Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

LTO: goed plan moet fokverbod voorkomen

Den Haag – Fokkers moeten echt aan de bak om structurele inzet van keizersnede te verminderen. Lukt dat niet, dan is het fokken van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont voorbij.

Dat stelt Leon Moonen, voorzitter van de LTO-vakgroep Vleesveehouderij in de LTO-nieuwsbrief.

Het probleem wordt volgens Moonen sectorbreed aangepakt. Tot 1 september heeft de sector de tijd met een plan van aanpak te komen om de structurele inzet van keizersneden uit te bannen. Daarna stuurt staatssecretaris Dijksma een beleidsbrief over dierwelzijn naar de Tweede Kamer. In deze beleidsbrief komt aandacht voor ingrepen en keizersneden bij dikbilrunderen. De politiek en maatschappij willen af van het structureel inzetten van keizersneden.

“We willen laten zien dat we met deze twee rassen door willen en kunnen”, aldus Moonen.

De sector is enkele jaren geleden begonnen met het project Natuurlijke Luxe. De binnenbekkenmaat blijkt een goede voorspeller voor de mogelijkheid van koeien om natuurlijk af te kalven. Het fokken op bredere binnen bekkenmaten, zoals in het project Natuurlijke Luxe, zal een wezenlijk onderdeel zijn van het plan van aanpak. Daarbovenop komen volgens Moonen in overleg met KI-organisaties en ander partijen uit de sector nog extra maatregelen. Hij verwacht dat met een aangepast fokdoel de situatie na twee à drie generaties koeien sterk verbeterd kan zijn.

Als de overheid niet akkoord gaat, ligt een fokverbod op de loer. “Maar zover moeten we het niet laten komen.” Volgens Moonen zou een fokverbod alleen maar tot gevolg hebben dat het probleem zich over de grens verplaatst.

Laatste reacties

 • jaapjo

  sinds wanneer is lto in belgie actief?

 • trijnie

  Zie foto, dit zijn toch eigenlijk maar walgelijke dieren om te zien. Geef mij maar een roodbonte of een lakenvelder of zelfs een Schotse hooglander maar dit hierboven is ontsproten uit een ziek menselijk brein.
  Mensen gebruik toch je verstand, heb zorg voor de schepping, je misbruikt je macht.

 • alco1

  Er zijn mensen die kikken op dit soort vee. Prima toch. Ik vind het van belang dat ze een goed leven hebben en daar lijkt het wel op. Anderen oordelen weer direct.

 • Bison

  Er zijn zat mensen die ook een fokverbod opgelegd zou moeten worden trijnie.

 • W Geverink

  Voor in de diepvries is het ook niet wat.

 • steamfull

  is dat bij vrouwen dan ook in de toekomst verboden !!!!! ( uitselecteren)

 • trijnie

  beesten ontsproten uit een ziek menselijk brein, niet eens zelf afkalven, treurig hoe bedenken ze het. Ja, alco daar oordeel ik niet alleen over maar dat veroordeel ik vooral.

 • alco1

  Het is ook verre van mijn ding en ga vast niet naar zo'n tentoonstelling. Ik hou meer van een beste melkkoe, met een perfect skelet en beste uier en benen. Maar ik weet dat het die dieren aan niets ontbreekt. Bij mensen noemen ze dat: 'Totaal verwend' en ik zal zeker niet oordelen.

 • jamiemf

  trijnie jij bent zeker geen boerin. iemand uit dorp of stad die zometeen weer even langs de MC rijdt om een hamburger te scoren maar doe vooral net of je er verstand van heb !!

 • alco1

  jamiemf. Dat vlees vindt je niet bij de Mac Donalds. Dan moet je meer bij de 'Exclusieven' zijn.

 • jordi 1455

  @Trijni wat heb je liever een keizersnede of een dood kalf?
  Overigens zijn dikbil rassen de laatste 15 jaar flink verbeterd.

 • trijnie

  janiemf, ik wil je wel antwoord geven, maar wil je eerst even beschrijven wat een boerin inhoudt?

 • trijnie

  Jordi, natuurlijk geen dood kalf. Maar ze moeten op normale beesten doorfokken en desnoods mogen ze er nog raar uitzien, zoals die dikbillen, voor mijn part, maar een beest moet wel op een normale manier een kalf kunnen krijgen.En als het dan mis gaat vind ik het heel normaal als de dierenarts erbij komt
  Overigens zag ik hier net de kalveren en pinken hard lopen door hun nieuwe weide en wat ik me nu afvraag: kunnen die dikbillers wel stevig doorlopen?
  Het zou geen wonder zijn als die beesten net als mensen die te mollig zijn last van hart- en vaatziekten enz. krijgen.

 • jordi 1455

  Trijnie Dikbillen zijn 1 bonk spieren en geen grammetje vet. Als ze wel vet hadden dan zijn ze nog dikker. Overigens is het probleemgebieden wat jij stelt al aangepakt, fokkers proberen de koeien zover mogelijk te perfectioneren zowel op productie als gezondheid. Overigens was inteelt ook een probleempje dit ras koeien. Ook zijn er wat hondenrassen die alleen via een keizersnede ter wereld komen en daar hoor je haast niemand over.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.