Rundveehouderij

Nieuws

Doorzaai brengt grasmat op orde

Rilland – De slagingskans van doorzaaien van bestaand grasland is in de maanden augustus en september groot. Dat stelt veredelingsbedrijf Limagrain.

Doorzaaien biedt de mogelijkheid om open plekken, die ontstaan zijn tijdens de warmte en droogte van de voorgaande weken, in te vullen.

De kwaliteit van de grasmat bepaalt of doorzaaien zinvol is, vindt graszaadveredelingsbedrijf Barenbrug. Op een aantal percelen zijn door de warmte en droogte open plekken ontstaan. Die worden zonder doorzaai straks gevuld met slechte grassen of onkruid. De slagingskans wordt mede bepaald door de aanwezigheid van vocht. Op sommige plaatsen van Nederland is er voldoende neerslag gevallen om doorzaaien te kunnen laten slagen. Op andere percelen kan wellicht beter gewacht worden tot eind augustus of de eerste weken van september als de nachten ook weer wat vochtiger worden.

Limagrain geeft aan dat inbrengen van nieuw gras de gemiddelde kwaliteit van de grasmat verbetert. Dat heeft ook een positief effect op verhogen van de voederwaarde en de ruwvoeropbrengst.

In de regel wordt voor doorzaaien alleen Engels raaigras gebruikt. Limagrain adviseert om bij doorzaaien speciaal daarvoor ontwikkelde mengsels te gebruiken met rassen die geselecteerd zijn op concurrentiekracht en een goede vestiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.