Rundveehouderij

Nieuws 1041 x bekeken

Herkauwen als indicator voor hittestress

Piacenza - De herkauwtijd kan als indicator dienen om hittestress bij koeien te signaleren. Dat concluderen Italiaanse onderzoekers in 'Journal of Dairy Science'.

Het experiment is uitgevoerd in het Italiaanse Piacenza. De gemiddelde herkauwtijd van 21 koeien in het experiment was 501 minuten per dag. Er was geen verschil in herkauwtijd tussen koeien en vaarzen.

Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid varieert de mate van hittestress. Dat wordt uitgedrukt in een index. De bovengrens waarbij hittestress optreedt is 76 punten. Bij elk punt boven de gestelde norm neemt de gemiddelde herkauwtijd 2,2 minuten af. De afname gebeurt vooral overdag. Daardoor neemt ook het relatieve aandeel van de herkauwactiviteit in de avond en nacht toe. Door moderne meettechniek en sensoren te gebruiken kan de herkauwactiviteit worden gemeten en zo gebruikt worden als indicator om de mate van hittestress aan te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.