Rundveehouderij

Nieuws 5141 x bekeken 20 reacties

Geen extra geld voor duurzame rundveestallen

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil geen extra geld uittrekken om de invoering van duurzame stallen in de rundveehouderij te stimuleren. Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

De invoering van integraal duurzame stallen loopt in de rundveehouderij ver achter ten opzichte van de ontwikkelingen in de pluimveehouderij en de varkenshouderij. Dit komt volgens Dijksma omdat in de rundveehouderij de gangbare afschrijvingstermijnen voor stallen worden gehanteerd voordat tot nieuw- of verbouw wordt overgegaan. “In de intensieve veehouderijsectoren was sprake van aanscherping van normstelling ten aanzien van dierenwelzijn en milieu, die aanpassingen van stallen noodzakelijk maakte”, schrijft Dijksma.

De staatssecretaris schrijft dat de rundveehouderij net als alle andere sectoren gebruik kan maken van verschillende financiële en fiscale instrumenten waarmee de bouw van integraal duurzame stallen wordt ondersteund. “Ik zie geen aanleiding om hier extra op in te gaan zetten”, aldus Dijksma. Ze erkent dat het budget voor investeringen in duurzame stallen vanuit de overheid daalt, maar ze verwacht dat er met de afspraken met de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij over en stimuleringspakket wel sprake zal zijn van een versnelde toename van het aantal duurzame stallen. Daarnaast wil Dijksma in het kader van de uitwerking van het nieuwe Europese landbouwbeleid investeringen in duurzame stallen blijven ondersteunen.

Laatste reacties

 • anton1937

  Het slechte beleid van het kabinet Rutte 2 is debet aan krampachtig beleid in alle sectoren van de economie. Het beleid van de VVD en de PvdA is te vergelijken met Colijn van voor de oorlog. Hoe sneller dit kabinet verdwijnt en hoe sneller de economie zal herstellen.

 • Heijdravleesvee

  De staatssecretaris is er vast niet van op de hoogte dat de vleesveesector nog steeds geen gebriik kan maken van de fiscale tegemoetkoming zoals MIA en VAMIL.

 • jordi 1455

  @Anton1937 was het niet het krampachtig beleid van Colijn niet de oorzaak dat de NSB een grote aanhang kreeg en dat de Duitsers NL zo onder de voet liepen?

 • Venstra

  Ow nou dan maar niet DUUR-zaam. Boeren kunnen tegenwoordig zelf wel een stal zo inrichten dat hun vee en stal langer mee gaat zonder die hypocriete emissie-onzin.

 • Achterland

  Tja ze heeft het geld nodig voor NATUUR. Dat vind Sharon belangrijker dan een duurzame stal. Wel eisen stellen en opleggen hoe HET MOET maar geen tegemoetkoming meer !!! Kortzichtige Sharon

 • koestal

  geld gaat naar de natuur

 • koestal

  duurzaam is meestal extra duur

 • cornelis 22

  Een grote grap die mdv stallen wie doet als het loeiheet is de gordijnen tot de nok toe dicht?

 • m.nieuweboer

  Nu bekend is dat er na nauwkeurig en gedegen onderzoek is gebleken dat er wel emissie is van NH3 maar nauwelijks depositie van NH3 is het helemaal niet nodig om nog maatregelen te nemen om de depositie te beperken. NH3 ontleed zich snel in de atmosfeer in stikstof en waterstof.Er zit immers 78% N in de lucht . Alleen de lieden van de WUR en het RIVM zetten nu nog de hakken in het zand omdat zij deze onzin hebben verzonnen.En dan te weten dat er bij een flinke onweersbui er door de bliksem ontladingen er veel stikstof verbrand en er wel 30 Kg nitraat NO3 per Ha neerdaalt en daar spreekt niemand over.

 • Sjaak

  'Geen extra geld voor duurzame rundveestallen'

  Ben ik het helemaal mee eens!
  Heb er ook niks extra's voor over. Het rendement is nul en het sorteert geen enkel effect op het gebied van duurzaamheid. De échte duurzaamheid moeten we zoeken in de bedrijfsvoering, een produktie waarbij arbeid, natuur, kapitaal en grond in balans zijn...
  Deze hottentottententoonstelling moet eens afgelopen zijn!

 • tessa2010

  sjaak
  Je hebt helemaal gelijk!!!
  De melkveehouderij wordt anders een bedrijfstak die door subsidies overeind moet worden gehouden!!!

 • drientje

  Zolang onze 'lachebek' en de 'vleespet' het bestuur van Nederland vormen, hoeven we zowieso weinig zinnigs te verwachten.

 • gerstiroma

  de melkveehouderij hoeft niet nog meer gesubsidieerd te worden ze hangen al van subsidies aan elkaar, in een een duurzame sal lopen ze ook binnen en kunnen ze niet grazen

 • heukerbeind

  alle subsidies afschaffen
  wij als veevervoerders krijgen ook geen subsidies

 • groot boerdam

  tessa2010,dat is toch al zo.

 • Mels

  Al jaren en als de kraan dan een kwart slag dicht gaat piepen ze als speenvarkens,waar ik ze wel glijk in geef als de eisen hoger worden en de toeslag minder maar helaas helaas is dit niet zo,de belasting voordelen door de maatlat duurzame veehouderij zijn immers van een orde die bijna nergens in agroNL te vinden is,tenminste niet als je een klein bedrijf hebt in de niet melkvee sector,de overheid stimuleert toch alleen maar groter en meer maar wil graag een boer op klompen met rode zakdoek en vork in het land.Helaas rijd die op gps gestuurde trekkers en dan zit ie daar op sloffen in......

 • koestal

  De export van zuivel loopt als een trein,goed voor de wankele economie

 • Baze

  Hoezo afschaffen, stimuleer toch dat wij melkveehouderss ruimte krijgen om investeren in ons bedrijf. Geef ons de ruimte om te bouwen, verbouwen. Dat er meer melkbedrijven mogen blijven bestaan. Zonder onze koeien zakt Nederland weg in een niemandsland. Vergeet niet wat is Nederland zonder Koeien.

 • Mels

  Ja maar moet de belastingbetaler daar dan aan meebetalen? Betaal het lekker zelf en als dat niet kan is er structureel iets mis. Heb je daar wel es over nagedacht. Je hoeft geen 2x12melkput om 80 koeien te melken en ook geen 6mtr maaier aan een Fendt om 25ha gras te maaien. Ik val hier niemand mee aan maar wil de doorgeslagenen tot nadenken aanzetten. Wil je in die ratrace mee? Mij best maar dan geen krokodillen tranen aub.

 • koestal

  zorg maar voor minder regels ,dan hoef ik ook minder subsidie,die regels maken alles extra duur

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.