Rundveehouderij

Nieuws

Kuilen tweede snede van goede kwaliteit

Wageningen - De gemiddelde kwaliteit van de zomerkuilen van dit jaar is goed. Dat stelt BLGG AgroXpertus op basis van de analyses die ze in de afgelopen periode heeft uitgevoerd.

De conservering en het drogestofgehalte van 48,1 procent is vergelijkbaar met de zomerkuilen van 2012. De zomerkuilen 2013, die vooral bestaan uit de tweede snede, bevatten gemiddeld 883 VEM met 158 gram ruw eiwit per kilo droge stof. De hoeveelheid darmverteerbaar eiwit komt uit op 74 en de onbestendige eiwitbalans (OEB) op 25 gram per kilo droge stof. Vorig jaar bevatten de zomerkuilen 871 VEM; 139 gram eiwit, 69 DVE en 9 OEB. De betere waarden komen voort uit een hogere verteringscoëfficiënt van de organische stof en een hogere verteerbaarheid van de ruwe celstof.

De tweede snede is qua rust een prima aanvulling op de snellere eerste snede. Veel veehouders zullen de kuilen dan ook prima naast elkaar kunnen gebruiken.

Productmanager Gerard Abbink stelt op basis van nieuwe metingen van BLGG AgroXpertus dat, bij kuilen met vergelijkbare structuurwaarde en eiwitgehalten, de zomerkuilen 10 procent langzamer verteren dan de voorjaarskuilen. Ook binnen de voorjaarskuilen en zomerkuilen is er verschil in verteringssnelheid gevonden. Vaak zijn natte kuilen bij gelijke structuurwaarde tot wel 20 procent sneller, onder meer door sterkere verzuring, waardoor de celwanden als het ware ‘voorverteerd’ zijn. Dat sluit ook beter aan bij de beleving van de praktijk.

De nieuwe berekeningen voor verteringssnelheid, gebaseerd op directe afbraakkenmerken in de pens van de koe, wordt nu verder ontwikkeld en geoptimaliseerd. Deze directe metingen zal BLGG vanaf 2014 toepassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.