefferink hierboven is iets waar andere gebruikers veel aan kunnen hebben. Krijgen jullie bij zo'n robot eigenlijk nog een handboek waarmee je een hoop dingen zelf uit kunt vogelen?

 • Kobonde

  Een melkrobot is een geavanceerd opparaat dat gewoon veel ondehoud vraagt dat weet je van te voren. bovendien gebruikt die meer stroom en meer afschrijving.
  Grof gezegd zijn de meer kosten per robot het zelfde als 0.5 man.
  Dus je kan 140 koeien melken alleen met 2 robots of met 2 twee man.
  Wij hebben twee robots en 140 koeien alleen met twee robots is veel minder werk dan 140 koeien met een medewerker.

 • daan1908

  Praat eens met een willekeurig accountantskantoor dan blijkt dat robotboeren gemiddeld 2 tot 3 cent duurder uit zijn . Grotere robotbedrijven schakelen steeds vaker over op melkstallen ivm onkosten etc . Heel wat bedrijven kunnen de vrijkomende tijd niet effectief benutten . Maar gelukkig is iedereen vrij om te kiezen wat bij hem/haar past .

 • abtje

  @Daan1908 dat robotboeren duurder uit zijn zal best en de tijd niet effectief benutten zal ook wel. Maar deze boeren zien opeens wel hun kinderen ontbijten en andere niet bedrijfseffectieviteiten. Kunnen opeens wel naar een verjaardag of een ander feestje.
  Inderdaad gelukkig dat iedereen vrij is om te kiezen.

 • fransderondhoeven

  een melkrobot is net als een brijvoermachine als je geen zin hebt om zelf wat onderhoud te doen en er niet tegen kunt om 24 uur per dag opgepiept te worden begin er dan niet aan

 • boerke brabant

  is dit iets voor lto om zich mee bezig te houden ?
  ik vind het onderhoud aan mijn tractor ook duur, kunnen ze daar ook niet eens naar kijken?
  lto , maak je druk om beleid, glb enz niet om dit soort zaken

 • jordi 1455

  er zijn tientallen melkveehouders die klagen om de hoge onderhoudskosten van de melkrobot en daar luisteren ze wel naar terwijl duizenden melkveehouders klagen over het landbouwbeleid dat niet deugt en daar luisteren ze niet naar.
  Eigenlijk een trieste organisatie die LTO.

 • jaapjo

  Misschien dat de voorzitter robots heeft....

 • poldes

  de melkrobot is een vooruitgang;de kosten dus ook.

 • Koeienboer

  @Mozes wij hebben een simpel basiscontract, niet de uitgebreide versie.
  @drientje ik heb niets getekend (en er is mij ook nooit wat gevraagd te tekenen)!
  Lely is de robot nog steeds aan het door ontwikkelen en past dat ook toe op de al draaiende A4's. Als voorbeeld de Pura's, die al begin 2012 aangepast werden. Sindsdien geen last meer van kalkaanslag. De klepjes vd Pura's werden ergens dit voorjaar aangepast, allemaal kosteloos. Een melding is in 80% van de gevallen onschuldig (volle emmers kalvermelk oid) of de schuld van de veehouder zelf (niet op tijd vervangen filter, geen dagelijkse controle slangen/laser enz). Let op, ik spreek alleen uit eigen ervaring!!!

 • Khalid en zijn maten

  @Kobonde , 140 koeien melken met 2 man? Lijkt me vooral erg gezellig...met 1 man moet dat ook kunnen. Op het bedrijf in de voormalige DDR waar ik 3 jaar herdsmanager was molken we 3x daags met per melking 2 melkers in de put(dubbel 20 side by side) en 1 om de groepen te wisselen. De wachtruimte was dan wel voorzien van een automatisch opdrijfhek.

  Nu komt de volgende reactie dat je NL niet vergelijken kunt met het buitenland en blablabla,en dat niemand langer dan 2 uur in de melkput wil staan,maar als melkveehouder zijnde is dat melken toch wel 1 van de belangrijkste dingen lijkt mij. Melken ,voeren ,vruchtbaarheid,klauwverzorging, jongveeopfok,eventueel beweiding,administratie, en andere direct aan de koeien gerelateerde werkzaamheden,wat heb je als melkveehouder nog meer voor werk dan.

 • corput1

  is dit de taak van lto , volgens mij hebben ze belangrijkere dingen te doen

 • leo,s vriend

  @ Drientje, heb die verhalen ook gehoord maar mij is ook nooit iets gevraagd,en als het wel was gevraagd had ik NOOIT getekend

 • Mozes

  Van zwijgplicht is mij niets bekent.

 • dejong35

  Enigzins met een glim op mijn gezicht heb ik bovenstaande gelezen. De hoge kosten bij robots zijn al veel langer bekend. Mede daarom melk ik nu al bijna 3 jaar met veel plezier in onze nieuwe 2 x 12 zij aan zij.
  Onderhoudskosten tot nu toe +/- €1500...
  En met Jordi1455 ben ik het compleet eens.

 • Mozes

  Jordi 1455, wat deugt er niet aan het landbouwbeleid en wat had LTO anders moeten doen?

 • aarthamstra1

  Lto ,DAT IS HET IDEE>>nu ook onderzoek naar de miljarden diefstal door Rabo .Libor schandaal is nu bewezen ,Bereken eens hoeveel dit de koeienboer op jaar basis kost 2,5% rente te veel berekenen voor een lening op de Robot ,,, onkosten zijn vele malen lager dan de diefstal van COÖPERATIE RABO . zo kan je zo de trekker de veestapel enz, ook door rekenen . IS DAT EEN IDEE>.

 • tftyy

  Ook De Laval schrijft hoge nota's. Veel valt buiten het contract. Ik ben het met Geverink eens en het lijkt mij een vorm van machtsmisbruik. Er zijn onderdelen bij waar je de dubbele prijs voor betaalt.
  Als de routeverkoper aangeeft zelfs de buisfilters van hen af te nemen gaat het erg ver naar mijn idee...

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.