Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

KI Samen: geen kalvervitaliteit

Grashoek – Fokkerij-organisatie KI Samen meldt dat zij niet van plan is om de nieuw ingevoerde fokwaarde ‘kalvervitaliteit’ van hun stieren te publiceren.

KI Samen zegt zich zelfs te willen distantiëren van deze fokwaarde. Belangrijkste reden is dat de erfelijkheidsgraad van de fokwaarde kalvervitaliteit maar 1 procent is. Een kenmerk met een hoge erfelijkheidsgraad betekent dat een groot deel van wat we aan een dier zien of kunnen meten door de ouders bepaald wordt. Bij kalvervitaliteit is de erfelijkheidsgraad zo laag dat de invloed van de ouders op dit kenmerk dus nagenoeg nul is. Om enige zinvolle informatie hierover te krijgen moet er heel erg veel informatie van dochters vrijkomen om met enige betrouwbaarheid iets over de fokwaarde te kunnen zeggen. KI Samen zegt zich liever bezig te willen houden met verbeteren van het huidige model dan energie te steken in zaken die niets opleveren.

Het is niet de eerste keer dat KI Samen een fokwaarde niet publiceert. Zo hebben zij zelf nog nooit de fokwaarde ‘robuustheid’ van hun stieren aangegeven, omdat de organisatie niet achter de totstandkoming van de fokwaarde en de waarde voor de veehouders van dit kenmerk staat.

Eén reactie

  • mag

    Ze hebben groots gelijk. Het lijkt wel of CRV-Delta de fokwaardeschatting steeds weer aanpast aan het aanbod stieren wat ze op dat moment toevallig hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.