Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Ierse veehouder overlijdt na inademen kuilgassen

Kells - Een Ierse melkveehouder is op zijn bedrijf in Kells, gelegen in graafschap Meath, overleden na het inademen van kuilgassen. Dat meldt de Independent.

De man van 59 jaar oud wilde zijn telefoon pakken nadat hij deze had laten vallen in de kuil, die was afgedekt met plastic.

Verdere details worden niet genoemd maar waarschijnlijk is de veehouder overleden door het inademen van nitreuze dampen. Deze dampen zijn gasvormige giftige stikstofverbindingen, geel-bruin van kleur, die in een verse kuil kunnen ontstaan, als er nog veel groen (stikstofbevattend) blad aan de mais zit en het drogestofgehalte in de mais betrekkelijk laag is.

Dit voorjaar waarschuwde Forfarmers voor gasvorming in de Nederlandse graskuilen als gevolg van de relatief natte weersomstandigheden.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • johan58

  Dat is heftig om zo plots aan je eind te komen. Een waarschuwing voor anderen voorzichtig te zijn en geen te groene kuil te maken.

 • vandenengel@encon.info

  Toch de moeite waard om de resultaten van het zonder tijfel opvolgende onderzoek te volgen. Een groter gevaar lijkt mij spelende kinderen. (Kamperen bij de boer e.d.) Het gaat blijkbaar (tot nu toe) altijd goed. Wellicht zijn één of meer waarschuwings borden / teksten aanbevelenswaardig. We vinden borden 'verboden te roken', 'open vuur verboden' en 'Let op drijfzand' normaal. Dergelijk borden verhogen het dagelijkse veiligheids bewustzijn en helpen tegen blindheid voor bedrijfsgevaren.Voordat de EU bedenkt dat inkuilen uit veiligheidsoogpunt in zijn geheel verboden moet worden zelf wat borden plaatsen lijkt me zo gek nog niet.

 • trijnie

  Boer, een gevaarlijk beroep.
  Nooit over nagedacht toen onze kinderen bij de buurkinderen speelden.

 • kschouten

  Afgelopen zomer heb ik een partij vierkante grasbalen laten persen niet al te droog de volgende dag stonden ze allemaal bol van de gasontwikkeling. ik heb in iedere baal een gaatje in het plastic moeten maken om de balen weer vierkant te krijgen. Ik heb gelukkig wel mijn neus bovenwinds gehouden.

 • Bison

  Ja niemand wil dood maar beter zo dan eerst maanden liggen te peigeren in een ziekenhuis.
  Leven is een dodelijke bezigheid ,we gaan allemaal wel een keer aan om zeep..de een vroeger de ander later.

 • trijnie

  Dat zijn wijze woorden bison, maar als het even kan wacht ik er toch liever nog even mee.
  Maar ja, je hebt het niet voor het zeggen.

 • johan58

  Misschien halen sommigen het eind der tijden, die hoeven in mijn beleving niet alsnog te overlijden... Bisonder niet?

 • koestal

  ook in mestsilo,s en bij het mestmixen in de stal is het levensgevaarlijk ,blijf zo ver mogelijk uit de buurt

 • drikhend

  Heel erg wat er gebeurt is . Maar het laten vallen van een telefoon en hem dan weer willen oprapen is gewoonlijk een normale reactie . Die iedereen zou doen als hem of haar dat overkomt . En je zo onbewust in een gevaarlijke situatie komt . En in dit geval met dodelijke afloop . Kan men luchtig over doen of moet ons allen aanzetten tot over eens goed nadenken wat voor gevaren er op bedrijven kunnen zijn . En men zou deze van overheids wegen samen met de landbouw in kaart moeten brengen .Want dit soort zaken gebeuren in Nederland ook regelmatig . Denk daarbij aan mestputten , brijvoer ketels , voersilo s ,kuilvoer , luchtwassers met zuur enz. Voor elk werk in op of bij deze mogelijke gevaren worden meestal geen gespecialiseerde bedrijven ingehuurd . Dit geval zie ik meer als een handeling die iedereen zou doen en nu slecht afloopt . Maar hoeveel hebben het zelfde gedaan en gelukkig geluk gehad .

 • Bison

  Drikhend In het ziekenhuis gaan ook zat mensen dood en daar zijn het allemaal 'specialisten', en specialisten maken ook zat fouten.
  Als je nummer opkomt en vadertje dood plukt het eruit is het gebeurd met je no matter when how or what.
  Het is rot voor de nabestaanden maar daar heeft vadertje dood schijt aan.
  Als je denkt dat wetjes en regeltjes de dood een stap voor kan blijven ben je goed verkeerd.

 • LUCTOR

  @Bison hoe ga jij met de verkeers wet om verleen je je medeweggebruikers ook voorrang of denk je als er wat gebeurd is het mijn of hun lot?

 • drikhend

  Beste Bison erg kort door de bocht . Wat er in ziekenhuis gebeurt staat los van veilig leven en werken . En onwetendheid kan een factor zijn die leven onveiliger maakt en bij werken onveilige situaties kan scheppen . Dus wijzen op gevaren kan ongelukken helpen voorkomen . En ik heb helemaal niet over regeltjes en wetjes geschreven . Maar dar er arbo en veiligheidsregels zijn is een goede zaak . En zeker voor mensen als u , Want u heeft denk ik geen medewerkers in dienst . En zou dat wel het geval zijn dan moest u zich zeer diep schamen over uw uitlating . Want u toont dan weinig respect voor hun gezondheid en leven . En van zulke trieste gevallen moeten we leren omgaan met voorkomen van gevaren . Om zo vadertje dood buiten deur proberen te houden . Zo ik stel in #11 We hebben allemaal regelmatig geluk gehad anders waren we er allang niet meer . En dat geluk is niet door wijsheid gekomen maar als goed is zijn we er wel iets wijzer van geworden .

 • hout&co

  Belangrijkste is dat je de kuil goed afdekt en verzwaart.
  Het gaat hier om redelijk verse kuil die geopend wordt terwijl het conserveringsproces nog niet is afgelopen.
  Ik hoop dat de meesten weten dat het minimaal 6 weken nodig heeft om geconserveerd te worden ???!!!
  Tot die tijd is het risicovol om het te openen en nieuwe gras of mais toe te voegen.
  Ook met hooi is dit het geval en als eenieder daar rekening mee houdt is het nadien niet meer zo gevaarlijk om op of in te spelen(graskuil of hooi) in mais spelen lijkt me niet zo´n strak plan maar ja, wie ben ik

 • m.en.mh.miedema

  Ik weet niet of die foto wel van de kuil uit het artikel is maar het lijkt meer op een mesthoop. Als je voer en voeropslag er zo uitziet kun je beter gaan mestrijden ipv voeren!

 • Broer

  Ik heb het vorig jaar zelf meegemaakt in de torensilo.
  Wij slaan daar de mais in op en een half uurtje werk na het inblazen was me bijna fataal geworden. Goed ventileren dus. Ik ben zelf drie dagen in het ziekenhuis geweest met een pretnison-kuur en er gelukkig niets aan overgehouden.
  Broer Roorda, Grou.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.