Rundveehouderij

Nieuws 7220 x bekeken 2 reacties

Inschatten gewicht van baal kan beter

Wageningen - Inschatten van het gewicht van ronde en vierkante balen kan een stuk beter dan nu het geval is. De huidige formules geven een gemiddelde afwijking van 40 kilo droge stof per baal, met uitschieters tot wel 160 kilo droge stof per baal. Daarbij is er ook nog een gemiddelde onderschatting van 40 kilo droge stof.

Met nieuwe berekeningen, geformuleerd door Wageningen Livestock Research en BLGG AgroXpertus is het mogelijk om de afwijking van het gemiddelde gewicht tot 0 te kunnen terugbrengen. De gemiddelde afwijking van de inschatting per baal en het werkelijke gewicht kan worden gehalveerd naar een gemiddelde afwijking van 20 kilo droge stof.

Een goede inschatting van de gewichten van ruwvoer in balen is nodig omdat veehouders die meedoen aan de bedrijfsspecifieke excretie zo hun ruwvoervoorraad beter kunnen inschatten. In de nieuwe formules worden niet alleen de inhoud en het drogestofgehalte meegenomen, maar ook de ruwe celstof en NDF (het totaal gewicht aan celwanden). Deze factoren beïnvloeden de dichtheid van de balen.

Volgens BLGG  kan met deze parameters ook de inschatting van de dichtheid van graskuilen verbeteren. Het onderzoek naar dichtheid en inschatting van de hoeveelheid ingekuild ruwvoer loopt nog. Na afronding van het onderzoek zullen BLGG en Wageningen UR gezamenlijk aanbevelingen doen aan het Ministerie van Economische Zaken om de voorschriften voor de voorraadbepalingen te verbeteren.

Laatste reacties

  • Bison

    Weegschaal liegt niet

  • m.en.mh.miedema

    Ik snap het probleem ook niet, gewoon een aantal balen wegen op bv de mengwagen, gewicht kan varieren tussen 400kg (Hooi 1,25m baal) tot 1500kg(groen gras, baal van 1,45m) met dezelfde pers. Tussen verschillende merken persen trouwens ook vershil (500 en 700kg balen van hetzelfde gras, andere pers). Inschatten dichtheid rijkuil zelfde verhaal. In dezelfde silo bij zelf inkuilen met gemak 30ha gras, De loonwerker heeft hem bij 20 ha al vol(die kan 3keer zo snel laden maar niet 3keer zo snel vastrijden) Zie hier ook de oorzaak van broei!

Of registreer je om te kunnen reageren.