Rundveehouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:4 aug 2013

Kwaliteitsproblemen bij Fonterra

Auckland - In wei-eiwitconcentraat (WPC80), geproduceerd door Fonterra, zijn sporen van Clostridium botulinum aangetroffen. De zuivelonderneming heeft acht van zijn klanten gewaarschuwd voor kwaliteitsproblemen.

De WPC is geproduceerd in mei 2012. Drie klanten onderzoeken of de bacterie, die botulisme kan veroorzaken, in hun producten terecht is gekomen.

Er zijn nog geen mensen ziek geworden als gevolg van de besmette WPC. Het wei-eiwitconcentraat wordt gebruikt in producten als babyvoeding en sportdranken. Zuivelproducten als yoghurt, melk en kaas zijn volgens Fonterra niet besmet.

Fonterra ontdekte in maart voor het eerste sporen van clostridium in zijn WPC. Vervolgens werd onderzocht of het om een schadelijke vorm van clostridium ging. Vorige week kwam aan het licht dat dat het geval was.

De besmette producten zijn vrijwel zeker niet in Nederland terechtgekomen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten. Nederland is met Nieuw-Zeeland aangesloten bij een systeem waarbij landen elkaar waarschuwen voor risico's. Europa heeft nu niets gehoord.

Laatste reacties

 • wijntje41

  Ik zag vanmiddag de eerste chinezen hier al weer de winkels leeghalen.Laat quotum maar los dan is er genoeg voor iedereen.

 • sybrenm1

  Nu komen de Nieuwzeelanders ook nog.

 • W Geverink

  Als er genoeg product is dan wordt er niet meer aan verdiend Wijntje41. Is het verstandig zwaar te investeren om een productie op poten te zetten voor een hele onstabiele markt?

 • Koeienboer

  @wgeverink: Helemaal mee eens! Wij Nederlanders bouwen al 5 jaar voor de afschaffing van het quotum grotere stallen. Maar of er mee verdient gaat worden na 2015 daar heeft nog niemand over na gedacht....

 • wijntje41

  De handel waar je van te voren zeker weet dat je wat verdient moet nog geboren worden. Wat wel vrij zeker is dat die markt er nu is en een markt moet je bedienen en niet zeggen kom in 2015 maar eens langs want dan zit een ander op die markt, dus nu los met dat quotum.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.