Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Drie melkveebedrijven verdacht van brucellose

Waarland - Op drie Nederlandse melkveebedrijven heerst de verdenking van een brucellose-besmetting. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om bedrijven in Het Noord-Hollandse Waarland, het Gelderse Aalten en Zuid-Hollandse Arkel. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat er geen sprake is van een uitzonderlijke situatie. “Er zijn altijd verdachte bedrijven.” Ook meldt de NVWA dat de melk nog wel wordt opgehaald, maar apart wordt verwerkt. Vee van de verdachte bedrijven mag niet voor het leven worden verkocht.

Brucellose bij runderen wordt veroorzaakt door de Brucella abortus-bacterie en besmetting kan leiden tot abortus of vroeggeboorte. Brucellose, ook wel Abortus Bang genoemd, is een zoönose. Dit houdt in dat besmetting niet alleen voor ziekteverschijnselen bij dieren zorgt, ook de mens is hiervoor gevoelig. Brucellose is een aangifteplichtige en bestrijdingsplichtige ziekte.

Sinds 1999 heeft Nederland officieel de vrije status. Om die status te bewaken is elke veehouder verplicht om van dieren die verwerpen tussen 100 en 260 dagen dracht,  binnen zeven dagen na het verwerpen een bloedmonster naar de Gezondheidsdienst voor Dieren te sturen voor onderzoek op Brucella abortus. Dit onderzoek is voor veehouders kosteloos.

Laatste reacties

  • Herman22

    Wij wensen deze veehouders sterkte toe in deze onzekere tijd

  • minasblunders1

    'Er is geen sprake van een uitzonderlijke situatie, er zijn altijd verdachte bedrijven' aldus de tekst. Waarom dan dit artikel?

Of registreer je om te kunnen reageren.