Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Geen extra controle op maiswortelkever

Utrecht - De recente vondst van zeven maiswortelkevers op vijf verschillende locaties in de Duitse Südpfalts (Rijnland-Palts) is voor de NVWA geen aanleiding om het toezicht op aanwezigheid van het schadelijke insect in Nederland te intensiveren.

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geeft aan dat er in het verleden in het betreffende Duitse gebied (tegen de Franse Elzas) wel vaker maiswortelkevers zijn aangetroffen. De jongste vondst past in dat beeld.

Nederland controleert op het voorkomen van de insecten via lokstofvallen. Deze staan strategisch in de omgeving van logistieke knooppunten zoals (internationale) vliegvelden.

De NVWA vermoedt dat er mogelijk wel verspreiding is van de kevers in het getroffen gebied, maar dat Nederland niet tot het potentieel leefgebied zal horen.

In Duitsland is een gebied van 30 kilometer breed rondom de vindplaatsen aangewezen waar telers verplicht wisselteelt moeten toepassen en er maar eens in de drie jaar mais op een bepaald perceel mag  staan.

Voor deskundigen van Wageningen UR is het niet zozeer de vraag of de maiswortelkever in Nederland zal komen, maar wanneer. Er zijn in het verleden al eens kevers gevonden, maar dat ging om een enkel exemplaar. In 2010 werd er net over de grens bij Venlo in Duitsland ook nog een kever gevonden.

Tot nu toe lijken de maiswortelkevers Nederland dus nog niet aan te doen. Maar als ze eenmaal gevestigd zijn, wordt het heel lastig om de weer weg te krijgen zo vreest Wageningen UR. De meeste schade komt van de larven van de kevers in het voorjaar. Die vreten aan de wortels van de maisplanten en dat geeft  schade, variërend van lichte groeivertraging tot omvallen en afsterven van de gehele plant.

Laatste reacties

  • agratax2

    Leren we dan nooit dat MONO teelt leidt tot oncontroleerbare uitbraken van allerlei plagen.

  • martensDLD

    toch een iets naief,in duitsland zijn er al veel gebieden waar de kever gevonden is,en wordt het beestje ook preventief bestreden,hoop niet dat die in ´Nederland komt,want dan heb je echt een probleem,preventief je stoppel bewerken! dat is de einige oplossing

Of registreer je om te kunnen reageren.