Rundveehouderij

Nieuws 3949 x bekeken 6 reacties

Gemeenten de mist in bij vergunningen

Hof van Delden - In de afgelopen maand zijn er twee rechterlijke uitspraken geweest waaruit blijkt dat gemeenten soms onzorgvuldig handelen bij het verlenen van een vergunning.

Zo heeft de Raad van State het besluit van de gemeente Hof van Delden, om binnen de Wet Milieubeheer een vergunning te verlenen aan een melkveebedrijf, vernietigd.

De vergunning was ter inzage gelegd. Daarna mag de vergunning niet meer gewijzigd of aangevuld worden zonder dat het ontwerpbesluit opnieuw ter inzage wordt gelegd, tenzij aannemelijk is dat derden daardoor niet worden benadeeld. De gemeente heeft de vergunning niet opnieuw ter inzage gelegd na een later ingeleverd akoestisch rapport, waarbij geluidoverlast door bijvoorbeeld lossen van bulkvoer, mestmixen of inkuilen omschreven wordt. De raad van State oordeelde dat de gemeente fout heeft gehandeld en dat dit reden genoeg had moeten zijn voor terinzagelegging van de vergunning.

Ook de gemeente de Wolden ging in de fout. Daar willen buren van een veehouder in het Drentse Koekange dat de bouw van een nieuwe stal wordt stop gezet na een uitspraak van de rechtbank. Die bepaalde dat de gemeente de bezwaren van de buren ten onrechte niet ontvankelijk heeft verklaard. Dat komt omdat niet duidelijk was wanneer de bezwaarprocedure liep, en dus kon de bezwaartermijn niet in werking worden gesteld. Op basis daarvan kon de gemeente niet stellen dat de bezwaren van de buren te laat waren ingediend.

Gevolg van de uitspraak is dat de gemeentelijke bezwaarprocedure een jaar na dato opnieuw moet plaatsvinden. De melkveehouder is al gestart met de bouw van een nieuwe stal met ruwvoeropslag.

Laatste reacties

 • ed12345

  Oh wat is die schaalvergroting toch fijn jij als boer hebt meer werk(wel vaak nodig om rendabel te blijven) de vrij gekomen boerderijen worden aan redelijk welgestelde burgers verkocht die een rustiger leven willen hebben ,en alle tijd om zich aan van alles en nog wat te ergeren en (helaas) ook alle tijd om daar werk van te maken Hier gebeurt het steeds vaker dat zo'n huis gewoon gesloopt wordt voorkomt een heleboel gezeur in de toekomst

 • abtje

  Helemaal juist Ed12345. Het is alleen vaak niet op te brengen om een huis van enkele tonnen te kopen en er vervolgens doorheen te rijden met een shovel :-)

 • abtje

  En wat dacht je van de slimme boeren die een tweede bedrijfswoning afdwongen om vervolgens de oude keet te verkopen aan derden? Lekker nieuw wonen en er enkele tonnen aan overhouden.
  Daarna begon de ellende, tante Pien in d'r cabriootje in d'r witte jurkje wil niet door koeienstront bespetterd worden omdat er een koe hoest die te weinig structuur in haar rantsoen heeft.
  Hier konden de gemeentes vaak niets aan doen en riepen de boeren dit zelf over zich af, maar het was zo verleidelijk, dat geld.

 • somporn

  Komt ook vaak voor dat de buren de boer het licht niet in de ogen gunnen,stel je eens voor dat die boer eens rijk zal worden,dat kan toch niet.
  Zeurt een boer ook zoveel als de buurman zijn huis wil uitbouwen?

 • abtje

  Wel als de uitbreiding zijn kant op komt en in zijn geurhinder cirkel komt. Anders mag je in dat gedeelte van de stal geen vee meer houden.

 • ed12345

  In beide gevallen was de gemeente de boeren wel ter wille maar wordt door de raad van State gedwarsboomd vooral in het geval van het Hof van Delden gaan ze toch wel erg ver een Akoestisch rapport van ,bulkvoer lossen,mest mixen of inkuilen.,Lijken mij toch allemaal dingen die bij een veeteelt bedrijf horen en niet elke dag plaats vinden ,behalve het inkuilen ook vaak maar een tijdje duren Als de gemeente (lees de boer) verliest heb ik toch de indruk dat het bekende gezegde ;Voor een avocaat is het belangrijker de rechter te kennen dan de wet: van toepassing zou kunnen zijn Tussen haakjes als er ruimte voor is
  een paar rijen naaldbomen dempen het geluid behoorlijk

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.