Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Fonterra opgelucht: geen sprake van botulisme

Auckland – Fonterra reageert opgelucht nadat aanvullende onderzoeken door het Ministry for Primary Industries (MPI) uitwijzen dat de teruggeroepen producten van Fonterra geen Clostridium botulinum bevatten.

De vastgestelde bacterie betreft de Clostridium sporogenes, die geen toxinen produceert die botulisme kunnen veroorzaken. De uitslag is het resultaat van 195 testen uitgevoerd in zowel Nieuw-Zeeland als in de Verenigde Staten.

Toch zegt topman Theo Spierings dat Fonterra goed gehandeld heeft. Op basis van de beschikbare kennis en laboratoriumuitslagen op originele monsters, die uitwezen dat mogelijk een partij van 38 ton wei-eiwitconcentraat besmet zou zijn met sporen van de botulisme veroorzakende bacterie, zette Fonterra een terugroepactie in van dit product en daarvan afgeleide producten.

“Mocht zich onverhoopt een soortgelijk geval in de toekomst voordoen, dan zal Fonterra op gelijke wijze reageren”, zegt Spierings.

Het voor Fonterra gunstige nieuws betekent niet dat het interne onderzoek nu gestaakt wordt. “We blijven onderzoeken wat er precies gebeurd is. Daaruit zullen we onze lessen trekken en deze toepassen in de toekomst. Want voedselveiligheid moet in onze business altijd bovenaan blijven staan.”

Volgens het MPI is het voor Fonterra nu weer mogelijk om de markten te bedienen die door de bedreiging van mogelijk vervuild product hun grenzen geheel of gedeeltelijk sloten of producten in quarantaine hebben voor nader onderzoek. De New Zealand Infant Formula Exporters Association zegt uit te zien naar het hervatten van de export van babyvoeding naar China.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Dit bericht doet me denken aan de woordvoerder van Saddam Hussein die tegen een surrealistische studio-achtergrond de Iraakse overwinning stond te verheerlijken, terwijl de decorstukken trilden van de Amerikaanse bomaanslagen. Spierings is door de RvC er opuit gestuurd om het goede nieuws tot in den treure te blijven verkondigen. Helaas de consument is onverbiddelijk. Al 2 grote koppen zijn gesneuveld bij Fonterra, zou Theo de 3e zijn?

  • koestal

    het kwaad is toch al geschied

Of registreer je om te kunnen reageren.