Rundveehouderij

Nieuws 2964 x bekeken 1 reactie

FrieslandCampina: onze producten zijn veilig

Amersfoort - FrieslandCampina is geen afnemer van de partij vervuild weiproteïneconcentraat (WPC 80) van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra. Een woordvoerder benadrukt dat er van de door Fonterra gemelde vervuilde partij WPC 80 niets in producten, die onder eigen merk worden verkocht, terecht is gekomen.

Dit geldt ook voor producten die in opdracht van derden worden geproduceerd. Fonterra heeft FrieslandCampina laten weten geen vervuild product aan de onderneming te hebben geleverd.

Zuivelbedrijf Fonterra maakte vrijdag bekend dat het bacteriën die de vergiftiging botulisme veroorzaken, heeft aangetroffen in een voorraad weiproteïneconcentraat, een ingrediënt van babymelkpoeder en sportdranken. China heeft vervolgens haar grenzen gesloten voor een deel van Fonterra’s zuivelassortiment. Deze stap kan een behoorlijke impact hebben op de zuivelmarkt en kan leiden tot stijgende prijzen. FrieslandCampina wil niets kwijt over eventuele marktkansen en extra handel op China.

De zuivelonderneming houdt haar garantieprijs voor augustus gelijk op 40 euro per 100 kilo. De eiwitprijs daalt naar €6,41 per kilo (juli 2013: €6,53). De vetprijs stijgt in augustus 2013 naar €4,76 per kilo (juli 2013: €4,66). Een lid met een jaarleverantie van 7 ton melk ontvangt hiermee een voorschot van €42,49 per 100 kilo. Dat is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent per 100 kilo aan heffing voor het Productschap Zuivel. Bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo is het voorschot €42,69  per 100 kilo.

De biologische garantieprijs van FrieslandCampina stijgt met 20 cent naar €46,50 per 100 kilo melk. De stijging wordt met name veroorzaakt door een licht stijging van de prijzen in Engeland.

Eén reactie

  • Tiens

    5 cent per 100 kg kilo voor het Productschap Zuivel?? Zal toch niet waar zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.