Rundveehouderij

Nieuws 677 x bekeken

Herleiden dertiende BVD-2 geval lastig

Zeist - Het is nog niet bekend waar de kalveren van het dertiende besmettingsgeval met BVD-2 in Duitsland vandaan komen.

In het bericht over het dertiende geval van BVD type 2 meldde de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vorige week op haar website dat de betreffende kalveren niet uit de Duitse Landkreisen Borken, Viersen, Krefeld, Emsland en Ammerland afkomstig zijn.

Uit deze Landkreisen waren tot nu toe alle met BVD-type 2 besmette kalveren afkomstig. Volgens Van der Weg, directeur van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV), is alleen het I&R-nummer van de betreffende kalveren bekend, omdat deze kalveren al in januari zijn aangevoerd. Met het I&R-nummer zijn de kalveren alleen terug te leiden naar de deelstaat. Om te weten uit welk 'Kreis' de kalveren komen is ook het bedrijfsnummer nodig. Het is niet wettelijk verplicht om de extra informatie als bedrijfsnummers vast te leggen in het nationale I&R-systeem.

Het bedrijfsnummer wordt pas sinds de door de SKV ingestelde invoerregeling van 16 april geregistreerd. Het is volgens Van der Weg nu de vraag hoe de paspoorten bij Dienst Regelingen worden gearchiveerd om aan de gegevens van de betreffende kalveren van het dertiende BVD-geval te komen. Navraag bij Dienst Regelingen leert dat de paspoorten na ontvangst eerst op de wettelijke verplichte onderdelen wordt gecontroleerd om vervolgens gearchiveerd te worden. Het is volgens een woordvoerder mogelijk om onder voorwaarden de gearchiveerde informatie te raadplegen. Gezien de grote aantallen opgeslagen paspoorten is dit arbeidsintensief en kostbaar. Het SKV is er wel mee bezig om zeker te zijn dat de kalveren niet uit een andere Kreis dan de eerder genoemde vijf waarvan bekend is dat BVD type 2 rondgaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.